Φεβρουαρίου 28, 2018

Η 28η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

870 .Έληξε η Δ' Οικουμενική Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως.

1770. Ο Θεόδωρος Ορλόφ κατέπλευσε στο Βίτυλο, (Οίτυλο), της Μάνης με 5 πλοία με 1000 άνδρες.

1813. Στην πόλη Κάλιτς της σημερινής κεντρικής Πολωνίας, η Ρωσία και η Πρωσία υπέγραψαν τη συμμαχία κατά του Ναπολέοντα.

1825 . Η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν συμφωνία για την οροθέτηση των συνόρων μεταξύ της Αλάσκας και του Καναδά.

1832. Ο Μίλος Ομπρένοβιτς υπέγραψε το διάταγμα για την ίδρυση της Σερβικής Εθνικής Βιβλιοθήκης με έδρα το Βελιγράδι.

1870. Με φιρμάνι του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ ιδρύθηκε η Βουλγαρική Εξαρχία ως αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία , κατά παράβαση των ιερών Κανόνων και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Βουλγαρική Εξαρχία ήταν ο φορέας της βουλγαρικής ανεξαρτησίας του άκρατου φυλετικού μίσους κατά των Σέρβων, Ρουμάνων και ιδιαίτερα των Ελλήνων.

1892. Εκδόθηκε το διάταγμα ίδρυσης , του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, στη μνήμη της Δούκισσας Αλεξάνδρας , τρίτου παιδιού του Γεωργίου Α’, που πέθανε από εκλαμψία στον τοκετό. Λειτούργησε το 1908 σαν μαιευτήριο στην οδό Ακαδημίας 32.

1916. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ολοκληρώθηκε η μεταφορά από την Αλβανία στην Κέρκυρα περίπου 140.000 Σέρβων στρατιώτων. Κατά τη διάρκεια της υποχώρησης μέσα από την Αλβανία που αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 1915, περισσότεροι από 200.000 στρατιώτες και άμαχοι πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους από την πείνα, την εξάντληση και τον χειμώνα.

1921. Ξέσπασε η εξέγερση στο ναύσταθμο της Κρονστάνδης ενάντια στους μπολσεβίκους.

1922 . Η Μεγάλη Βρετανία επίσημα διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αιγύπτου, αλλά διατήρησε τον έλεγχο της διώρυγας του Σουέζ.

1925. Στο Κουρδιστάν άρχισε η εξέγερση του Σεΐχη Σαΐντ κατά του Κεμάλ.

1932. Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στον Πειραιά, λόγω της φυλάκισης του Δημάρχου, Τάκη Παναγιωτόπουλου, για υπεξαίρεση μεγάλου ποσού από τα ταμεία του Δήμου. Νέος Δήμαρχος εκλέχτηκε ο ναύαρχος Αθανάσιος Μιαούλης.

1933 .Μία ημέρα μετά τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, ο Καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ, ζήτησε από τον Πρόεδρο Χίντερμπουργκ να υπογράψει ένα διάταγμα για την προσωρινή κατάργηση των εγγυήσεων της Προσωπικής Ελευθερίας της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι. Τις επόμενες ημέρες συνελήφθησαν πάνω από 4.000 κομμουνιστές.

1940.Εγιναν τα εγκαίνια των δύο σταθμών ασύρματης επικοινωνίας με το εξωτερικό, στο Χαρβάτι και στη Λούτσα.

1941. Ο διάδοχος Παύλος στο πλαίσιο περιοδείας του στο μέτωπο επισκέφτηκε τα Ιωάννινα.

1943 «Ηχήστε σάλπιγγες...» .Η κηδεία του εθνικού μας  ποιητή Κωστή Παλαμά στο Α’ Νεκροταφείο.

1953. Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπέγραψαν στην Άγκυρα συμφωνία για την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, πενταετούς διάρκειας , γνωστή και ως Βαλκανική Συμμαχία.

 1959 . Η ελληνική Βουλή με 170 ψήφους υπέρ και 117 απέρριψε την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης για τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου για το Κυπριακό, που υπέγραψε ο Καραμανλής. Ο Σοφοκλή Βενιζέλος αποχώρησε φωνάζοντας «Ζήτω η Ένωσις!».

1963 .Η Ένωση Κέντρου ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

1968.Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε στην Στοκχόλμη την ίδρυση του ΠΑΚ.

1970 .Καθιερώθηκε για πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης ο βαθμός του στρατηγού τον οποίο έλαβε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Οδυσσέας Αγγελής.

1972. Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Υπουργός Δημοσίας Ασφαλείας της κυβέρνησης της 4ης Αυγούστου Κωνσταντίνος Μανιαδάκης.

1986. Δολοφονήθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης ο Σουηδός πρωθυπουργός
και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ούλοφ Πάλμε, σε ηλικία 59 ετών.

1992.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Καμπότζη.

1993.Η αμερικανική αεροπορία άρχισε τον ανεφοδιασμό από αέρος των μουσουλμάνων στην ανατολική Βοσνία.

1994 . Έγινε η πρώτη αερομαχία του ΝΑΤΟ, 45 χρόνια μετά την ίδρυσή του.
Δύο Αμερικανικά καταδιωκτικά των F-16 εντός της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, κατέρριψαν δυτικά της Μπάνια Λούκα, τέσσερα Γιουγκοσλαβικά μαχητικά «Γκάλεμπ», («γύπας»). επειδή «παραβίασαν» τον εναέριο χώρο της Βοσνίας. Η Συρία, Ιορδανία και Λίβανος αποχώρησαν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, λόγω της σφαγής των Παλαιστινίων στη Χεβρώνα.

1995 . Στη Βοσνία, άγριες μάχες στον θύλακα του Μπίχατς.

1996.Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, συμφώνησαν την έναρξη διαπραγματεύσεων για το πολιτικό μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας.

1998. Μετά την δολοφονία τεσσάρων Σέρβων αστυνομικών από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, κοντά στο Γκλόγκοβατς η σερβική αστυνομία άρχισε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Γκλόγκοβατς τη Σρμπίτσα και στην περιοχή της Ντρένιτσα του Κοσσυφοπεδίου.

2011. Πέθανε πάμφτωχος από Καρκίνο σε ηλικία 71 ετών ο μεγαλύτερος Έλληνας επιχειρηματίας του χώρου της πληροφορικής Αθανάσιος Πουλιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου