Δεκεμβρίου 08, 2017

Αλβανία. Το Κράτος Δικαίου ψάχνει εισαγγελέα

ΤΙΡΑΝΑ .Λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το νέο Γενικό Εισαγγελία, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κάλεσε τον Λουλζίμ Μπάσα, για να βρουν μια κοινή λύση, και του ζήτησε να συναντηθούν και μαζί να αποφασίσουν το προσώπο που θα αντικαταστήσει τον Αντραιτίκ Λάλα. Ταυτόχρονα πρότεινε ένα πρόγραμμα συνεννόησης μέχρι τον Ιούνιο του 2018, όταν στην ΕΕ αναμένεται να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.
Ο κ. Μπάσα απέρριψε ως αντισυνταγματική την πρόσκληση του Ράμα, υπογραμμίζοντας ότι το Σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι η λήξη της θητείας του εισαγγελέα αποφασίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο της Εισαγγελίας και όχι από το Κοινοβούλιο .
Το Δημοκρατικό Κόμμα τόνισε ότι είναι αδύνατο ότι το Κοινοβούλιο να αντικαταστήσει το Ανώτατο Συμβούλιο της Εισαγγελίας .
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ παρενέβη υπέρ του Ράμα και επανέλαβε την υποστήριξή τους στη γνώμη της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής νομικής αποστολής , (OPDAT και EURALIUS) όσον αφορά στις διαδικασίες για τον διορισμό του νέου γενικού εισαγγελέα. «Το Σύνταγμα και ο νόμος είναι πολύ σαφείς.
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ υποστηρίζει τη νομική γνωμοδότηση της OPDAT και της EURALIUS και καλούμε το Κοινοβούλιο να εφαρμόσει το νόμο», ανέφερε η δήλωση.
Οι Διεθνείς αποστολές, έχουν υποστηρίξει την ιδέα του διορισμού προσωρινού εισαγγελέα έως ότου σχηματιστούν τα νέα θεσμικά όργανα του δικαστικού σώματος, δέχτηκαν τη δυνατότητα ο προσωρινός εισαγγελέας να διορίζεται με απλή πλειοψηφία. Μετά τη δήλωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Ράμα επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον Μπάσα και ειπε:
«Ας μιλήσουμε αλβανικά για την Αλβανία. Μην περιμένετε τους αλλοδαπούς για να διαβάσετε το Σύνταγμά μας».
Ο Λουλζίμ Μπάσα, απάντησε, ότι το μόνο χρειάζεται η Αλβανία είναι το Σύνταγμα και το Κράτος Δικαίου. «Οι όροι της ΕΕ για την Αλβανία είναι σαφείς: Εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης, καταπολέμηση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας, καταπολέμηση της διαφθοράς, και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Μπάσα και υπογράμμισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει 4 σημεία. 1) την ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου της Εισαγγελίας, που θα επιτρέψει τη δημιουργία της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.
2) Την δίωξη κάθε υπαλλήλου και κάθε πολίτη που έχει σχέση με διακινήσει ναρκωτικών. άρση της ασυλίας του Σαϊμίρ Ταχίρι. Παραπομπή στον εισαγγελέα των Δήμαρχων Δυρραχίου και Ελμπασάν, και των διοικητών της αστυνομίας
3)Διερεύνηση απ΄/ο τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς των συμφωνιών ΣΔΙΤ της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας και σε άλλους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου