Δεκεμβρίου 07, 2017

Η συζήτηση στον ΟΗΕ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος ICTY Κάρμελ Άγκιους είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι το Δικαστήριο είχε εκπληρώσει τα καθήκοντά του και εξέδωσε «αμερόληπτη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική δικαιοσύνη για εγκλήματα που διέπραξαν ορισμένα άτομα, και όχι τα έθνη ή οι κυβερνήσεις».
Ο επικεφαλής της εισαγγελίας του ICTY Σερζ Μπράμερζ , είπε ότι πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ότι πολλά θύματα περιμένουν ακόμα δικαιοσύνη. Πρόεδρος του νεου μηχανισμού για τα διεθνή ποινικά δικαστήρια Θέοντορ Μερόν τόνισε ότι το ICTY συνέβαλε στην προώθηση των βασικών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Πέταρ Ιλίτσεφ είπε το ICTY ήταν προκατειλημμένο ότι απέτυχε να εκπληρώσει το ρόλο του, και απένειμε επιλεκτική δικαιοσύνη και ερμήνευσε τα γεγονότα με αντι-Σερβικό τρόπο.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νέλα Κουμπούροβιτς  δήλωσε  ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αφήνει μια κληρονομιά «επιλεκτικής δικαιοσύνης» που αντιμετώπισε τα θύματα της σερβικης πλευράς ως λιγότερο σημαντικά.
Η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς απέρριψε τη συλλογική ενοχή του Κροατικού λαού για τα εγκλήματα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και είπε ότι η Κροατία δέχτηκε «επίθεση των Σέρβων των οποίων στόχος ήταν η δημιουργία Μεγάλης Σερβίας.»

Μπάνια Λούκα - Η Ένωση των πρώην φυλακισμένων από την Σερβική Δημοκρατία θα μηνύσει την Κροατία και θα ζητήσει αποζημιώσεις για τους Σέρβους που έγιναν, βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν, στα 222 στρατόπεδα κρατουμένων στην Κροατία. Επίσης θα κατατεθούν αγωγές κατά της Χέρτζεκ-Μπόσνας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Γραφείο τηςΕισαγγελίας εξέδωσε κατηγορητήριο εναντίον των Μάνε Τζούριτς, Ραντένκο Στάνιτς, Μίροσλαβ Κράλιεβιτς, και Γκόραν Γκάριτς για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν στην περιοχή της Βλασένιτσα το 1992 και το 1993.

Τρέμπινιε. Οι μουσουλμανοι και οι Κροάτες διαπράξαν φοβερά εγκλήματα εναντίον των Σέρβων στο Δήμο Κόνιιτς για το λόγο αυτό σήμερα υπάρχουν μόνο περίπου 200 Σέρβοι στην περιοχή από του 7.000 που ζούσαν εκεί πριν από τον πόλεμο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Κέντρο τεκμειρίωσης  "Veritas" ανακοίνωσε ότι  πριν Είκοσι έξι στις 7 Δεκεμβρίου 1991 η αστυνομία της Κροατίας σκότωσε στο Ζάγκρεμπ τη σερβική οικογένεια Ζετς. Ο πατέρας Μιχαήλο 38 ετών, η μητέρα Μαρία 36  και την 12χρονη κόρη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου