Δεκεμβρίου 08, 2017

Ο Ντάτσιτς μίλησε με τον Τίλερσον στη Βιέννη

Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς κατά τη συνομιλία του με τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον τόνισε ότι,
οι εκπρόσωποι του παλιού κατεστημένου των ΗΠΑ, που υπερασπίζονται την πολιτική τους από τη δεκαετία του 1990 δεν μπορεί να είναι αυτοί που θα υπηρετήσουν τις αλλαγές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ όπως εκφράζονται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών.
Ο Ντάτσιτς τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνουν «ορισμένες στρατηγικές συμφωνίες» και είπε ότι η Σερβία είναι «έτοιμη να συνομιλήσει ανοιχτά με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ», και επανέλαβε ότι η θέση της Σερβίας είναι να βρει «κοινά συμφέροντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Η συνομιλία με τον Τίλερσον άνοιξε την πόρτα ώστε το επόμενο έτος να έχουμε μια διμερή συνάντηση για αληθινό διάλογο», είπε ο Ντάτσιτς.

Στην ομιλία στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς είπε ότι η Σερβία είναι προσηλωμένη στην συνέχιση του ευρωπαϊκού δρόμου, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ότι είναι πλήρως δεσμευμένη στο διάλογο με την Πρίστινα και στην εφαρμογή όλων των συμφωνιών που υπογράφηκαν , ιδίως σχετικά με την κοινότητα των σερβικών δήμων.
Ο Ντάτσιτς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ο ανοικτός και αληθινός διάλογος είναι ο μόνος δρόμος για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι», και ότι είναι σημαντικό «ο ΟΑΣΕ να παραμείνει ουδέτερος και αξιόπιστος εταίρος».
Ο Ντάτσιτς είπε ακόμα ότι η Σερβία έχει βαθιά επίγνωση των κινδύνων για την ασφάλεια και των προκλήσεων στην περιοχή του ΟΑΣΕ. Αναφερθηκε στην κρίση στην Ουκρανία, που , «δυστυχώς, δεν είχε επιλυθεί», και κάλεσε όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως την κατάπαυση του πυρός, να σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες και να εφαρμόσουν τις συμφωνιες του Μινσκ, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης απόσυρσης του βαρέως οπλισμού.
«Η Σερβία συνεχίζει να υποστηρίζει την αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία, η οποία είναι το πιο ορατό στοιχείο της αντίδρασης του ΟΑΣΕ σε αυτήν την κρίση, καθώς και τις κοδομητικές προσπάθειες, για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση» πρόσθεσε, και κατέληξε αναφερόμενος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και την πρόκληση της κρίσης των μεταναστών και προσφύγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου