Φεβρουαρίου 24, 2018

Πατριωτικό Μέτωπο στη Σερβική Δημοκρατία

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο ηγέτης των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) και Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε ότι
η Εκτελεστική Επιτροπή του SNSD υιοθέτησε την πρωτοβουλία συγκρότησης «Πατριωτικού Μετώπου» και στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα διαβιβάσει πρόσκληση στα πολιτικά κόμματα που η Εκτελεστική Επιτροπή έκρινε ότι μπορεί να σχηματίσουν αυτό το μπλοκ.

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας σχολιάζοντας τις ιδέες της Διεθνούς Κοινότητας για ένα Πρόεδρο με δυο αντιπρόεδρους στη Βοσνία Ερζεγοβίνη αντί της   «τρισυπόστατης» Προεδρίας, είπε ότι βλέπει  πιο σύντομα να διαλυθεί η Βοσνία Ερζεγοβίνη παρά   να έχει έναν Πρόεδρο. « Ο διεθνής παράγοντας, με αρκετούς πολύ διαβλητούς Υπάτους , απέτυχε να κάνει αυτό που που προτείνει ο Βαλεντίν Ίνζκο στο τέλος της καριέρας του, να θεσπίσει δηλαδή   έναν Πρόεδρο», είπε ο Ντόντικ και τόνισε  ότι η ανάμιξη του Ύπατου Εκπροσώπου Βαλεντίν Ίνζκο στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας είναι απαράδεκτη.
Ο Μίλοραντ Ντόντικ,  δήλωσε επίσης ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του SNSD δεν θα υποστηρίξει οποιεσδήποτε στρατιωτικές ασκήσεις με ξένες συμμαχίες και στρατούς, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, βάζοντας έτσι μπροστά στο ΝΑΤΟ και τους φίλους του στο Σεράγιεβο, τους ίδιους τους πολίτες. Ο απόστρατος στρατηγός  του Στρατού της σερβικής  Δημοκρατίας Μίλαν Τόρμπιτσα είπε ότι η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας δεν πρέπει να επιτρέψουμε η προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ για διεξαχθεί στη Μάνιστσα και να ασκηθούν τα   αεροσκάφη Α-10 σε αυτή την περιοχή.
Ο Μίλοραντ Ντόντικ. είπε ακόμα ότι το μήνυμα της Ρωσίας που είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της Σερβικής Δημοκρατίας και της Σερβία σε όλες τις καταστάσεις, είναι πολύ σημαντικό για τη Σερβική Δημοκρατία.


Μπάνια Λούκα . Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία  του Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ,  το Πρώτο Φόρουμ με αντιπρόσωπους από περισσότερες από 26 χώρες.

Ο Ντόντικ είπε ότι η σχέση ανάμεσα στην πατρίδα, τη Σερβία και τη Σερβική Δημοκρατία  και τη διασπορά πρέπει να ανέβη επίπεδο, και ότι στη συνέχεια τα επόμενα Φόρουμ θα γίνονται στους τόπους όπου ζει διασπορά.  Μίλησε για την κοινή δήλωση μεταξύ της Σερβίας και σερβικής  Δημοκρατίας Σέρπσκα σχετικά με την επιβίωση του Σερβικού Έθνους  και είπε ότι στο Εθνικό Σερβικό Συμβουλίου θα μετέχουν εκπρόσωποι των δυο κρατών, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Διασποράς.

Ο Ντόντικ ζήτησε από τους εκπροσώπους της σερβικής διασποράς να αντισταθούν  στις πιέσεις  για τη θεσμοθέτηση  της λεγόμενης «βοσνιακής διασποράς», και μίλησε

για μια «ενιαία σερβική διασπορά», τα οποία θα είναι «η μόνη κοινή εκπρόσωπος των Σέρβων από τη Σερβία και τη Σερβική  Δημοκρατία και από  ολόκληρη την πρώην Γιουγκοσλαβία», δήλωσε ο Ντόντικ.

Ο στόχος του πρώτου φόρουμ της διασποράς είναι να συσταθεί ένας μόνιμος μηχανισμούς για την προώθηση της οικονομικής, πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ της Σερβικής Δημοκρατίας και των Σέρβων που ζουν σε άλλα μέρη του κόσμου.
Παρόντες στην εθνική συνέλευση ήταν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ομιλητής Νεντέλικο Τσουμπρίλοβις , η πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς , ο Γενικός Γραμματέας της  Προεδρίας  της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς, οι μητροπολίτες υπουργοί και άλλα δημόσια, πρόσωπα.

Ο Μίλαν Κνέζεβιτς, από το Μαυροβούνιο  ενημέρωσε τον Μίλοραντ Ντόντικ ότι δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει το 1ο Φόρουμ της Διασποράς , διότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ποντγκόριτσα του κατάσχεσε  το διαβατήριό  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου