Μαρτίου 29, 2018

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η άσκηση του ΝΑΤΟ και θα καλέσει 30.000 πολίτες να συγκεντρωθούν στο αεροδρόμιο Λάκτασι στο όρος Μάνιατσα, για να εμποδίσουν την προσγείωση των «Α10» που θέλει να φέρει η αμερικανίδα πρέσβης για να ασκηθούν. Ο κ Ντόντικ είπε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το ψευδοκράτος του Κοσσυφοπέδιου είναι τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα των αποτυχημένων προσπαθειών του Διεθνούς Παράγοντας να δημιουργήσει Κράτη, και τόνισε ότι σοβαρότερος κίνδυνος για τη Σερβική Δημοκρατία προέρχεται από τους σημερινούς εκπροσώπους των Σέρβων στα θεσμικά όργανα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια καταστροφική κατάσταση.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σερβικής Δημοκρατίας απέρριψε τις προσφυγές κατά της συνταγματικότητας των νόμων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και για το Εργατικό Δίκαιο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Το Μουσουλμανικό Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης του Ιζετμπέγοβιτς υπέγραψε συμφωνία εκλογικής συνεργασίας με ορισμένους Κροάτες, στις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας.
Οι Κροάτες αποτελούν το 1% του εκλογικού Σώματος. Οι Μουσουλμάνοι είναι το 14% και ψηφίζουν τους υποψηφίους της Συμμαχίας για την Αλλαγή για την Προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβικής Δημοκρατίας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Αλβανική Αλτερνατίβα , (ΑΑ), ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS), Μίλο Τζουκάνοβιτς, στις προεδρικές εκλογές της 15 Απριλίου. Οι Αλβανοί τόνισαν ότι ο Τζουκάνοβιτς αποτελεί εγγύηση για την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση, και την πολυεθνοτική Δημοκρατία στο Μαυροβούνιο, και έχει συμβάλει στην «ενίσχυση των καλών σχέσεων μεταξύ του Μαυροβουνίου της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου». Εκτός από τους Αλβανούς τον Μίλο υποστηρίζουν, το «Βοσνιακό Κόμμα» (BS), η «Πρωτοβουλία των Κροατών Πολιτών» (HGI), και οι «Σοσιαλδημοκράτες του Μαυροβουνίου» (SD).

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αποφάσισε να απελάσει τον Επίτιμο Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Μαυροβούνιο «σε εκδήλωση αλληλεγγύης με τους Βρετανούς εταίρους», «σύμφωνα με τα μέτρα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και ΝΑΤΟ σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου». Η «Αλληλεγγύη με τη Μεγάλη Βρετανία» και η απόφαση απέλασης του Ρώσου διπλωμάτη δείχνουν ότι «οι κυβερνώντες πρέπει να υπακούουν στους δυτικούς Κυρίους τους αδιαφορώντας για τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα . (SNP).

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Με βάση την επιτυχία της συνεργίας τους στην Μπεράνε το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP) σχημάτισαν συνασπισμό για τις εκλογές στην Ποντγκόριτσα, που έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου. Ο συνασπισμός όπως είπαν μπορεί να διευρυνθεί, μετά τις 15 Απριλίου, με τους Δημοκρατικούς και την Κίνηση Πολιτών URA και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), εάν το επιθυμούν. Τα Κόμματα δεν απέκλεισαν το συνασπισμό των DF και SNP σε μερικές άλλες πόλεις στις τοπικές εκλογές.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Ένωση των Βετεράνων του Μαυροβουνίου του Πολέμου του 1990 κατήγγειλε τις πειθαρχικές διώξεις κατά των μαθητών του λυκείου του Ντανίλοβγκραντ που στις 24 Μαρτίου, με ήρεμο και αξιοπρεπή τρόπο μαζεύτηκαν στην αυλή του σχολείου διαμαρτυρόμενοι για την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΣΟΦΙΑ. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να καταβληθεί «επίδομα Πάσχα» από 40 λέβα (περίπου 20,45 ευρώ) σε 1.2 εκ. συνταξιούχους που ζούν κάτω από το όριο φτώχειας με 321 λέβα το μήνα . Το δώρο θα κοστίσει περίπου 50 εκατομμύρια λέβα, και θα καταβληθεί στις 4 Απριλίου.

ΣΟΦΙΑ. 12 εφοριακοί κατηγορούνται για δωροληψία. Μετά από επιχείρηση που πραγματοποίησαν η Ειδική Εισαγγελία και η Διεύθυνση συνελήφθησαν 12 Εφοριακοί για δωροληψία. Εκτός από τη δωροληψία, ορισμένοι από τους κατηγορούμενους κατηγορούνται και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι κατηγορούμενοι, έπαιρναν μίζες από 250 έως 25.000 ευρώ.

ΣΟΦΙΑ. Ο βουλευτής του ΓΚΕΡΜΠ Ντιμίταρ Γκαμίσεφ, παραιτήθηκε λόγω φορολογικού ελέγχου εναντίον του. Πριν από δύο χρόνια, ο βουλευτής πούλησε την επιχείρησή του σε μια εταιρεία με κεφάλαιο 1 ευρώ, αποφεύγοντας την πληρωμή των χρεών της προς τα δημόσια ταμεία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Γραφείο του Γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για να αποχαρακτηρίσει το πρωτόκολλο που υπογράφηκε μεταξύ της Διεύθυνσης Πάταξης της Διαφθοράς και της Ρουμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Σε πανηγυρική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου υιοθετήθηκε διακήρυξη για την 100η επέτειο της Ένωσης της Βεσσαραβίας και της Μολδαβίας με τη Ρουμανία. Ο πρόεδρος του σώματος Λίβιου Ντραγκνέα στην ομιλία του είπε ότι επιθυμεί την Ένωση με τη Μολδαβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου