Φεβρουαρίου 15, 2018

Η 15η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

438 . Εγκρίθηκε προς γενική χρήση από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο το Νεώτερο ο Θεοδοσιανός Κώδικας που περιείχε όλα τα αυτοκρατορικά διατάγματα από το 312 μ.Χ. μέχρι το 438 μ.Χ. 

590. Ο τελευταίος των Σασσανιδών,  Χοσρόης Β΄, μετά την κατάληψη της Μεντρίν από τον στρατηγό Ναρσή, στέφτηκε βασιλιάς της Περσίας.

706. Ο Ιουστινιανός Β´ ο Ρινότμητος, εκτέλεσε δημοσίως δια αποκεφαλισμού στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης , τον πραξικοπηματία Λεόντιο που τον ανέτρεψε το 695, του έκοψε την μύτη και τον εξόρισε στη Χερσώνα και τον. Δρουγγάριο Αψίμαρο που ανέτρεψε τον Λεόντιο το 698 και βασίλεψε
ως Τιβέριος Γ.
901. Ο Πάπας Βενέδικτος Δ΄, αφού οι Καρολίγγειοι Αυτοκράτορες είχαν εξαφανιστεί, έστεψε στην Ρώμη , τον Λουδοβίκο της Προβηγκίας, (τον μετέπειτα «Τυφλό») ως αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την ονομασία Λουδοβίκος Γ.  



1045. Άρχισε  η κατασκευή του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας στο Νόβγκοροντ, παρουσία του Γιάροσλαβ του Σοφού και της πριγκίπισσας Ιρίνας.

1113 . Ο Πάπας Πασχάλης Β΄ εξέδωσε παπική βούλα με την οποία αναγνώρισε την ίδρυση του Τάγματος των Ξενοδόχων του Αγίου Ιωάννη που είχε ιδρυθεί στην Ιερουσαλήμ. (Ordo Hospitalis Sancti Johannis Hierosolymitani ). 


1152. O πρώτος βασιλιάς της Γερμανίας από τον Οίκο των Χοενστάουφεν Κορράδος Γ΄ πέθανε στην Βαμβέργη. Όντας ετοιμοθάνατος και με μοναδικούς μάρτυρες τον ανιψιό του Φρειδερίκο Βαρβαρόσσα και τον Επίσκοπο Βαμβέργης, όρισε ως διάδοχό του τον Φρειδερίκο Βαρβαρόσσα, αντί του εξάχρονου γιου του Φρειδερίκου. Ο Κορράδος δεν στέφθηκε ποτέ αυτοκράτορας και μέχρι το θάνατό του χρησιμοποιούσε μόνο τον τίτλο του βασιλέα των Ρωμαίων. 





1563 . Κατά τον Λιβονικό Πόλεμο τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Πολότσκ.




1565 .Η επιστροφή του τσάρου Ιβάν Δ του Τρομερού στη Μόσχα και ανακοίνωση της Οπρίτσνινα υπό την άμεση και απόλυτη δικαιοδοσία της οποίας τέθηκαν η Μόσχα, το Νόβγκοροντ, τοΠσκοβ κλπ), ενώ η ισχύς της Συνόδου των επαρχιών περιορίστηκε  στα  φτωχότερα διαμερίσματα του βασιλείου.



1575. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Ερρίκος Γ παντρεύτηκε στον καθεδρικό ναό της Ρεμς, με την Λουίζα της Λωρραίνης . 




1589.  Ο δούκας του Μαγιέν Κάρολος ως αρχηγός της Καθολικής Μερίδας, εισήλθε στο Παρίσι, που ήταν ξεσηκωμένο από τις δύο δολοφονίες των Γκιζ πόλη αφιερωμένη στους Γκιζ, και  αυτοανακηρύχθηκε αντιστράτηγος του κράτους και του στέμματος και ορκίστηκε στο Κοινοβούλιο.
1637. Ο εκπαιδευμένος από τους Ιησουίτες, μεγαλύτερος γιος του Αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β΄ των Αψβούργων από την πρώτη σύζυγό του, Μαρία Άννα της Βαυαρίας, διαδέχθηκε τον πατέρα του ως Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με υο όνομα Φερδινάνδος Γ. Είχε εκλεγεί Αρχιδούκας της Αυστρίας το 1621, βασιλιάς της Ουγγαρίας το 1625, βασιλιάς της Βοημίας το 1627 και Βασιλιάς των Ρωμαίων το 1636.

1690 . Ο πρίγκιπας της Μολδαβίας Κωνσταντίνος Β' Καντιμήρης υπέγραψε στο Σίμπιου μυστική συμφωνία συμμαχίας με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και υποσχεθηκε ότι θα στηρίξει τις ενέργειες των Αψβούργων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1763. Στο παλάτι Χουμπέρτσμπουργκ, στην Σαξωνία υπογράφηκε ανάμεσα στη Πρωσία, την Αυστρία και την Σαξωνία η συνθήκη ειρήνης με την οποία έληξε ο Τρίτος Σιλεσιανός Πόλεμος. Ο Φρειδερίκος ο Μέγας ανάγκασε την Μαρία Θηρεσία να εγκαταλείψει κάθε αξίωση της στη Σιλεσία, και αύξησε την έκταση της Πρωσίας κατά ένα τρίτο και πλέον , ανυψώνοντας έτσι το βασίλειο των Χοεντζόλερν σε Ευρωπαϊκή δύναμη πρώτου μεγέθους.

1794. Η τρίχρωμη έγινε η εθνική σημαία της Επαναστατικής Γαλλίας.


1798. Ο στρατηγός του Ναπολέοντα, Λουί Αλεξάντρ Μπερτιέ που είχε καταλάβει από τις 10 Φεβρουαρίου τη Ρώμη,  ανακήρυξε τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία, (Repubblica Romana‎), καταλύοντας την παπική εξουσία στα Παπικά εδάφη.
Ο Πάπας Πίος ΣΤ΄ που αρνήθηκε να παραιτηθεί από την κοσμική εξουσία του, τέθηκε σε κατ 'οίκον περιορισμό και μετά ο Μπερτιέ εξαπέστειλε τον Ποντίφικα δέσμιο στη Γαλλία, και πέθανε εκεί το 1799


1804. Στο Όρασακ στη Σουμάντια της Σερβίας εκλέχτηκε ο Καραγιώργιεβιτς αρχηγός της πρώτης σερβικής επανάστασης.Στο Παρίσι  συνελήφθη  ο στρατηγός Ζαν Βικτώρ Μορώ ως ενεχόμενος στην συνομωσία των μοναρχικών για δολοφονία του Ναπολέοντα και επαναφορά της Μοναρχίας .Ο Μορώ ομολόγησε και απελάθηκε στις ΗΠΑ .


1806 . Με τη Συνθήκη των Παρισίων, που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ναπολέοντα και του υπουργού εξωτερικών του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Γ' της Πρωσίας Κρίστιαν φον Χάουγκβιτς , η Πρωσία δεσμεύτηκε να κλείσει όλα της τα λιμάνια στα Βρετανικά πλοία. και επάγγελμα υγείας Ανόβερο. Στη συνέχεια η Μεγάλη Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στην Πρωσία. Ο  γαλλικός στρατός κατέλαβε τη Νάπολη. Ο Ναπολέων ανέθεσε στον αδελφό του Ιωσήφ το θρόνο της Νεαπολέως .



1857. Μετά την ήττα των Ρώσων στον Κριμαϊκό Πόλεμο και τη υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων τα αγγλογαλλικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Ελλάδα στις 15/27 Φεβρουαρίου και έληξε η τριετής κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά. 




1897. Στις 3/15 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκε στο Κολυμπάρι εκστρατευτικό σώμα 1500 ανδρών με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσσο, που ανακοίνωσε ότι καταλαμβάνει την Κρήτη την εντολή στο όνομα του βασιλιά των Ελλήνων Στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο στάλθηκαν εθελοντές και πολεμοφόδια. Οι πρόξενοι των Μεγάλων Δυνάμεων απαγόρευσαν στον Βάσσο να πλησιάσει τα Χανιά σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων.



1922. Η Πρώτη συνεδρίαση του Μόνιμου Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης
1928 .Το πρώτο αεροπλάνο της γιουγκοσλαβικής πολιτικής αεροπορίας «Aeroput», ένα «Potez 29», πέταξε από το Βελιγράδι στο Ζάγκρεμπ , με επιβάτες το διευθυντή της εταιρείας, και πέντε δημοσιογράφους.





1929 . Η Γερμανία είχε  3,5 εκατομμύρια ανέργους. 



1933. Ο Ιταλός αναρχικός Τζουζέπε Ζανγκάρα προσπάθησε να δολοφονήσει στο Μαϊάμι τον  Προέδρο Ρούζβελτ αλλά τραυμάτισε θανάσιμα τον δήμαρχο του Σικάγο ΆντονΤσέρμακ.


1936.Ο Χίτλερ ανακοίνωσε τη δημιουργία του «λαϊκού αυτοκινήτου», που σχεδίασε ο Φερδινάνδος Πόρσε. Πρόκειται για τον δημοφιλέστατο έως και σήμερα Σκαραβαίο της Volkswagen. Κατά τον Β΄ Ιταλο-Αιθιοπικό Πόλεμο, οι Ιταλικές δυνάμεις υπό τον αρχιστράτηγο Πιέτρο Μπαντόλιο μετά από αιματηρότατες μάχες που είχαν αρχίσει στις 10 Φεβρουαρίου κατέλαβαν την Άμπα Αραντάμ και άνοιξαν το δρόμο για την Άμπα Αλαγκί.

1941. Το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου, το ΙΙΙ/44 Τάγμα, μετά από σκληρό αγώνα «εκ του συστάδην» κατέλαβε το ύψ. 1260, το ΙΙ/44 Τάγμα το ύψ. Πούντα Νορντ (1647), ενώ το Ι/44 Τάγμα προωθήθηκε και κατέλαβε τον αυχένα Μετζγκοράνης. Τα τμήματα του 44ου Συντάγματος Πεζικού, αφού εγκαταστάθηκαν στην κορυφογραμμή του όρους Σεντέλι, κατόρθωσαν να διατηρήσουν την τοποθεσία παρά την ισχυρή ιταλική αντίδραση, με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές απώλειες από τα εχθρικά πυρά και τα κρυοπαγήματα.
Η Αγγλία επέβαλε αποκλεισμό στη Ρουμανία.

1942 . Η Πτώση της Σιγκαπούρης στους Ιάπωνες. Περίπου 80.000 Ινδοί, Βρετανοί και Αυστραλοί στρατιώτες παραδόθηκαν. 



1944. Βομβαρδισμός της Μονής του Μόντε Κασσίνο, από 142 Β-17, 47 Β-25 και 40 Β-26. Έπεσαν 1150 τόνοι  βομβών. Το αβαείο των Βενεδικτίνων στο Μόντε Κασσίνο   καταστράφηκε ολοσχερώς.

1945. Η τρίτη ημέρα του βομβαρδισμού της Δρέσδης.


1957. Ο Αντρέι  Αντρέιγιεβιτς Γκρομύκο διορίστηκε υπουργός των Εξωτερικών της ΕΣΣΔ.


1959. Ο Αντόνιο Σένι. έγινε πάλι πρωθυπουργός της Ιταλίας.

1964 . Σε πλήρη ετοιμότητα έθεσαν τον 6ο στόλο οι Ηνωμένες Πολιτείες και διαμήνυσαν σε Αθήνα και Άγκυρα ότι δεν θα ανεχθούν παρέμβασή τους στην Κύπρο. Ο τουρκικός αποβατικός στόλος που είχε αποπλεύσει από την Αλεξανδρέττα επέστρεψε εκεί.

1966 .Αποφασίστηκε ΣΔΙΤ για τη λειτουργία εθνικού τηλεοπτικού δικτύου, που θα ανήκει κατά 50% σε ιδιώτες, με το κράτος να διατηρεί αποκλειστική αρμοδιότητα «εις ό,τι αφορά τας ειδήσεις και την προπαγάνδαν».

1967. Οι εφημερίδες αποκάλυψαν, ότι δεν είχαν αποδοθεί στις οικογένειες των θυμάτων του Ηράκλειον (Ε/Γ-Ο/Γ) τα 7.000.000 δρχ. που συγκεντρώθηκαν για την ενίσχυσή τους από εράνους.

1968.Στο Βουκουρέστι έληξαν οι εργασίες της 12ης Ολομέλειας του ΚΚΕ.

1971. Η Μεγάλη Βρετανία πέρασε σε δεκαδικό νομισματικό σύστημα.

1974. Η άντληση πετρελαίου από το κοίτασμα της Θάσου έφθασε τα 10.000 βαρέλια ημερησίως.

1995. Το ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνη Σαμαρά, για τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, και γλίτωσε τις εκλογές.

1999. Στην Κένυα συνελήφθη από την τουρκική μυστική Υπηρεσίας ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν και απήχθη στην Τουρκία.

2008 . Ο Μπόρις Τάντιτς ορκίστηκε για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου