Ιανουαρίου 26, 2018

Η 26η Ιανουαρόυ στην Ιστορία

1160. Η Κρέμα παραδόθηκε στον Φρειδερίκο Βαρβαρόσα.

1531. Σεισμός και στη συνέχεια τσουνάμι είχαν ως αποτέλεσμα τον θανατο περίπου 30000 ανθρώπων στη Λισαβόνα.

1564 . Στη Σύνοδο του Τρέντο ο Πάπας Πίος Δ εξέδωσε «βούλα» και ζήτησε από τους Καθολικούς να ακολουθούν αυστηρά τα δόγματα υπό την απειλή του αφορισμού και απαγόρευσε όλες τις ερμηνείες.

1609. Ίδρυση της Τράπεζας του Άμστερνταμ.

1699. Υπογραφή της Συνθήκης του Κάρλοβιτς με την οποία έληξε ο πόλεμος μεταξύ της Τουρκίας και της Ιεράς Συμμαχίας. Για πρώτη φορά η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί εδάφη στις χριστιανικές δυνάμεις.

1736 . Ο βασιλιάς Στανισλάβ Α΄ της Πολωνίας παραιτήθηκε από τον θρόνο του.

1821. Άρχισε το Συνέδριο του Λάυμπαχ. Στο Αίγιο (Βοστίτσα) ο Παπφλέσσας παρουσίασε τα γράμματα του Υψηλάντη στους Προκρίτους.

1822. Στις 14/26 Ιανουαρίου ο Κολοκοτρώνης παρέλαβε το φρούριο του Ακροκόρινθου.

1855 . Υπογράφηκε της αγγλο-γαλλική Συμμαχία με το βασίλειο της Σαρδηνίας και τη συμμετοχή της Σαρδηνίας στον Κριμαϊκό Πόλεμο.

1859 .Στο Παρίσι υπογράφηκε η συμμαχία μεταξύ του Πιεμόντε και της Γαλλίας που οδήγησε στον Δευτερο Πόλεμο της Ιταλικής Ανεξαρτησίας.

1871. Κατα την πολιορκία του Παρισιού από τους πρώσους συμφωνήθηκε η ανακωχή.

1885. Στο Σουδάν οι πιστοί στον Πολέμαρχο Μαχντί κατέλαβαν το Χαρτούμ, σκοτώνοντας τον γενικό κυβερνήτη Τσαρλς Τζορτζ Γκόρντον.

1930 . Στο Παρίσι πράκτορες της GPU, δολοφόνησαν τον αρχηγό του αντικομμουνιστικού Εθελοντικού Στρατού κατά την διάρκεια του Ρωσικού Εμφυλίου Αλεξάντερ Πάβλοβιτς Κουτέποφ . Στην Ινδία ο ηγέτη του κινήματος για την ανεξαρτησία Μαχάτμα Γκάντι, ξεκίνησε μια πορείαλόγω του φόρου για το αλάτι.

1934. Υπογράφηκε στο Βερολίνο από τον Γερμανό υπουργός εξωτερικών και τον Πολωνό πρέσβη το Γερμανό-πολωνικό Σύμφωνο μη επίθεσης που είχε δεκαετή διάρκεια. Στη Μόσχα άρχισε το 17ο Συνεδρίου του ΚΚΣΕ (Μπ) που το παρακολούθησαν 1.225 σύνεδροι με δικαίωμα ψήφου και 736 εκπρόσωποι με συμβουλευτική ψήφο.

1936. Στην Ελλάδα διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Δεμερτζή με το σύστημα της απλής αναλογικής εκλογές. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων , ο Θεμιστοκλής έβγαλε 126 βουλευτές, το Λαϊκό Κόμμα 73 , η Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωσις, (Κονδύλης, Τζον Θεοτόκης, Ιωάννης Ράλλης) 63, το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) έβγαλε 15, ο Συνασπισμός των Καφαντάρη, Γεώργιου Παπανδρέου και Αλέξανδρου Παπαναστασίου 7 , όσους και το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων του Ιωάννη Μεταξά Το Μεταρρυθμιστικό Εθνικό Κόμμα του Σωτήρη Γκοτζαμάνη έβγαλε 4. 1939 . Τα στρατεύματα του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο, με τη βοήθεια ιταλών εθελοντών κατέλαβαν τη Βαρκελώνη.

1941. Στο μέτωπο της Βορείου Ηπείρου ο 7ος λόχος του 24 ου Συντάγματος με διοικητή τον Κερκυραίο Επαμεινώνδα Χόρτη ανακατέλαβε τα υψώματα της Μπολένας. Στη μάχη σκοτώθηκε ο Χόρτης. 

1942. Οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στην Ευρώπη, και αποβιβάστηκαν τη Βόρεια Ιρλανδία.

1943. Στο πλαίσιο της μάχης του Στάλινγκραντ οι Ιταλοί αλπινιστές μπόρεσαν να δασπάσουν την περικύκλωση στην Νικολάεφσκα και να υποχωρήσουν σε νέες θέσεις.

1945 . Ο Κόκκινος Στρατός άρχισε την περικύκλωση της γερμανικής Τέταρτης Στρατιάς στην Ανατολική Πρωσία.

1952 .Μαύρο Σάββατο για τους ξένους στην Αίγυπτο. Διαδηλωτές έκαψαν την επιχειρηματική συνοικία του Καΐρου. Στη Ρουμανία οι κομμουνιστές έκαναν νομισματική μεταρρύθμιση , με ισοτιμία ένα νέο λέι για 20 παλιά.

1962 .Αποκαλύφθηκε η παράνομη εγγραφή 582 ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους του Χαϊδαρίου, 54 από τους οποίους είχαν ψηφίσει και σε άλλες περιφέρειες.

1966. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αποφυλάκισης των κομμουνιστών. Στους 93 ευεργετούμενους ήταν οι Χαρίλαος Φλωράκης, Κώστας Λουλές, Στ. Παπαγιάννης, Αύρα Παρτσαλίδη και η σύζυγος του Νίκου Ζαχαριάδη, Ρούλα Κουκούλου.

1967. Αποφασίστηκε να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών η δίκη των αξιωματικών του ΑΣΠΙΔΑ.

1972. Πάνω Τσεχοσλοβακία, ανατινάχτηκε «DC-9» της JAT που εκτελούσε την πτήση Κοπεγχάγη Βελιγράδι. Σκοτώθηκαν 26 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, Διασώθηκαν η αεροσυνοδός Βεσνα Βούλοβιτς.

1992 . Ο Μπορίς Γιέλτσιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα σταματήσει να στοχεύει με πυρηνικά όπλα τις αμερικανικές πόλεις.

1993. Ο συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ εξελέγη πρόεδρος της νέας Τσεχικής Δημοκρατίας 1994. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι την κάθοδο του στην πολιτική.
Η Ρουμανία υπέγραψε το έγγραφο του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

1996. Στην Κρίση των Ιμίων: Ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης ύψωσε την Ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Η Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και οι Σερβοβόσνιοι συμφώνησαν να απελευθερώσουν όλους τους αιχμαλώτους.

2006. Στην Πρίστινα έγινε η κηδεία του Πρόεδρου του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα .

2015. Ορκίστηκε η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου