Φεβρουαρίου 22, 2018

Η Ρωσία θα πάρει μέρος στο διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στο Βελιγράδι την Τετάρτη το απόγευμα, και στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα τον υποδέχθηκε ο Σέρβος υπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς. Στη συνέχεια πήγε στην επίσημη κατοικία, από την εποχή του Τίτο, την «Βίλα της Ειρήνης», όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Βούτσιτς. Σε συνέντευξη μαζί με τον Σέρβο Πρόεδρο ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία «δεν θα μείνει στην άκρη, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριληφθούν στο διάλογο μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας», και τόνισε πως «η Ρωσία αν προσκληθεί από τη Σερβία θα συμμετάσχει», και υπογράμμισε ότι «η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να δικαιολογήσει την εμπιστοσύνη που της έχει ανατεθεί για διαμεσολάβηση στο διάλογο».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας έχουν άριστες προοπτικές και ότι «η Ρωσία αντιτίθεται στην πολιτική υποχρέωσης των χωρών των Βαλκανίων να επιλέξουν είτε τη Δύση είτε τη Ρωσία, τονίζοντας ότι η κάθε χώρα πρέπει να είναι ελεύθερη να επιλέγει τους συνεργάτες της, σύμφωνα με τα συμφέροντά της».
«Η Ρωσία δεν επιβάλλει τίποτα στους Σέρβους εταίρους, και δεν ζητά από τη Σερβία να σταματήσει να έχει επαφή με κανέναν στον κόσμο», «και η Μόσχα χαιρετίζει τις προσπάθειες της Σερβίας προς την ΕΕ, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρασιατική Ένωση», είπε ο Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός απάντησε και σε ερωτήσεις για το ανθρωπιστικό Κέντρο στη Νις και είπε ότι «δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες στο ανθρωπιστικό κέντρο της Νις, που λειτουργεί στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής αποστολής του», αλλά ρώτησε , «τι ακριβώς κάνουν οι αμερικανοί στην βάση Μπόντστιλ», και κάλεσε όσους αμφιβάλουν για το τι κάνουν «Ρωσοι και Σέρβοι στη Νις να επισκεφθούν την πόλη».
Ο Λαβρόφ είπε και ότι δεν τον ανησυχεί η επανάληψη του ουκρανικού σενάριου στη Σερβία, από τις «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις. Ο Βούτσις είπε επίσης ότι η Σερβία παράλληλα με την ευρωπαϊκή της πορεία, «θα συνεχίσει να οικοδομεί καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία», «είτε αρέσει αυτό σε ορισμένους είτε όχι» , και ευχήθηκε, «οι σχέσεις αυτές να είναι ακόμα καλύτερες» «Υποθέτω ότι θα υπάρχουν διαφορετικά είδη των επιθυμιών και των πιέσεων που αυτές οι σχέσεις θα σε διαφορετική κατεύθυνση, αλλά η Σερβία θα είναι στην ίδια γραμμή, να σέβονται τις παραδοσιακές σχέσεις και να αναπτύξει τις καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία», και τόνισε ότι στα 180 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας είναι ένα σπάνιο παράδειγμα καλών σχέσεων για όλο τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα τα κατανοήσει αυτό.
«Η Σερβία δεν θα αλλάξει την πολιτική της έναντι της Ρωσίας,» είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου . Είπε ακόμα ότι το επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας έχει αυξηθεί δραματικά, και ότι το 2017 υπερέβη τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις των μουσουλμάνων είπε ότι « η Σερβία δεν έχει βλέψεις προς την κατεύθυνση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης; Β-Ε, και θέλει απλά , «να γίνεται σεβαστή η συμφωνία του Ντέιτον».
Στη συνέχεια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησε στο Βελιγράδι και με τον Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ και συζήτησαν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Σερβική Δημοκρατία και την περιοχή, και «υπογράμμισαν την ανάγκη να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι καλές σχέσεις και η συνεργασίας μεταξύ της Σερβικης Δημοκρατίας και της Ρωσίας προς το αμοιβαίο συμφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου