Μαρτίου 05, 2018

Η 5η Μαρτίου στην ιστορία

1460. Με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρίπεν ο Δανός βασιλιάς Χριστιανός εγινε κυβερνήτης του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

1570. Ο Κόζιμο έλαβα επίσημα από τον Πάπα του τίτλου του Μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης.

1684. Μετά τη νίκη του Ιωάννη Σομπιέσκι στη Βιέννη, το 1683, ο Πάπας Ιννοκέντιος ΙΑ΄, ο «Σωτήρας της Ουγγαρίας» , χρηματοδότησε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που συγκρότησαν την Ιερά Συμμαχία εναντίον των Οθωμανών. Στη Λίγκα εντάχτηκαν η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία και η Βενετία. Ο Πάπας Ιννοκέντιος ΙΑ΄ ήρθε σε ρήξη με τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας, που συμμάχησε με τους Τούρκους.

1689. Κατά τον εννεαετή πόλεμο οι Γάλλοι έκαψαν το Μανχάιμ.

1711. Ο Μεγας Πέτρος υπέγραψε το Ουκάζιο για την συγκρότηση της μυστικής υπηρεσίας των 500 «Επιθεωρητών», με επικεφαλής ενα Αρχιεπιθεωρητή, που θα παρακολουθούσε του ανώτερος και ανώτατους αξιωματούχους , για αποκαλύψει τους διεφθαρμένους δικαστές, εκείνους που δεν πλήρωναν και έκλεβαν φόρους και τους Υπαλλήλους που απαιτούσαν δωροδοκίες. (Για έναν τετοιο επιθεωρητή έγραψε ο Γκόγκλολ).

1792. Η γαλλική επαναστατική κυβέρνηση έκλεισε το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

1798. Οι Γάλλοι κατέλαβαν τη Βέρνη.

1821. Ο Τζέιμς Μονρόε ορκίστηκε και άρχισε την δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

1832. Στο Βελιγράδι άρχισε να λειτουργεί το πρώτο τυπογραφείο στη Σερβία.

1860 . Η Πάρμα, η Τοσκάνη, η Μόντενα και η Ρομάνια ψήφισαν σε δημοψήφισμα για να ενταχθούν στο Βασίλειο της Σαρδηνίας.

1861. Σε όλες τις Ρωσικές εκκλησίες διαβάστηκε το Ουκάζιο του Τσάρου Αλεξάνδρου Β για την κατάργηση της δουλοπαροικίας.

1905. Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να υποχωρούν από την Μαντζουρία μετά από την απώλεια 100.000 άνδρες σε τρεις ημέρες στο Μούκντεν.

1907. Η δεύτερη ρωσική Δούμα άρχισε τις συνεδριάσεις της στην Αγία Πετρούπολη με διαδηλωτές στους δρόμους που τους αντιμετώπισε ο στρατός.

1912. Κατά τη διάρκεια του ιταλο-τουρκικού πολέμου, ο ιταλικός στρατός ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε αερόστατα για στρατιωτικούς σκοπούς, σε αποστολή αναγνώρισης δυτικά της Τρίπολης πίσω από τουρκικό γραμμές.

1913. Ενώ ο Ελληνικός Στρατός, εισερχόταν στο Τεπελένι, στις 5/18 Μαρτίου, ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην 50η επέτειο από της αναρρήσεώς του στο θρόνο, από κάποιον Αλέξανδρου Σχινά που τον πυροβόλησε. «Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδολοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως δια την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων» δήλωσε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

1918. Η Σοβιετική Ένωση μετέφερε την πρωτεύουσα από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα.

1919. Με νομοθετικό διάταγμα στη Ρουμανία υιοθετήθηκε το Γρηγοριανό ημερολογίου, από την 1η Απριλίου, 1919 που έγινε 14η Απριλίου.

1924. Ο Σεφκέτ Βερλάτσι έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Αλβανίας.

1933. Στις γενικές εκλογές, στη Γερμανία το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ , (NSDAP) έλαβε ποσοστό 43,9%, και κατέκτησε την πλειοψηφία στο Ράιχσταγκ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούζβελτ, διεταξε το κελισιμο όλων των Τραπεζών και το πάγωμα όλων των οικονομικών συναλλαγών.

1940. Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΣΕ αποφάσισε να ζητήσει από την NKVD , (με την υπ 'αριθμ Ρ13 / 144 απόφαση) , να εξετάσει την υπόθεση των Πολωνών πολιτών που ζούσαν στους καταυλισμούς των αιχμαλώτων πολέμου και να αναλάβη την εκτέλεση εκείνων που ήσαν εθνικιστές, ή αντεπαναστάτες ακτιβιστές». Η επιχείρηση οδήγησε στην δολοφονία στο δάσος του Κατίν 25.700 Πολωνών, συμπεριλαμβανομένων και 14.700 αξιωματικών, ααιχμάλωτων πολέμου.

1943 . Η Απεργία των εργατών της Fiat Mirafiori στο Τορίνο .Μέσα σε λίγες μέρες, εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία που εξαπλώθηκε γρήγορα στα εργοστάσια του Βορρά , και σηματοδότησε την έναρξη της κατάρρευσης του φασιστικού καθεστώτος.

1945. Τα στρατεύματα των ΗΠΑ μπήκαν στην Κολωνία και οι Οπενχάιμερ επέστρεψαν στην τράπεζα τους. Αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε την πόλη Κέμνιτς.

1946. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ μίλησε για την διαίρεση της Ευρώπης και αναφερθηκε στο «Σιδηρούν Παραπέτασμα» στο «Westminster College» στο Φούλτον του Μισσούρι.

1948. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας ενέκρινε νόμο για την εθνικοποίηση των μεγάλων αστικών ακινήτων.

1950. Οι ελληνικές εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 διεξήχθησαν από υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζων Θεοτόκη με το σύστημα της απλής αναλογικής του 1946 με περιορισμό του αριθμού εδρών από 354 σε 250. Κανένα κόμμα δε συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία. Τα μεγαλύτερα σε δύναμη κόμματα ήταν το Λαϊκό του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη (18,80%), το Κόμμα Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου (17,24%), η Εθνική Πολιτική Ένωσις Κέντρου (ΕΠΕΚ) με αρχηγό τον Νικόλαο Πλαστήρα (16,44%) και το Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου με 10,67%.

1953. Ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι , δηλαδή ο Στάλιν πέθανε στη Μόσχα.

1956. Έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος», με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο.

1959 . Ο Μαξ Μέρτεν καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη από το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας.

1962 .Σε συγκέντρωση της Ένωσης Κέντρου στο θέατρο «Χατζηχρήστου» στην Αθήνα, προβλήθηκε για πρώτη φορά και το σύνθημα «1-1-4», (ο αριθμός του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος του 1952, που όριζε ότι «η τήρησις του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων»).

1974. κατά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το Ισραήλ αποχώρησε από τη Διώρυγα του Σουέζ.

1975 . Κουβέιτ εθνικοποίησε την πετρελαϊκή βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων των βρετανικών εταιρειών πετρελαίου.

1976. Για πρώτη φορά στην ιστορία της στερλίνας η ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού νομίσματος έπεσε κάτω από 2 δολάρια .

1998 .Η Σερβική αστυνομία επιτέθηκε στο σπίτι του Αντεμ Γιασάρι (Adem Jashari), στο χωριό Ντόνιε Πρέκαζ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 60 αντάρτες του Ουτσεκά και μέλη της οικογένειας.

2006 .Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κράινα Μίλαν Μπάμπιτς, αυτοκτόνησε στη μονάδα κράτησης του δικαστηρίου της Χάγης.

2009. Διάγγελμα του Κώστα Καραμανλή, με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο πρωθυπουργός είπε ότι απαιτείται επαγρύπνηση, ενώ διαβεβαίωσε ότι
η κυβέρνησης θα δώσει λύσεις, αρκεί να υπάρχει συνεννόηση και συνένωση δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου