Φεβρουαρίου 22, 2018

Επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Μετά από «αυτοσυγκράτηση», άνω των 72 ωρών, ο αμερικανός «Ανθύπατος» κ. Λού ως «Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα» εξέφρασε χθες την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις του Ράμα για τη δυνατότητα ενοποίησης του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, αποκαλώντας τες «απερίσκεπτη ρητορική».
«Η Πρεσβεία των ΗΠΑ είναι απογοητευμένη από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ράμα, με την ευκαιρία της 10ης επετείου της ανεξαρτησίας, για το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία. Η απερίσκεπτη ρητορική η οποία παραπέμπει στην ενοποίηση δεν είναι ωφέλιμη για τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της».

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία με την εταιρεία «SHELL», η οποία θα ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαιο στο «οικόπεδο 4» και είπε ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και «θα έχει μεγάλο αντίκτυπο για την Αλβανική οικονομία», και ότι ο κρατικός προϋπολογισμός ωφεληθεί όχι μόνο από τον φόρο, αλλά και από τη συμμετοχή στα κέρδη από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

ΣΟΦΙΑ. Μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων όλων σχεδόν των εφημερίδων σχετικά με τις δαπάνες για τον «φράχτη» στα σύνορα με την Τουρκία, και αφού η ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα απαίτησε από το Γενικό Εισαγγελέα Σωτήρ Τσατσάροφ να αποκαλύψει την «αλήθεια» για την έρευνα σχετικά με τον φράχτη, η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει «Προδικαστική διαδικασία» από τις 21 Φεβρουαρίου. Η εισαγγελία αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει την έκθεση της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, που προκάλεσε την έρευνα , λέγοντας ότι αποτελεί μέρος της έρευνας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η αμερικανική πρεσβεία επιβεβαίωσε την Άσκηση. Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Σεράγεβο μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι, «στο πλαίσιο της συνεχούς, συνεργασίας για την ασφάλεια το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ συνεργάζεται με το Υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να κανονιστούν οι λεπτομέρειες των διμερών ασκήσεων μεταξύ της εθνικής φρουράς της Πολιτείας του Μέριλαντ και των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης που θα πραγματοποιηθούν τα Μάιο του 2019.
Με αφορμή δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου η πρεσβεία των ΗΠΑ δήλωσε, ότι, καμία από τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος δεν θα περιλαμβάνει τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι οι σερβικοί Θεσμοί δεν έχουν καμιά ενημέρωση για τα σχέδια για τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ που προετοιμάζονταν κρυφά και ότι κάποιοι συμμετείχαν σε αυτές τις συνομιλίες εκ μέρους των Σέρβων. προετοιμασμένη, χωρίς ενημέρωση σε αυτό και προφανώς είχε κρυμμένο στο αρχικό στάδιο, αλλά έχουν απομυθοποιήσει χάρη στους υπεύθυνους ανθρώπους που συμμετείχαν εξ ονόματος των Σέρβων σε αυτές τις συνομιλίες.
Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι οι σερβικές αρχές δεν θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε άσκηση του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο έδαφος τους, η οποία συνεπάγεται τη χρήση αεροσκαφών. Ο Σέρβος αντιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Ντράγκαν Βούκοβιτς, δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει συμμετάσχει σε συνάντηση για την οργάνωση άσκησης του ΝΑΤΟ στο όρος Μάνιατσα κοντά στη Μπάνια Λούκα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ είναι πεπεισμένος ότι θα εκλεγεί μέλος της τρισυπόστατης προεδρίας της Σερβικής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι η θέση αυτή σημαίνει μεγάλη ευθύνη, γιατί πάρα πολλές αρμοδιότητες έχουν αφαιρεθεί από τη Σερβική Δημοκρατία και μεταφέρονται στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο Ντόντικ τόνισε ακόμα ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι το πιο σημαντικό κρατικό ζήτημα της Σερβίας , ενώ η Σερβικη Δημοκρατία είναι το πιο σημαντικό εθνικό θέμα, καθώς περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Σέρβοι ζουν σε αυτή.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο αρχηγός του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος Βούκοτα Γκοβενταρίτσα δήλωσε ότι θα προτιμούσε να γίνει πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας από να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, προσθέτοντας ότι η κεντρική επιτροπή του κόμματος θα αποφασίσει .

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SNSD στην Εθνοσυνέλευση Ράντοβαν Βισκοβιτς δήλωσε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί των «Συστατικών λαών» πρέπει να εφαρμοστεί και ότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα η κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να ασχοληθεί με το θέμα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Επτά ημέρες μετά από τις αφίσες με το κρανίο και τα οστά και την επιγραφή «Τσέτνικ» που τοποθετήθηκαν στην πύλη της Πρεσβείας της Σερβίας στο Σεράγεβο, οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη βρει τους δράστες.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς συναντήθηκε με την Πρέσβη των ΗΠΑ Μωρίν Κόρμακ, και της είπε ότι οι λύσεις για τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου θα πρέπει να είναι αποδεκτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Ύπατος Βαλεντίν Ίνζκο δήλωσε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την ένταξη στην ΕΕ της Β-Ε και ότι χαιρετίζει τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ, ένα άτομο αυτοκτόνησε ανατινάζοντας τον εκρηκτικό μηχανισμο με τον οποίο ήταν ζωσμένος. Λίγο πριν πέταξε στον περίβολο της Πρεσβείας μια χειροβομβίδα. Η Πρεσβεία δεν υπέστη ζημιές και δεν υπάρχουν αλλά θύματα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το γραφείο του προέδρου του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου δεν έλαβε κανένα αίτημα για απονομή χάριτος στον ηγέτη του Δημοκρατικού Μετώπου Μίλαν Κνέζεβιτς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών.

ΣΚΟΠΙΑ . Η Κρατική Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς μετά από καταγγελία που υπέβαλε η «Διεθνής Διαφάνεια - Μακεδονία», σχετικά με το 2016, και μετά την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στις 21/02/2018μ εκτίμησε ότι υπάρχουν «εύλογες υποψίες για κατάχρηση κονδυλίων του προϋπολογισμού» για χρηματοδότηση του DUI και ενημέρωσε εγγράφως την εισαγγελία των Σκοπίων, για τα «περαιτέρω».

ΣΚΟΠΙΑ . Η πτέρυγα του αλβανικού Κόμματος «Μπέσα» με επικεφαλής τον Αφρίμ Γκάσι, προσέφυγε στην Δικαιοσύνη κατά του τέως πρόεδρου κ. Κασάμι, με βαρύτατες κατηγορίες , που περιλαμβάνουν την πλαστογραφία και την υπεξαίρεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου