Δεκεμβρίου 28, 2017

Επιτροχάδην επισημάνσεις

Μάα Κυ Ντούνια. Στα Σκόπια κ. Ζάεφ παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης του για την οικονομική ανάπτυξη είπε ότι με την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις, η απασχόληση και οι εξαγωγές. Η Συμμαχία για τους Αλβανούς αποχώρησε από το συνασπισμό με τη SDSM και το DUI και παραιτήθηκαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Ο κ. Σέλα είπε ότι θα ψηφίσει το νόμο για τις γλώσσες. Ο Ζάεφ συναντήθηκε με τον νέο αρχηγό του VMRO Κριστιάν Μισκόσκι και του είπε ότι αναμένει την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο το συντομότερο, ώστε να εργαστούν από κοινού για τις μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το VMRO μετά την ανακοίνωση της πα;ράτασης της προφυλάκισης των στελεχών του ανακοίνωσε την παράταση του Μπουκοτάζ.

ΤΙΡΑΝΑ. Δυο βουλευτές, ο ένας των Τσάμηδων και ο άλλος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης εντοπίστηκαν από την σύγκριση των δαχτυλικών αποτυπωμάτων ότι είχαν καταδικαστεί στην Ιταλία για ληστείες με άλλα ονόματα. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι η Αλβανία βρίσκεται σε συνταγματική κρίση και ότι υπάρχει « Μέτωπο» των Δημοκρατικών με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Υπό την πίεση της αμερικανικής πρεσβείας οκτώ από τους 43 βουλευτές απέσυραν την υπογραφή τους από το αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση της βουλής για να συζητηθεί ο νόμος για το ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου. Οπότε η σύνοδος δεν θα γίνει και το θέμα πήρε παράταση.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές κατέθεσαν νέες τροπολογίες στους νόμους περί δικαιοσύνης με κυριότερη εκείνη που ορίζει ότι οι «υποθέσεις καταχρήσεις εξουσίας», για ποσά κάτω των 200.000 ευρώ, δικάζονται ως πλημμελήματα. Επίσης σε ποινές κάτω των τριών ετών θα μπορεί να επιβάλλεται κατ οίκον περιορισμός, κατά την κρίση του δικαστηρίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, «με τις οποίες η Σερβία είναι υποχρεωμένη να έχει καλές σχέσεις», είναι εχθρικές χώρες που εργάζονται εναντίον των σερβικών συμφερόντων. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η συμφωνία ειρήνης του Ντέιτον έχει παραβιαστεί και ότι τα τελευταία χρόνια ελήφθησαν πολλές αποφάσεις εκτός του πλαισίου της συμφωνίας.

   ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φιλίπ Βουϊάνοβιτς δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο ενδιαφέρεται για το ξεπέρασμα της παρούσας κρίσης στις σχέσεις με τη Μόσχα, η οποία προκλήθηκε λόγω γεωπολιτικών λόγων. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου ερεύνησε 23 σπίτια στο Μπέρανε και τη Μπιγιέλο Πόλιε και κατέσχεσε 5 κιλά «φούντα» και συνέλαβε τέσσερα άτομα. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι φέτος κατέσχεσε 3.4 τόνους διαφόρων ναρκωτικών και συνέλαβε 213 έμπορους ναρκωτικών. Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σημερινές αρχές του Μαυροβουνίου θα επιστρέψουν στο σωστό δρόμο, για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, και οτι θα μετανοήσουν για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Μετώπου , Μπούντιμιρ Άλεξιτς, δήλωσε ότι οι σερβικές εφημερίδες στο Μαυροβούνιο δεν παίρνουν ούτε μια δεκάρα ως ενίσχυση από το δημόσιο ταμείο, ενώ για παράδειγμα, η αλβανική «Koha Javore» παίρνει σχεδόν 100.000 ευρώ.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ιβάνιτς, κάλεσε τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατία Μίλοραντ Ντόντικ να εφαρμόσει την απόφασή του και να συμπεριλάβει τους Σέρβους στρατιώτες από τις ένοπλες δυνάμεις της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Κρατικής γιορτής της 9 Ιανουαρίου. Στο Ντόμποι πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων για την 102η επέτειο του εγκλεισμού των Σέρβων στο πρώτο στρατόπεδο πολιτικών Κρατουμένων στην πολιτισμένη Ευρώπη, το οποίο δημιούργησαν οι Κροάτες της Αυστροουγγαρίας και στο οποίο 12.000 Σέρβοι έχασαν τη ζωή τους. Το Δικαστήριο της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης καταδίκασε την Αζρα Μπάσιτς σε 14 χρόνια στη φυλακή για εγκλήματα κατά των φυλακισμένων σέρβων αμάχων στη Ντερβέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου