Ιανουαρίου 30, 2018

Άκαρπη η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης

Η προσπάθεια του Πρόεδρου Ερντογάν να ξεκινήσει η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, Σεράγιεβο-Βελιγράδι που έχουν αναλάβει τουρκικές εταιρίες δεν απέδωσε.
Οι διφωνίες για τη διαδρομή του Αυτοκινητοδρόμου ανάμεσα στους μουσουλμάνους που θέλουν να περ΄ναερι από την Τούζλα και τη Σερβική Δημοκρατία που θέλει να συνδέει και τις σερβικές περιοχές με το Βελιγράδι παρέμειναν. Ο Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση ότι «πρόκειται για ένα τεράστιο έργο , αλλά η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, που κάνει σπουδαία πράγματα».
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι η Σερβική Δημοκρατία έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Σερβία και τον Πρόεδρό της και τόνισε ότι ο Ιζετμπέγκοβιτς στην Κωνσταντινούπολη εκπροσώπησε το Κόμμα του και τον εαυτό του και ότι δεν είναι Πρόεδρος αλλά μέλος της Προεδρίας και η Προεδρία δεν τον είχε εξουσιοδοτήσει. Και ο Ντράγκαν Τσόβιτς, ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης δήλωσε ότι δεν ήξερε ότι ο Ιζετμπέγκοβιτς θα εμφανιζόταν στην Τουρκία, εξ ονόματος της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη συνάντηση με τους προέδρους της Τουρκίας και της Σερβίας. Πριν την «τριμερή», ο Βούτσιτς είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ερντογάν.
Σε δηλώσεις μετά τη «τριμερή» συνάντηση είπε ότι η συνομιλία με τον Ιζετμπέγκοβιτς ήταν «καλή και ανοιχτή , κυρίως σε ότι αφορά στη συνολική σχέση μεταξύ Σέρβων και Βοσνίων, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης» και τόνισε: «Όπως εμείς δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης απαιτούμε την ίδια στάση απέναντι στη Σερβική Δημοκρατία, η οποία είναι μια οντότητα που έχει δημιουργηθεί στο έδαφος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από τη συμφωνία του Ντέιτον. Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, και πιστεύω ότι κάθε συζήτηση βοηθάει», είπε ο Βούτσιτς. «Αυτό που είναι πιο σημαντικό για τους ανθρώπους είναι ότι ότι θα επιτύχουμε με κοινές προσπάθειες να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή ειρήνη και για το σερβικό λαό , αλλά και για τους Βόσνιους και τους Κροάτες και για όλους εκείνους που ζουν στην επικράτεια της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Β-Ε», υπογράμμισε Βούτσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου