Φεβρουαρίου 23, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Οι υπουργοί Εσωτερικών της πΓΔΜ και της Ουγγαρίας , Όλιβερ Σπασόφσκι και Σάντορ Πίντερ, υπέγραψαν χθες στα Σκόπια συμφωνίες σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών «για την πρόληψη της τρομοκρατίας» και του «βίαιου εξτρεμισμού». Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, Σπασόφσκι ευχαρίστησε την Ουγγαρία για τη βοήθειά της προς την αστυνομία της πΓΔΜ σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση. «Μέχρι στιγμής η Ουγγαρία έχει αναπτύξει πάνω από 600 αστυνομικούς, που μαζί με τους δικούς μας συναδέλφους τους έχουν τη φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα», είπε ο Σπασόφσκι και ανακοίνωσε ότι η πΓΔΜ και η Ουγγαρία θα υπογράψουν σύντομα συμφωνία για την «αστυνομική συνεργασία». «Η Ουγγαρία θα συνεχίσει τη διάθεση τεχνικών και ανθρώπινων πόρων για να βοηθήσει την πΓΔΜ να φρουρήσει τα νότια σύνορά της», είπε ο κ. Πίντερ, τονίζοντας ότι, «τα δικαιώματα των μεταναστών, είναι σεβαστά» , αλλά ότι, «δεν θα επιτραπεί να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της περιοχής».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Αλβανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, δεν θα συμμετάσχει σήμερα στο «περιφερειακό Φόρουμ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων»,που θα πραγματοποιηθεί στη Μπάνια Λούκα. Ο κ. Οσμάνι ανακοίνωσε ότι θα «μποϋκοτάρει το Φόρουμ», επειδή «το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει λάβει πρόσκληση για να συμμετάσχει». «Είχα επιβεβαιώσει την συμμετοχή μου , αλλά δεδομένου ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είχε προσκληθεί, αποφάσισα να μην συμμετάσχω. Δεν νομίζω ότι το γεγονός ότι δεν έχει προσκληθεί Κοσσυφοπεδίου, βοηθά τη διάσκεψη», είπε ο Οσμάνι προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντίτμαρ Μπουσάτι επίσης δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη. Ο κ. Μπουγιάρ Οσμάνι, είπε ακόμα ότι όποιος είναι εναντίον του νόμου σχετικά με τις γλώσσες είναι εναντίον του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και δήλωσε ότι στη Γερμανία, ο Πρόεδρος Στάινμάγιερ και η Καγκελάριος Μέρκελ χαιρέτησαν την ψήφιση του νόμου για τη χρήση των γλωσσών.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η αστυνομία Μαυροβουνίου πιστεύει ότι ο άγνωστος που πέταξε χειροβομβίδα στο προαύλιο της αμερικανικής Πρεσβείας στην Ποντγκόριτσα ήταν ο Ντάλιμπορ Γιαούκοβιτς , Σέρβος υπήκοος, ο οποίος ήταν κάτοικος της Ποντγκόριτσα. Ο Ντάλιμπορ Γιαούκοβιτς ήταν 42 ετών, είχε γεννηθεί στο Κράλιεβο και ήταν βετεράνος του Γιουγκοσλαβικού Στρατού.
Οι «υπηρεσίες» , έχουν ήδη ξεσκονίσει τις αναρτήσεις του στο Facebook, και διαπίστωσαν «την αντίθεση του στην ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ», καθώς και ότι είχε παρασημοφορηθεί από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 1999 , «επί ανδραγαθία», με το «μετάλλιο εξαιρέτων πράξεων για την άμυνα και την ασφάλεια της πατρίδας».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Αντρίγια Πέγιοβιτς επικαλούμενος λόγους ευθιξίας, παραιτήθηκε από μέλος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, με επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Ντούσκο Μάρκοβιτς. «Ως υπεύθυνος και ευσυνείδητος πολίτης, λαμβάνοντας υπόψη το κύρος των θεσμών του Μαυροβουνίου, αποφάσισα να ενεργήσω με τον τρόπο αυτό, για να απαλλάξω την κυβέρνηση και τον εαυτό μου από τις πιέσεις που δεχόμαστε μετά την απόφαση του Οργανισμού για την πρόληψη της διαφθοράς», ανέφερε ο Πέγιοβιτς, και τόνισε ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος για την αθωότητα του και ότι δεν παραβίασε το νόμο κατά οποιοδήποτε τρόπο. Ο πρέσβης- υπουργός που εισέπραττε και το επίδομα εξωτερικού , ανέφερε ότι «ενήργησε σύμφωνα με τους κανονισμούς που εκδίδονται από την κυβέρνηση», και ότι ελήφθησαν υπόψη , «τα συγκριτικά παραδείγματα από την Κροατία και τη Σερβία, όπου το λειτούργημα του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας περιλαμβάνει επίσης και την ιδιότητα του πρέσβη στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Πέγιοβιτς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, Βλαντίμιρ Γιόκοβιτς, κάλεσε την αντιπολίτευση να καταλήξει σε ένα κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, που θα τον υποστηρίξουν όλα τα πολιτικά κόμματα ώστε να είναι βέβαιη η Νίκη. και είπε ότι το SNP θα συμβάλει όσο μπορεί. Ερωτηθείς αν ο χρόνος εξαντλείται για μια συμφωνία, υπενθύμισε ότι και το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον υποψήφιό του. «Όταν DPS δεν μπορεί να βρει και να προτείνει έναν υποψήφιο , δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η αντιπολίτευση, η οποία έχει επτά ή οκτώ κόμματα δεν έχει καταλήξει σε κοινή λύση, δήλωσε ο Γιόκοβιτς, και τόνισε πως πιστεύει ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου επιθυμεί η αντιπολίτευση να καταλήξει σε συμφωνία για ένα μόνο υποψήφιο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της «Gaspromneft» και της σερβικής βιομηχανίας πετρελαίου «NIS» και ενημερώθηκε για τα πεπραγμένα της «NIS» για το 2017.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς άνοιξε στο Βελιγράδι την 40η διεθνή έκθεση τουρισμού στην οποία μετέχουν 1.200 εκθέτες από 55 χώρες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μάρκο Τζούριτς, ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της LDK Αμπντουλάχ Χότι ήταν διοικητής τρομοκρατών του Ουτσεκα που διαπράξαν τη γενοκτονία εναντίον των Σέρβων στο Κόσσοβο.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το Ανώτατο Δικαστικό και Εισαγγελικό Συμβούλιο ,(HJPC) έθεσε προθεσμία μέχρι το 2023, για να ολοκληρωθούν όλες οι υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβιζντιτς και οι αντιπρόεδροι Μίρκο Σάροβιτς και Βιέκοσλαβ Μπεβάντα ζήτησαν τα μέτρα ασφαλείας να αυξηθούν στο υψηλότερο επίπεδο και οι αστυνομικές υπηρεσίες να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Αντιπρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), Μίρκο Σάροβιτς, δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία πιθανότητα η Βοσνία Ερζεγοβίνη αντί για τρισυπόστατη Προεδρία να έχει έναν εναλλάξ Πρόεδρο και δύο Αντιπρόεδρους.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων από την «Ομοσπονδία» (FBiH) σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σεράγεβο, απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η αστυνομία του Καντονίου του Σαράγιεβο προσδιόρισε ένα πρόσωπο που τοποθέτησε την αφίσα με τη νεκροκεφαλή και την φράση «Τσέτνικ» στην πόρτα της σερβικής Πρεσβεία στο Σεράγεβο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Υπουργείο Γεωργίας, της Σερβικής Δημοκρατίας σχολίασε τις δηλώσεις του προερχομένου από το SDS, υπουργού εξωτερικού εμπορίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίρκο Σάροβιτς, και τον ρώτησε γιατί επέκρινε τη Σερβική Δημοκρατία για τα προβλήματα στην η εξαγωγή μήλων στη Ρωσία, «αφού είναι πλέον γνωστό ότι το αμφισβητούμενο φορτίο είχε φορτωτικές από την FBiH».

ΤΙΡΑΝΑ. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, κατήγγειλε στο αλβανικό Κοινοβούλιο ότι εξαιρέθηκαν σιωπηρά από την κοινωνική προστασία 20.000 οικογένειες χωρίς να τους δοθεί καμία εξήγηση. «Ούτε μία λέξη δεν τους είπαν. Στις εκλογές, οι Χαμπιλάι , οι Μπαλιλάι και οΤαχίρι τους πήγαιναν χρήματα και τρόφιμα», είπε ο Μπάσα, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Ράμα να τους εξαιρέσει από την Κοινωνική Πρόνοια δεν είναι νόμιμη. «Η Κοινωνική Πρόνοια είναι υποχρέωση της κυβέρνησης. Αυτοί εφηύραν «ένα πόιντ σύστεμ», που το κρατάνε κρυφό. Δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο έγκλημα από τη στέρηση της μοναδικής πηγής τροφής για αυτές τις οικογένειες. Και δεν αναφέρομαι στους 5000 αναπήρους που δικαιούνται Κοινωνική Πρόνοια, επειδή δεν έχουν κανένα εισόδημα », δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος. Μπάσα πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση έχει όλα τα χρήματα για να βοηθήσει τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, «αλλά αυτά τα χρήματα πάνε στις τσέπες των Υπουργών του, στους 50 κλέφτες και τον Έντι Ράμα που βύθισε την Αλβανία στη διαφθορά και το έγκλημα». « Είμαστε η πλειοψηφία. Ας πάρουμε τύχη στα χέρια μας», είπε ο Μπάσα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου