Φεβρουαρίου 22, 2018

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι: Άνθρακες ο αμερικανικός θησαυρός για την επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο

Ο Αρχιτέκτων της συμφωνίας πρέσβης των ΗΠΑ Γκρεκ Ντελάουι, πήρε και την επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στην Πρίστινα Ναταλία Αποστόλοβα και περίμεναν μάταια επί τρείς ώρες να περάσει το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας του 2015. 
Τελικά το «σχέδιο Ντελάουι», και η συμφωνία Θάτσι- Βουγιάνοβιτς, ναυάγησαν, δεν έγινε ψηφοφορία και όλα επέστρεψαν στο μηδέν.
Το «πακέτο Ντελάουι», απέτυχε διότι η κυβέρνηση Χαραντινάι αποφάσισε να προσθέσει ως δεύτερο προσαρτημένο παράρτημα, εκτός από τη συμφωνία Θάτσι- Βουγιάνοβιτς, την έκθεση της Επιτροπής που διόρισε ο Χαραντινάι και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία ήταν επιζήμια για το Κοσσυφοπέδιο.

Η πρωτοβουλία Χαραντινάι προκάλεσε την αντίδραση της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου, (LDK), που δήλωσε ότι οι βουλευτές της δεν μπορούν ψηφίσουν το Σχέδιο Νόμου για την Οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο, επειδή προσαρτήθηκαν δυο «αντιφατικά» παραρτήματα.

 Οι βουλευτές της «Αυτοδιάθεσης», (Vetevendosje), υπέβαλαν μήνυση για το αδίκημα της προδοσίας κατά του προέδρου Θάτσι για την κοινή δήλωση υποστήριξης της συμφωνίας που υπογράφηκε από τον Θάτσι και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

Και μέσα στον αλβανικό χαμό, η «Σερβική Λίστα» που όλοι οι «παράγοντες» πίστευαν ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο , ανακοίνωσε ότι «παρά τις ψευδείς και παραπλανητικές εκτιμήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης ...», «δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα συμφέροντα του σερβικού λαού στο Κόσσοβο και το Μετόχι, και όχι για τα συμφέροντα κάποιων τοπικών και διεθνών κέντρων εξουσίας».

Μετά από όλα αυτά, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κάντρι Βεσελι , είπε: «Είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη συναίνεσης»!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου