Μαρτίου 24, 2018

Η 24η Μαρτίου στην Ιστορία

1078. Ο Νικηφόρος Γ΄ Βοτανειάτης εισήλθε θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη και στέφθηκε αυτοκράτορας από τον Πατριάρχη Κοσμά Α΄.

1155. Ο Γιούρι Ντολγκορούκι ανακατέλαβε το Κίεβο.

1267. Ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας ο Άγιος κάλεσε τους ιππότες του στο Παρίσι για να προετοιμάσουν την όγδοη σταυροφορία στους Αγίους Τόπους.

1357. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Ε΄ ο Σοφός, παρουσίασε στους ευγενείς στην Συνέλευση της Τουλούζη την γαλλική εκδοχή της Μάγνκα Κάρτα με 61 άρθρα, που ανέφερε όλους τους μελλοντικούς φόρους.

1401.Οι Μογγόλοι υπό τον Τιμούρ του Χωλού , (του Ταμερλάνου) κατέλαβαν την Δαμασκό από τους Μαμελούκους, οι οποίοι αποσυρθηκαν στην Ακρόπολη.

1449. Η Άρτα παραδόθηκε αναίμακτα με συνθήκη στους Οθωμανούς που επέτρεψαν στους Αρτινούς να θρησκεύονται ελεύθερα και να τηρούν τα ήθη και τις παραδόσεις τους.

1603. Ο Ιάκωβος ΣΤ' της Σκωτίας μετά το θάνατο της άτεκνης Ελισάβετ Α΄ Τυδώρ της Αγγλίας έγινε βασιλιάς της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, ως Ιάκωβος Α'.
1720 . Λόγω της Τραπεζικής Κρίσης έκλεισαν στο Παρίσι οι Τράπεζες του οδού Κινκαμπουά όπου επωλούντο οι μετοχές των εταιρειών του Μισισιπή και των Ανατολικών Ινδιών. Στη Σουηδία το Κοινοβούλιο εξέλεξε τον Φρειδερίκο Α ως βασιλιά της Σουηδίας.

1794 . Στην Κρακοβία, ο Ταντεούς Κοσιούσκο κήρυξε επανάσταση εναντίον της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Πρωσίας και ανέλαβε την ηγεσία του Πολωνικού Στρατού. Στο Παρίσι οδηγήθηκε στη λαιμητόμο ο «Μπαρμπα-Ντισέν» Ζακ Ρενέ Εμπέρ , μαζί με τους συντρόφους του Εμπερτιστές (Βενσάν, Ρονσέν, Μομορό κλπ.). Καθ' οδόν για το ικρίωμα, ο Εμπέρ λιποθύμησε πολλές φορές και όταν τον έβαλαν κάτω από τη λεπίδα, κραύγαζε υστερικά.
Οι δήμιοι του Εμπέρ, προσάρμοσαν τη λεπίδα ώστε να σταματήσει λίγες ίντσες πάνω από το λαιμό του. Η εκτέλεση δεν πραγματοποιήθηκε παρά μόνο στην τέταρτη απόπειρα. Η χήρα του εκτελέστηκε κι αυτή, στις 13 Απριλίου 1794.

1813. Ο Πάπας Πίος Ζ κατήγγειλε το κονκορδάτο του Φοντενεμπλό.

1835 .Ο Σουλτάνος εκχώρησε στην Αγγλία «πλήρη ελευθερία για το εμπόριο μεταξιού στη Συρία,» αλλά ο Μεχμέτ Αλί Πασάς της Αιγύπτου αρνήθηκε να εφαρμόσει την διαταγτή του Σουλτάνου.

1848. Με αιφνιδιαστική επίθεση ο Πρίγκιπας Φρέντερικ φον Νόερ με ένα Τάγμα Κυνηγών και εθνικιστές φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Κιέλου κατελαβε το φρούριο Ρέντσμπουργκ στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και κήρυξε την Ενωση με την Πρωσία. Στο φρούριο στρατωνιζόταν το 14ο, το 15ο, και το 16ο Τάγμα Πεζικού, και το 2ο Σύνταγμα Πυροβολικού, του Δουκάτου που προσχώρησαν στο κίνημα. Ακολούθησε ο Α΄ Πόλεμος του Σλέσβιχ-Χολστάιν.

1849 . Ο Κάρολος Αλβέρτος της Σαρδηνίας μετά την ήττα στην Νοβάρα από τους Αυστριακούς παραιτήθηκε υπέρ του Δούκα της Σαβοΐας, Βίκτωρα Εμμανουήλ Β, ο οποίος εζήτησε ανακωχή και υπέγραψε Συνθήκη ειρήνης στο Μιλάνο στις 6 Αυγούστου.

1860.Το Βασίλειο της Σαρδηνίας με τη Συνθήκη του Τορίνο παραχώρησε την κομητεία της Νίκαιας και της Σαβοΐας στη Γαλλία.

1880. Στη Βουλγαρία σχημάτισε κυβέρνηση ο Ντράγκαν Τσάνκοφ.

1896 . Στην Αθήνα ήταν Κυριακή του Πάσχα και ο Βασιλιάς Γεώργιο έκανε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Την επόμενη, 25η Μαρτίου, άνοιξαν οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στη Ρωσία ο Αλέξανδρος Ποπόφ έκανε την πρώτη μετάδοση ραδιοφωνικών σημάτων.

1901.Στη Βουλγαρία άρχισαν συλλήψεις μελών της το Ανώτατο Μακεδονικού Κομιτάτου (VMOK).

1917. Η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, αναγνώρισαν την Κυβέρνηση Κερένσκι.

1927.Οι Κινέζοι κομμουνιστές κατέλαβαν τη Ναντσίνγκ την οποία βομβάρδισαν . τα Βρετανικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία, για να υπερασπιστούν τους ξένους πολίτες στο εσωτερικό της πόλης.

1929. Στην Ιταλία οργανώθηκαν εκλογές με να μόνο ψηφοδέλτιο του Φασιστικού Κινήματος το οποίο ελαβε τις θετικές ψήφους του 98.43% των ψηφισάντων
1933. Στην Γερμανία δημοσιεύτηκε ο νόμος που παραχωρούσε έκτακτες εξουσίες στον Χίτλερ και στην κυβέρνηση του.

1935.Στην Αθήνα εκτελέστηκαν οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης ως πρωταίτιοι του βενιζελικού κινήματος της 1ης Μαρτίου. Ερήμην σε θάνατο είχαν καταδικαστεί οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Νικόλαος Πλαστήρας.

1941. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα , το ξημέρωμα της 24ης Μαρτίου 1941 οι Ιταλοί εξαπέλυσαν την 19η επίθεση κατά του υψώματος 731, άνευ προπαρασκευής πυροβολικού, ενώ ταυτοχρόνως βομβάρδιζαν σφοδρώς το Μπρέγκου Ραπίτ.
Η επίθεση αποκρούστηκε και επανελήφθητε στις 03.30. Οι Ιταλοί υποχώρησαν λίγο πριν τις πέντε το πρωί . Το υπόλοιπο της ημέρας πέρασε με δράση πυροβολικού εκατέρωθεν. Κατά τις νυκτερινές ώρες συνελήφθη μικρός αριθμός ιταλών αιχμαλώτων.

1944. Η μεγάλη απόδραση 76 αιχμαλώτων πολέμου από το Στάλαγκ Λουφτ 3 στην κατεχόμενη Πολωνία. Μεταξύ τούτων και ο έλληνας ανθυποσμηναγός Σωτήρης Σκάντζικας. Στη Βουλγαρία η αντιβασιλεία απέρριψε την έκκληση των «10» ηγετών της αντιπολίτευσης για την καταγγελία της Συμμαχίας με την Γερμανία.

1945. Τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα πέρασαν τον ποταμό Ρήνο και συνέχισε την προέλαση στο εσωτερικό της Γερμανίας. Στο Βελιγράδι υπογράφηκε η συμφωνία της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΥΝΡΑ των Ηνωμένων Εθνών για βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα και παπούτσια και την αποστολή εμπειρογνωμόνων για την ανοικοδόμηση της γεωργίας, της βιομηχανίας και των μεταφορών.



1959.Το Ιράκ αποσύρθηκε από το Σύμφωνο της Βαγδάτης.

1970 . Συνελήφθησαν οι εκδότες της εφημερίδας Έθνος Κώστας Νικολόπουλος και Κώστας Κυριαζής, και ο αρχισυντάκτης Ιωάννης Καψής επειδή δημοσίευσαν δηλώσεις του Ιωάννη Ζίγδη για το Κυπριακό, στις οποίες ο πρώην υπουργός ζητούσε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
 1971. Ο Παναθηναϊκός στην ρεβάνς της λεωφόρου ήρθε ισόπαλος με 0-0 με την Έβερτον και σε συνδυασμό με το 1-1 του Λίβερπουλ, προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Η ενδεκάδα του θριάμβου: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Αθανασόπουλος, Καψής, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Φυλακούρης, Δομάζος, Γραμμός, Αντωνιάδης.
1972. Το Λονδίνο διέλυσε το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας και εθεσε την επαρχία υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης στο Λονδίνο.

1973. Στη Λευκωσία ο μακάριος ανακοίνωσε τη δημιουργία του Εφεδρικού. 

1976. Στην Αργεντινή ο στρατηγός Βιδελα ανέτρεψε την Πρόεδρο Ισαβέλα Περόν 

1980. Στο Ελ Σαλβαδόρ δολοφονήθηκε εν ώρα λειτουργίας ο αρχιεπίσκοπος Όσκαρ Ρομερο. 1989. Το πετρελαιοφόρο «Exxon Valdez» προσάραξε στην Αλάσκα.

1992. Αεροσκάφος κάργκο των σουδανικών αερογραμμών έπεσε στον Υμηττό.

1999. Το ΝΑΤΟ άρχισε τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.Ηταν η πρώτη στρατιωτική εμπλοκή της συμμαχίας 2008 .Στην Ολυμπία έγινε η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου