Μαρτίου 06, 2018

Η 6η Μαρτίου στην Ιστορία

845. Η Εκτέλεση των 42 Μαρτύρων του Αμορίου.

961. Ο Νικηφόρος Β´ Φωκάς κατέλαβε και τον Χάνδακα, και κατέλυσε το Εμιράτο της Κρήτης.

1629. Ο Κάιζερ Φερδινάνδος Β δημοσίευσε το «Διάταγμα περί Αποδόσεως» με το οποίο επιστρέφονταν στην Καθολική Εκκλησία όλα τα περιουσιακά στοιχεία που της είχαν αφαιρεθεί μετά το 1552, θα επέστρεφαν σ’ αυτήν. Επρόκειτο για μια πλήρη ανατροπή της κοινωνικής τάξεως και για οικονομική καταστροφή πληθυσμών, καθώς τα κτήματα αυτά είχαν αγοραστεί κανονικά και πολλά απ’ αυτά είχαν μεταβιβαστεί μία ή περισσότερες φορές. Το διάταγμα επιβλήθηκε δια της βίας χάρη στο στρατό του Βάλλενσταϊν, παντού εκτός από το Μαγδεβούργο που αντιστάθηκε επιτυχώς. Εκκλησιαστικές ηγεμονίες και μονές αναβίωσαν, και βάσει της αρχής «cuius regio, eius religio», όσοι δεν προσχωρούσαν στον Καθολικισμό εκδιώκονταν.

1645. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο οι Σουηδοί υπό τον στρατάρχη Λέναρτ Τόρστενσον νίκησαν το Στρατό του Αυτοκράτορα Φρειδερίκου Γ και το Ιππικό της Βαυαρίας στη μάχη του Γιανκάου στην Τσεχία και συνέλαβαν αιχμάλωτο τον στρατάρχη Μελχιορ φον Χάτζφελντ.

1864. Στις 6/18 Μαρτίου σχηματίστηκε το «Υπουργείον Κανάρη» με πρωθυπουργό και υπουργό επί των Ναυτικών τον Κωνσταντίνο Κανάρη. Μετείχαν ακόμα : Ο Θ. Ζαΐμης επί των Εσωτερικών, ο Δ. Χρηστίδης επί των Οικονομικών, ο Θ. Δεληγιάννης επί των Εξωτερικών, ο Α. Κουμουνδούρος επί της Δικαιοσύνης και προσωρινά επί των Εκκλησιαστικών, και ο Π. Κορωναίος επί των Στρατιωτικών. Η νέα κυβέρνηση επιδοκιμάστηκε θερμά από την κοινή γνώμη και αμέσως μετά την ορκωμοσία, πρώτη της πράξη ήταν η άμεση και χωρίς συζήτηση παραδοχή του προϋπολογισμού.

1882. Ο Μίλαν Ομπρενοβιτς ανακήρυξε τη Σερβία σε βασίλειο και τον εαυτό του βασιλιά.

1889.  Στη  Σερβία ο Μίλαν Ομπρενοβιτς παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Αλέξανδρου.

1901. Απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Πρωσίας, Γουλιέλμου Β' στη Βρέμη,

1910. 6 Μαρτίου 1910. Κιλελέρ. Ο στρατός έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς στο σταθμό στο χωριό Κιλελέρ πυροβόλησε κατά των κολλήγων που ήθελαν να πάνε στο συλλαλητήριο, στη Λάρισα. Σκοτώθηκαν δύο αγρότες. Άλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ . Στη Γερμανία, η αστυνομία σε διαδήλωση προς υποστήριξη του δικαιώματος των γυναικών να ψηφίζουν πυροβόλησε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο ακτιβιστές.

1912. Ο ιταλικός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αεροσκάφη για να βομβαρδίσει θέσεις των Τούρκων.

1913. Η Αθήνα πληροφορήθηκε τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α' στη Θεσσαλονίκη. Νέος βασιλιάς ορκίστηκε ο Κωνσταντίνος Α'. Ο Γερμανός πρίγκιπας Γουλιέλμος Ντε Βιντ στέφθηκε βασιλιάς της Αλβανίας.

1932. Παραιτήθηκε η Κυβέρνηση Βενιζέλου λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο Βενιζέλος έκανε έκκληση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.


1933. Απέτυχε το πραξικόπημα των βενιζελικών αξιωματικών με επικεφαλής το Νικόλαο Πλαστήρα που θέλησαν να αποτρέψουν τον σχηματισμό κυβερνησης από τον νικητή των εκλογών Παναγή Τσαλδάρη. Την επόμενη των εκλογών που κέρδισαν οι εθνικοσοσιαλιστές στη Γερμανία, οι Πολωνοί κατέλαβαν το λιμάνι του Νταντσιχ, (Γκντανσκ).

1940. Υπογράφεται η ανακωχή στον « Χειμερινό Πόλεμο», ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τη Φινλανδία.

1941. Το Συμβούλιο του Στέμματος του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε ότι η Γιουγκοσλαβία θα προσχωρήσει στο Τριμερές Σύμφωνο, υπό την προϋπόθεση ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα εγγυούταν την εδαφική ακεραιότητα του βασιλείου, και την Κυριαρχία τους.

1944. Η αμερικανική αεροπορία από τις βάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκίνησε τον εικοσιτετράωρο βομβαρδισμό του Βερολίνου με 658 βομβαρδιστικά.Στο Καρπενήσι έγινε η Α' Συνδιάσκεψη του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας.

1945. Ο γερμανικός στρατός άρχισε την επίθεση στην λίμνη Μπάλατον για να σταματήσει την προέλαση του κόκκινου στρατού . Στις μάχες, στο πλευρό των σοβιετικών μετείχε και η 1η βουλγαρική Στρατιά.

1946. Στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο Χο Τσι Μινχ υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία, με την οποία αναγνωρίζεται το Βιετνάμ ως αυτόνομο κράτος εντός της Ομοσπονδίας της Ινδοκίνας.

1948. Στη Βουλγαρία η εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμο για την εθνικοποίηση των δασών.

1950. Ο Βασιλιάς Παύλος έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κωνσταντίνος Τσαλδάρη ηγέτη του πρώτου Κόμματος κατά της εκλο΄γες της προηγούμενης ημερας.

1951. Άρχισε στις ΗΠΑ η δίκη του ζεύγους Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, των Αμερικανών κομμουνιστών, που ήταν κατάσκοποι της Σοβιετικής Ένωσης .

1953. Ο Σλαβομακεδόνας από την Αχρίδα Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλενκόφ ανέλαβε προσωρινός γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ και πρόεδρος του συμβουλίου των Κομισάριων.

1963 . Δημοσιεύτηκε το βούλευμα για την παραπομπή στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας και της απάτης σε βαθμό κακουργήματος κατά του επιχειρηματία και πολιτευτή Όθωνος Λέφα-Τετενέ για την πλαστογραφία της Βούρου.

1964. Ανακοινώθηκε ο θάνατος του βασιλιά Παύλου και ορκίστηκε βασιλιάς
ο διάδοχος Κωνσταντίνος Β'. Την ίδια ημέρα ο Κάσιους Κλέι έγινε Μοχάμεντ Αλί.

1975. Υπογράφηκε η συμφωνία του Αλγερίου για τη χάραξη των συνόρων στο Σατ αλ-αράμπ με αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας.

1983.Στη Γερμανία, επέστρεψε στην εξουσία το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών με καγκελάριο τον Χέλμουτ Κολ.

1984.Στη Βρετανία άρχισε η απεργία των ανθρακωρύχων που κράτησε 12 μήνες.

1989. Δημοσιεύτηκε ο διάλογος του πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Γιάννη Ματζουράνη με τη σύζυγο του Κοσκωτά, Κάθι.

1991.1.500 Αλβανοί έφτασαν με πλοία στην Ιταλία, ενώ άλλοι τόσοι είχαν συγκεντρωθεί στη διάβαση Μποζάι με σκοπό να καταφύγουν στη Γιουγκοσλαβία.

1994. Πέθανε στο νοσοκομείο «Μεμόριαλ» της Νέας Υόρκης, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο η Μελίνα Μερκούρη.

1997.Μετά τη χρεοκοπία των ναυπηγείων του Γκντανσκ, απολύθηκαν οι 3.800 εργαζόμενοι.

1998 . Στο Κοσσυφοπέδιο σκοτώθηκε ο Αντέμ Γιασάρι , ένας από τους πολέμαρχους του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου