Ιανουαρίου 27, 2018

Η 27η Ιανουαρίου στην Ιστορία

1186. Ο Ερρίκος ΣΤ' Χοενστάουφεν, γιος και κληρονόμος του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α' Βαρβαρόσσα, παντρεύτηκε την κληρονόμο του Βασιλείου της Σικελίας Κωνσταντία.

1593. Στο Βατικανό άρχισε ενώπιον της Ιεράς Εξετάσεως η δίκη του Τζορντάνο Μπρούνο που συνεχίστηκε για επτά χρόνια πριν τον κάψουν ως αιρετικό. 

1756 . Στο Λονδίνο στις παραμονές του Επταετούς Πολέμου υπογράφηκε η Συνθήκη του Γουάιτχωλ μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Πρωσίας. Η σύμβαση έθεσε τα θεμέλια για συγκρότηση των Συνασπισμών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μεγάλη Βρετανία ήλπιζε ότι η Πρωσία, ως στρατιωτικός σύμμαχος, θα αντιταχθεί Γαλλία και η Πρωσία ανέμενε τη βρετανική υποστήριξη στον αγώνα της κατά της Αυστρίας και της Ρωσίας.

1827. Η μάχη στο Καματερό. Οι Ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Διονύσιο Βούρβαχη, Πανούτσο Νοταρά και Βάσο Μαυροβουνιώτη δέχτηκαν επίθεση 2.000 πεζών και 600 ιππέων του Κιουταχή. Στη μάχη σκοτώθηκε ο Βούρβαχης μαζί με 300 μαχητές.

1872. Οι βούλγαροι σχισματικοί επίσκοποι απελευθερώθηκαν από τη Νικομήδεια.

1918: Η παραστρατιωτική οργάνωση Κόκκινοι Φρουροί, που τους καθοδηγούσε το Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών έθεσε κατά νύχτα το Ελσίνκι υπό τον έλεγχό της και άρχισε ο φινλανδικός εμφύλιος πόλεμος που διήρκεσε μέχρι τις 5 Μαΐου.

1924 . Το ταριχευμένο σώμα του Λένιν τοποθετήθηκε στο μαυσωλείο που χτίστηκε γι 'αυτόν στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα. Η Κυβέρνηση του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων υπέγραψε με την Ιταλία Συνθήκη Συνεργασίας και Φιλίας στην Ρώμη με την οποία παραδόθηκε στην Ιταλία η Ριέκα, που προσαρτήθηκε στην Ιταλία στις 16 Φεβρουαρίου.

1939. Ο Αδόλφος Χίτλερ ενέκρινε το σχέδιο Z για την ανάπτυξη του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού.

1943. Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε για πρώτη φορά με 55 βομβαρδιστικά τη Γερμανία. Καταστράφηκε το Βιλχελμσχάφεν.

1944. Λύθηκε η πολιορκία του Λένινγκραντ που συνεχίστηκε για 872 ημέρες και κόστισε 1000000 ζωές. Στην Ελλάδα, στο Ελατοχώρι Πιερίας εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 32 κάτοικοι σεαντίποινα για την δράση του ΕΛΑΣ.

1945. Ο Κόκκινος Στρατός εισήλθε στο συγκρότημα στρατοπέδων του ¨Άουσβιτς κοντά στην Κρακοβία. 

1949. Συμπληρώθηκε η Κυβέρνηση Σοφούλη-Τσαλδάρη.Διορίστηκαν ο Εμμανουήλ Μαρινάκης ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ο Εμμανουήλ Λουλακάκης ως υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου με καθήκοντα υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.

1965. Δολοφονία του φιλελευθέρου πρωθυπουργού του Ιράν Χασάν Αλί Μανσούρ, και άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, από οπαδό του Ρουχολάχ Χομεϊνί.

1973. Η κα Nγκουέν Θι Μπίν , Υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης του Νότιου- Βιετναμ, υπέγραψε στο Παρίσι το τελικό κείμενο της εκεχειρίας στο Βιετνάμ. Στο Ξενοδοχείο Ματζέστικ μαζί με τις συμφωνίες ανακωχής υπογράφηκε και η Συμφωνία Ειρήνης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ.

1975. Ο Καραμανλής πρότεινε την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

1990. Αυτοδιαλύθηκε ο ΚΚ Πολωνίας.

1991.Στον πόλεμο του Κόλπου η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ βομβάρδισε τη Βασόρα.

1996. Κρίση των Ιμίων: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» πήγαν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση προβλήθηκε στο κανάλι της Χουριέτ.

1997. Εκλογή του Ασλάν Μασχάντοφ ως πρόεδρου της Δημοκρατίας της Τσετσενίας.

1998 .Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο.

2009. Ο Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κύριλλος εξελέγη Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου