Φεβρουαρίου 22, 2018

Ντάτσιτς. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσύρουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς μετά τις συνομιλίες με τον Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε σε σχόλια των Αλβανών για την αναγνώριση της Πρίστινα από τη Ρωσία, και είπε ότι «θα είχε περισσότερο νόημα και θα ήταν πιο λογικό να ανακαλέσουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο από το να τους αναγνωρίσει Ρωσία».

Ο Ντάτσιτς τόνισε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Λαβρόφ ότι «η ρητορική για την Μεγάλη Αλβανία είναι η μεγαλύτερη απειλή στην περιοχή», και υπογράμμισε ότι η ανάκληση της αναγνώρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν οι τόνοι για την «υστερία, της Μεγάλης Αλβανίας», «η οποία είναι η μεγαλύτερη απειλή στην περιοχή».
Ο Ντάτσιτς ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη συνεχή υποστήριξη προς το Βελιγράδι για τη διατήρηση της εδαφικής κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Σερβίας.
Ο Λαβρόφ, σχολίασε επίσης την παρατήρηση του Θάτσι και είπε ότι η Ρωσία «σε αντίθεση με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχει δεσμευτεί με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», και συνέστησε στον κ. Θάστι «να ασχολείται με τις δικές του υποθέσεις, ιδιαίτερα διότι κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου».
Ο Λαβρόφ είπε, ακόμα ότι η χώρα του υποστηρίζει την αυτόνομη, ανεξάρτητη και πολυδιάστατη πορεία της Σερβίας και τόνισε ότι «δημιουργείται μια νοσηρή κατάσταση στην Ευρώπη, λόγω της προσπάθειες ορισμένων μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την αντιπαράθεση, ωθώντας το ΝΑΤΟ περαιτέρω προς την Ανατολή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του πληθυσμού , και αυτό εγινε στο Μαυροβούνιο και καταβάλλεται προσπάθεια να επιβληθεί στην πΓΔΜ και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», είπε ο Λαβρόφ.
Ο υπουργός είπε ότι η Ρωσία συμμορφώνεται με όλες τις συμφωνίες που αφορούν το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια να παρακαμφθούν αυτές οι συμφωνίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου