Μαρτίου 02, 2018

Η 2α Μαρτίου στην Ιστορία

986 . Ο Λουδοβίκος Ε' έγινε βασιλιάς των Φράγκων.

1458 .Ο Γεώργιος του Ποντιέμπραντι εξελέγη βασιλιάς της Βοημίας.

1498. Ο Βάσκο ντα Γκάμα έφτασε στην σημερινή Μοζαμβίκη, που ήταν το νοτιότερο λιμάνι για τους άραβες εμπόρους της ανατολικής ακτής της Αφρικής.

 1678. Ο Στρατός του Λουδοβίκου ΙΔ κατέλαβε την Γάνδη και το Υπρ.

1793. Στη Γαλλία στις 3 Μαρτίου του 1793 διατάχθηκε να κλείσουν όλοι οι ναοί και απαγορεύτηκε η τοποθέτηση σταυρών ακόμη και στους τάφους. Αυτό προκάλεσε την επανάσταση της Βανδέας υπέρ του Βασιλέως και της Εκκλησίας και κατά των Δημοκρατικών.

1796. Ο 26χρονος στρατηγός Ναπολέων Βοναπάρτης διορίστηκε διοικητής του γαλλικού στρατού στην Ιταλία.

1835. Ο Φερδινάνδος της Αυστρίας έγινε αυτοκράτορας της Αυστρίας, βασιλιάς της Λομβαρδίας-Βενετίας, και βασιλιάς της Βοημίας και της Ουγγαρίας.

1840 . Η Ιονική Κρατική Τράπεζα, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Κέρκυρα.

1855. Ο Αλέξανδρος Β' στέφτηκε Τσάρος της Ρωσίας.

1861. Ο Τσάρος Αλέξανδρος Β' υπέγραψε το Ουκάζιο για την κατάργηση δουλοπαροικίας στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

1913. Στις 2/15 Μαρτίου ημέρα Σάββατο κατέπλευσε στο λιμάνι του Βαθιού το το θωρηκτό «Σπέτσαι» με το επιβατικό ατμόπλοιο «Θεσσαλία» που μετέφερε δύο λόχους στρατού . Ανοιχτά στο πέλαγος, περιπολούσαν τα αντιτορπιλικά «Νίκη» και «Βέλος» που είχαν φτάσει από τη Χίο. Από το «Σπέτσαι» αποβιβάστε άγημα υπό τον υποπλοίαρχος Πλατσούκα, ο οποίος ανέγνωσε δημοσίως το έγγραφο της κατάληψης του νησιού της Σάμου εξ ονόματος του πλοιάρχου του θωρηκτού «Σπέτσαι» Γκίνη ύστερα από διαταγή του Υποναύαρχου, Παύλου Κουντουριώτη. Στη 1μ.μ εγινε στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου η δοξολογία της απελευθέρωσης.

1919 . Στην Μόσχα άρχισε ιδρυτικό συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Κομιντέρν), στο οποίο ήταν παρόντες 52 αντιπρόσωποι από 30 χώρες.

1921. Πέθανε ο τέως βασιλιάς του Μαυροβουνίου Νικόλαος.

1922. Ο Δημήτριος Γούναρης, του οποίου η κυβέρνηση καταψηφίστηκε και παραιτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου , σχημάτισε νέα κυβέρνηση, που αποτελούνταν από τους: Δημήτριο Γούναρη, πρωθυπουργό και υπουργό δικαιοσύνης Γεώργιο Μπαλτατζή, υπουργό εξωτερικών και προσωρινά Ναυτικών Μιχαήλ Γούδα, υπουργό εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πολυγένη, υπουργό Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, υπουργό οικονομικών και προσωρινώς επισιτισμού, Ξενοφώντα Στρατηγό, υπουργό συγκοινωνίας, Αθανάσιο Αργυρό, υπουργό γεωργίας Λουκά Κανακάρη - Ρούφο, υπουργό εθνικής οικονομίας, Μάρκο Θεοδωρίδη, υπουργό περίθαλψης,Νικόλαο Θεοτόκη, υπουργό στρατιωτικών.



1937. Στη Βαρκελώνη, η μέγιστη αναλογία του ψωμιού ήταν  250 γραμμάρια ανά άτομο.
1938. Στη Μόσχα άρχισε η δίκη των 21ος του Δεξιού Τροτσκιστικού Μπλοκ.

Μεταξύ των  21 κατηγορούμενων, ήταν ο  Μπουχάριν και Ρακόφσκι.

1939. Ενθρόνιση του Πάπα Πίου ΙΒ'.


1941. Ο Μουσολίνι έφτασε στα Τίρανα για να εποπτεύσει στην εαρινή επίθεση. Τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν στην Βουλγαρία . Στην Κυρηναική μετα την κατάληψη της Οάσης της Κούφρα από τους Ιταλούς ο συνταγματάρχης Φιλίπ Λεκλέρκ και οι άνδρες του έδωσαν τον «όρκο της Κούφρα. Τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στη Βουλγαρία από τη Ρουμανία.

1946. Ο Χο Τσι Μινχ εκλέχτηκε πρόεδρος του Βόρειου Βιετνάμ. 



1948. Τα μεσάνυχτα  50μελής συμμορία προσέβαλε το χωρίον Δορκάδα Θεσσαλονίκης . Μετά από 4ωρο μάχη αποκρούστηκε. Απώλειες συμμοριτών εις νεκρός .Δύο παραδόθηκαν. Εκ των ημετέρων τραυματίσθηκαν εις Ενωμοτάρχης δύο Χωροφύλακες και ένας  οπλίτης ΜΑΥ. Την ιδία ώρα 200μελής συμμορία επιτέθηκε  κατά της Νέας Αγχιάλου Αλμυρού. Η δύναμη  Χωροφυλακής και ΜΑΥ , αμύνθηκε  ηρωικώς για 5 ώρες  και κράτησε τις θέσεις της. Οι Συμμορίτες εισδύσαντες στα ακραία σπίτια  και  απήγαγαν 31 άτομα, ·εξ ων τα πλείστα ανήλικα και γυναίκες. Έκλεψαν  20 ζώα, λεηλάτησαν 6 καταστήματα.




1949. Κομμουνιστική συμμορία επετέθη κατά χωρίου Ριζών  Γαλατίστης, στην Χαλκιδική. Εισελθούσα στο χωριό απήγαγε  ένα ιδιώτη, λεηλάτησε μία οικία και αφήρεσε τέσσερεις  ημιόνους.. Απώλειες  κομμουνιστοσυμμοριτών 4 νεκροί, 9 τραυματίες . 3 παραδόθηκαν. Εκ των ημετέρων τραυματίστηκε ένας Χωροφύκας.

Το απόσπασμα Χωροφυλακής Λαγκαδιών συνεπλάκη μετά Κ]Σ με αποτέλεσμα τον φόνο 7 Κ]Σ και τη  σύλληψη 4 Κ]Σ . Μεταξύ τών φονευθέντων και ο Λοχαγός των Κ/Σ Φωτιος. Περιήλθον είς χείρας ημετέρων 3 Μπρέν και 4 τυφέκια. Απώλειες ημετέρων ουδεμία;

1955. Η Αίγυπτος και η Συρία υπέγραψαν αμυντική συμμαχία. 

1958. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέβαλε την παραίτηση του στον Βασιλιά, παρόλο που οι 14 βουλευτές της ΕΠΕΚ προσφέρθηκαν να τον στηρίξουν’ 

1962 . Απορρίφτηκε με ψήφους 189 έναντι 88 η πρόταση παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στρατηγού Κωνσταντίνου Δόβα και στελεχών της κυβέρνησής του για τις εκλογές του 1961. Ο βιρμανικός στρατός, με πραξικόπημα, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

1965 . Η διοικούσα επιτροπή της Ε.Δ.Α. έθεσε ως στόχους τη νομιμοποίηση του Κ.Κ.Ε. και την άρση των υπολειπόμενων εκτάκτων μέτρων της περιόδου του εμφυλίου. Παράλληλα υιοθέτησε ως στόχους την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την προσχώρησή της στο Κίνημα των Αδεσμεύτων.

1967 .Επεισόδια με συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών της Παντείου και της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στην οδό Πατησίων και τη λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

1969 . Σε φυλάκιο μεθοριακό φυλάκιο στον ποταμό Ουσούρι, στην μεθόριο Κίνας Σοβιετικής Ένωσης, έγινε θερμό επεισόδιο μεταξύ Σοβιετικών και Κινέζων συνοριοφύλακων. Στην Τουλούζ της Γαλλίας έγινε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του αγγλο-γαλλικού Κονκόρντ.

1972. Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός ζήτησαν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακάριου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακάριου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.

1986. Διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ ο Γεράσιμος Αρσένης, εξαιτίας της διαφωνίας του με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Η Κορασόν Ακουίνο ανελαβε Πρόεδρος των Φιλιππίνων.

1988. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κομμουνιστών της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αντιμετωπίζοντας ένα πλήθος των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο μπροστά της Συνέλευσης της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε τη σύλληψη των Αλβανών ηγετών του Κοσσυφοπεδίου.

1990.Μτά από 27 χρόνια, στη φυλακή ο Μαντέλα επέστρεψε στην πολιτική δράση, αφού εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.



1991.  450 Αλβανοί διέφυγαν στην Ιταλία με ένα εμπορικό πλοίο. Στις επόμενες εβδομάδες, χιλιάδες άλλοι ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

1992.Ανακοινωυηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης από τη Γιουγκοσλαβία. Το 63,35% όσων ψήφισαν , τάχθηκαν υπέρ.

1994. Η Σλοβακία αναγνώρισε τα Σκόπια.


2000. Στο Λονδίνο ο  πρώην δικτάτορας της Χιλής  Αουγκούστο Πινοσέτ αφέθηκε ελεύθερος μετά από 503 ημέρες κατ’ οίκον  περιορισμό.





2003. Ο  Ζακ Σιράκ άρχισε επίσημη επίσκεψη  την Αλγερία

2006 .Η νέα κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Μίλοραντ ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου