Ιανουαρίου 26, 2018

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι πρόεδροι του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας, κκ. Ντραγκνέα και Ταριτσεάνου, συνυπέγραψαν κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία τόνισαν ότι είναι «παραπληροφορημένη», σχετικά με τις εξελίξεις στο Βουκουρέστι και τις τροπολογίες στους νόμους της Δικαιοσύνης.
Η Επιτροπή που ανακοίνωσε την λήψη της επιστολής απάντησε δια του εκπροσώπου της ότι «είναι καλά ενημερωμένη από την Κοινωνία των Πολιτών σχετικά με τη διαδικασία και τους δυνητικούς κινδύνους».

ΝΤΑΒΟΣ. Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για τις προσπάθειές του για την ευρώ-ατλαντική ενσωμάτωση της χώρας του και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας . Στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Μπορίσοφ συναντήθηκε, ανεπίσημα, με τον ομόλογό του της Εσθονίας Γιούρι Ράτας και τους προέδρους της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι. Μιλώντας με δημοσιογράφους στο φόρουμ, ο Μπόρισοφ τόνισε ότι το ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ήδη πολύ υψηλό και μίλησε για τη συνάντηση που προετοιμάζει η Βουλγαρική Προεδρία με τη Τουρκία, και είπε ότι στόχος της είναι ο απολογισμός των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων της συμφωνίας μετανάστευσης, και να προετοιμαστούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία και τη χρηματοδότησή της.

ΝΤΑΒΟΣ. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον επικεφαλής των προσωρινών Θεσμών της Πρίστινα Χασίμ Θάτσι , για να συζητήσουν την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων. Μετα τη συνάντηση είπε ότι ελπίζει σε ένα συμβιβασμό με την Πρίστινα, αλλά ότι, «δεν νομίζει ότι είναι πιθανό αυτό να συμβεί φέτος», και επεσήμανε ότι για να συμφωνήσουν το Βελιγραδί και η Πρίστινα , «θα έπρεπε κανείς από τους δύο να μείνει ανικανοποίητος και θυμωμένος».

ΝΤΑΒΟΣ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας συναντήθηκε με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ο οποίος δήλωσε ότι είναι σημαντικό για το Βελιγράδι και την Πρίστινα να έχουν μια ρεαλιστική και υπεύθυνη προσέγγιση για το διάλογο στο μέλλον.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ζάγκρεμπ προσπάθησε μέχρι τη τελευταία στιγμή να μην γίνει η έκθεση για το στρατόπεδο του «Γιασένοβατς» στην Έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ο επικεφαλής του Συλλόγου συγγενών των θυμάτων στο Γιασένοβατς δήλωσε ότι αυτό είναι μία από τις πολλές αποδείξεις ότι η σημερινή Κροατία αρνείται την γενοκτονία που διέπραξε το περίφημο ανεξάρτητο κράτος της Κροατίας εις βάρος των Σέρβων, των Εβραίων και των Ρομά. Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης ο ισραηλινός καθηγητής Γεδεών Γκρέιφ είπε ότι το «Γιασένοβατς», «είναι το Άουσβιτς των Βαλκανίων».

ΜΟΣΧΑ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία αντιτίθεται στην αντικατάσταση ή την αναθεώρηση της Συμφωνίας του Ντέιτον, και ειδικότερα στην επιβολή νέου μοντέλου διακυβέρνησης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και τόνισε ότι έφθασε ο καιρός να καταργηθεί το προτεκτοράτο του ΟΗΕ. Η εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι η Μόσχα υποστηρίζει την απαίτηση της Σερβίας για τη συμμετοχή των σερβικών Αρχών στην έρευνα για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Το ψήφισμα για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη που ενέκρινε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβούλιο της Ευρώπης είναι «κόπι-πάστ» των απόψεων του Ιζετμπέκοβιτς δήλωσε το μέλος της σερβικής αντιπροσωπείας Μίλιτσα Μάρκοβιτς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Οι κατηγορίες ότι η «Κροατική Δημοκρατική Ένωση» διαιρεί τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και επιδιώκει να εφαρμόσει την «Πολιτική του Τούτζμαν» είναι απλά μια δικαιολογία για μια άλλη πολιτική τη «μεγάλη Βοσνία» δήλωσε ο Κροάτης Αντιπρόεδρος της Βουλής των Λαών Κόλακ Μπάρισα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Μέτκιτς δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για έξι πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την επίθεση στο Ποτοτσάρι το 2015 κατά του τότε πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ότι παρά το ότι ο ογκώδης φάκελος έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, η Εισαγγελία δεν έχει ασκήσει καμιά δίωξη.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι ενώσεις των εργοδοτών της FBiH κάλεσαν τους εργαζόμενους στην Χαλυβουργία της Ζένιτσα, που έχουν στήσει μπλόκα στους δρόμους να επιτρέπουν στις εταιρείες από τη Ζένιτσα , το Ντομπόι και το Καντόνι της κεντρικής Βοσνίας, να μεταφέρουν ομαλά τα προϊόντα τους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νέλα Κουμπούροβιτς δήλωσε την Πέμπτη ότι οι τις αρχές της Πρίστινα ζήτησαν από το σερβική εισαγγελία οργανωμένου εγκλήματος να διαβιβάσει ορισμένα δεδομένα που συνδέονται με την έρευνα της δολοφονίας του Όλιβερ Ιβάνοβιτς.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι «τα θέματα του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και της Σερβικής Δημοκρατίας συνδέονται άμεσα και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και τη Σερβική Δημοκρατία είναι σιαμαία».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι κανείς δεν από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν ζήτησε τη σύλληψη του Πρόεδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ, αλλά ζητήθηκε να γίνει έλεγχος των οικονομικών του συναλλαγών. Η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών απάντησε η «Συμμαχία για Αλλαγή» διεξάγει ένα είδος «ειδικού πολέμου» εναντίον του Μίλοραντ Ντόντικ.

ΠΕΚΙΝΟ. Η Σερβία μπορεί να αναμένει την υποστήριξη της Κίνας, για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας, είπε στον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της Σερβίας για το συντονισμό της συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του πολιτικού γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας Γιάνγκ Γιεχί.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ .Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν , ο ένας από αυτούς σοβαρά, σε τροχαίο που συνέβη στον δρόμο από την Ποντγκόριτσα προς το Νίκσιτς, ανακοίνωσε η αστυνομία του Μαυροβουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου