Φεβρουαρίου 23, 2018

Ρουμανία: Μάχη για την ανατροπή της «Χούντας της Λάουρας»

Η θεσμική κρίση κορυφώθηκε χθες, στην Ρουμανία, για την οποία ισχύει, το «ιστορικό ερώτημα Καραμανλή», «ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τουντορέλ Τόαντερ , παρουσίασε χθες στην Ολομέλεια των δυο κοινοβουλευτικών Σωμάτων, (του Νομοθετικού), εκ μέρους του «Εκτελεστικού» την έκθεση του ως αρμόδιος υπουργός για την Γενική Εισαγγελία και τη Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς και είπε στο πλαίσιο είπε ότι «έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο», και τόνισε ότι η επικεφαλής, της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς κα Λάουρα Κοβέσι «έχει επανειλημμένα παραβιάσει το Σύνταγμα», αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες τρεις περιπτώσεις , και είπε ότι ως υπεύθυνος υπουργός θα ζητήσει από τη Γενική Εισαγγελία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απόλυσή της, για «πράξεις ασυμβίβαστες για ένα Κράτος Δικαίου»,«σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 303/2004 περί του καθεστώτος των Δικαστών και Εισαγγελέων».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τουντορέλ Τόαντερ, κατηγόρησε την κ. Λάουρα για «περιφρόνηση του Κοινοβουλίου», για παρεμβάσεις «στο ρόλο και τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης», και για «αμφισβήτηση των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου και της εξουσίας του».
Η έκθεση που συντάχθηκε από τους συνταγματολόγους της κυβέρνησης επικαλέστηκε «την ευρωπαϊκή συνταγματική κληρονομιά», τις απόψεις της «Επιτροπή της Βενετίας», και κατέληξε λέγοντας ότι, «η πρόληψη και η καταπολέμηση της διαφθοράς θα συνεχιστεί».
«Στο Κράτος Δικαίου  η δράση της κάθε δημόσιας αρχής ρυθμίζεται από το νόμο, και υπόκειται στο νόμο, και τηρεί το πνεύμα των δημοκρατικών αξιών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Οι καλές προθέσεις δεν δικαιολογούν τις κακές πράξεις», δήλωσε ο Τόαντερ.

Ο Ανώτατος Αρχων, ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, αντέδρασε με δήλωση του Γραφείου του, που ανέφερε ότι «ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις διατηρεί τις απόψεις του για δραστηριότητα και την ηγεσία της Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς, (DNA)», ότι «καταρχήν η αξιολόγηση της δραστηριότητας του εν λόγω φορέα, από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας διαφέρει από εκείνη του Υπουργού Δικαιοσύνης», και ότι «θα μελετηθούν και θα αναλυθούν σε βάθος τα επιχειρήματα του Υπουργού».
Η δήλωση κατέληξε τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος της Ρουμανίας, κ Κλάους Γιοχάνις, θα χρησιμοποιήσει όλα τα συνταγματικά του προνόμια για να διασφαλιστεί η λειτουργία μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης και για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου». Παράλληλα βγήκαν στους δρόμους μερικές δεκάδες, (μάλλον κατ επάγγελμα), «θαυμαστές» της κας Λάουρας Κοντρούτα Κοβέσι , στην πλατεία Βικτωρίας, στο κέντρο της πόλης του Βουκουρεστίου, φωνάζοντας. «Κλέφτες» «παραιτήσου Τουντορέλ!» . Το ίδιο έγινε και στο Σίμπιου, την Κωστάντζα , την Τιμισοάρα, και το Ιάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου