Μαρτίου 01, 2018

Η 1η Μαρτίου στην ιστορία

1331. Οι Οθωμανός του Ορχάν κατέκτησαν τη Νίκαια της Βυθηνίας.

1430. Οι Τούρκοι με το σουλτάνο Μουράτ Β' εμφανίστηκαν προ της Θεσσαλονίκης και άρχισαν την πολιορκία της πόλης. 

1562. Στη Γαλλία, οι Ρωμαιοκαθολικοί, υπό την ηγεσία του Δούκα της Γκίζ , με την υποστήριξη του Βατικανού σφαγίασαν πάνω από χίλιους Ουγενότους στο Βισσύ, και ξεκίνησαν έτσι τους διωγμούς των Διαμαρτυρόμενων.

1796 . Η Βαταβική Δημοκρατία εθνικοποίησε την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών.

1811. Στην Αίγυπτο, οι αρχηγοί των Μαμελούκων δολοφονήθηκαν από τον Μοχάμεντ Αλι

1815. Άρχισε η πορεία του Ναπολέοντα προς το Παρίσι .

1821. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης άρχισε την πορεία του προς το Βουκουρέστι. 1862. Κατεστάλη η επανάσταση εναντίον του Όθωνα, που υποκίνησαν οι Αγγλοι στο Ναύπλιο.

1896. Γεννήθηκε ο Δημήτρης Μητρόπουλος.

1919 .Στο Βελιγράδι για πρώτη φορά συνεδρίασε το προσωρινό κοινοβούλιο του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων.

1921. Στη Διάσκεψη του Λονδίνου, οι Σύμμαχοι απέρριψαν την γερμανική πρόταση για πληρωμή πολεμικών αποζημιώσεων 7,5 δις. δολαρίων και η γερμανική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις συνομιλίες.

1923.Καθιερώθηκε στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου 1923 έγινε 1η Μαρτίου. Ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς, έκανε την εναρκτήρια ομιλία στο Κοινοβούλιο όπου μετείχε η πρωτη τουρκάλα βουλευτής η Λατιφέ Χανούμ.

1935.Εκδηλώθηκε το Κίνημα της 1ης Μαρτίου της βενιζελικής παράταξης, που απέβλεπε στην ανατροπή της κυβέρνησης Τσαλδάρη και στην αποτροπή της παλινόρθωσης της βασιλευόμενης δημοκρατίας. Το κίνημα απέτυχε στην πρώτη και κρίσιμη φάση του. Ο στόλος, αντί να κατευθυνθεί στη Θεσσαλονίκη, κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, όπου ο Βενιζέλος ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος. Οι φρουρές στη Βόρεια Ελλάδα επαναστάτησαν με μεγάλη καθυστέρηση, και στην πρωτεύουσα τέθηκαν υπό κυβερνητικό έλεγχο, ευθύς μετά την εκδήλωση του κινήματος. Η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη ανέθεσε την καταστολή του κινήματος στον Υπουργό Στρατιωτικών Γεώργιο Κονδύλη και στον τον Ιωάννη Μεταξά που ανελαβε Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διέφυγε στην Ιταλία.

1939. Κατέπλευσε στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας το νέο ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Ολγα», όπου το υποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία και ο βασιλεύς Γεώργιος Β΄.
1941. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόγκνταν Φίλοφ και ο υπουργός εξωτερικών υπέγραψαν στη Βιέννη με τον υπουργό εξωτερικών του Ράιχ φον Ρίμπετροοπ τη Συνθήκη ένταξης της Βουλγαρίας στο τριμερές σύμφωνο.
Τα Γερμανικά στρατεύματα πέρασαν στη Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ δέσμευσαν τα περιουσιακά στοιχεία των Βουλγάρων στις αμερικανικές τράπεζες.  Στις 5 και 53΄ το πρωί της 1ης Μαρτίου του 1941, ημέρα Σάββατο, παραμονή της Κυριακής των Απόκρεω, ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ , συγκλόνισε συθέμελα τη Λάρισα.  Ο ανταποκριτής μιας αθηναϊκής εφημερίδας μετέδιδε: «Γεγονός είναι ότι εκ των 6.000 περίπου οικιών της Λαρίσης ποσοστόν 80% κατέστη άχρηστον ……» 

1943. Η πολεμική αεροπορία της Βρετανίας άρχισε να βομβαρδίζει συστηματικά τους σιδηρόδρομους της Ευρώπης.

1950. Στη Βρετανία καταδικάστηκε σε 14ετή κάθειρξη ο δρ. Κλάους Φουξ, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία αποκάλυψε άκρως απόρρητα δεδομένα σχετικά με πυρηνικά όπλα. Η δίκη διήρκεσε λιγότερο από 90 λεπτά.

1952.Εδόθηκε η απόφαση του Στρατοδικείου για την εκτέλεση του σφαγέα της Πελοποννήσου και κόκκινου κατασκόπου Νίκου Μπελογιάννη.

1953. Ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν υπέστη εγκεφαλικό μετά από δείπνο με τους Γκεόργκι Μαλένκοφ, Νικολάι Μπουλγκάνιν και Νικίτα Χρουστσόφ και πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα.

1959. Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο μετά από τρία χρόνια εξορίας στις Σεϋχέλλες. Είχαν προηγηθεί οι Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου. Επίσημη έναρξη της λειτουργίας του ΠΡΟ-ΠΟ . Το πρώτο δελτίο είχε 12 τακτικούς και 2 αναπληρωματικούς αγώνες. Συμπληρώθηκαν 213.670 στήλες και εισπράχθηκαν 1.004.778 δρχ. Ο μοναδικός 12άρης κέρδισε 228.360 δρχ και οι 47 11άρηδες από 4.757 δρχ.

1963 . Ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακοίνωσε την αποχή της Ένωσης Κέντρου από τυχόν πρόωρες αιφνιδιαστικές εκλογές , αλλά ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος απάντησε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά σε τριάντα μήνες και πως η αναθεώρηση του συντάγματος θα προχωρήσει .

1964 . Διακόπηκε η αναμετάδοση στα ελληνικά των εκπομπών της «Φωνής της Αμερικής», από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.

1966 . Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Venera 3» προσεδαφίστηκε στην Αφροδίτη . Το κόμμα Μπάαθ πήρε την εξουσία στη Συρία.

1968 . Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος σε ομιλία του σε εκπροσώπους του ελληνικού και ξένου Τύπου είπε ότι δεν θα αποκατασταθεί σύντομα η ελευθεροτυπία διότι «Υπάρχει περίπτωσις να μου διαταράξετε την ηρεμίαν του ασθενούς κατά την διάρκειαν της εγχειρήσεως». Ο Ελεύθερος Κόσμος κατηγόρησε την ευρισκόμενη στο Λονδίνο την Ελένη Βλάχου για «αντεθνική» δραστηριότητα.

1980. Περισσότερες από 110 σεισμικές δονήσεις στο Καπαρέλλι της Βοιωτίας. 1981. Ο μάρτυρας του Ιρλανδικού λαού Μπόμπι Σαντς ξεκίνησε την απεργία πείνας μέσα στη φυλακή για τα δίκαια του ιρλανδικού λαού.

1988. Ο βιομήχανος Αλέξανδρος Αθανασιάδης - Μποδοσάκης δολοφονήθηκε στη Λεωφόρο Κηφισίας από την «17 Νοέμβρη».

1991 .Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Αλβανία. Το αλβανικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε 176 από τις 250 κοινοβουλευτικές έδρες και διατήρησε την εξουσία, αλλά ο πρόεδρος του κόμματος Ραμίζ Αλία έχασε στην εκλογική του περιφέρεια. 1992 . Οι Μουσουλμάνοι και οι Κροάτες στην Βοσνία Ερζεγοβίνη ψήφισαν σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους από τη Γιουγκοσλαβία .Στο Σεράγεβο μπροστά στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησίας δολοφονήθηκε ο Νίκολα Γκάρντοβιτς. Στο Μαυροβούνιο το 63% των πολιτών ψήφισε στο δημοψήφισμα, για ένα κοινό κράτος με τη Σερβία στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

1994. Η Διαρκής Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να άρει το εμπάργκο κατά των Σκοπίων. Μετά από τέσσερις ημέρες συνομιλιών υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι εκπρόσωποι των Κροατών και τωνΜουσουλμάνων υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον την προκαταρκτική συμφωνία για τη δημιουργία της μουσουλμανικής-κροατικής ομοσπονδίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

1997.Η αλβανική κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα παραιτήθηκε μετά από δύο μήνες αιματηρών ταραχών που προκλήθηκαν από την κατάρρευση των τραπεζών-πυραμίδων, από την οποία δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί έχασαν τις αποταμιεύσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου