Μαρτίου 31, 2018

Επί τροχάδην

 Μπάνια Λούκα. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι το αίτημα της Προέδρου του Συμβούλιο των Υπουργών, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς προς την Τουρκία για να υποστηρίξει το σχέδιο δράσης για την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ διατυπώθηκε μόνο σε εκ μέρους των Βοσνίων Μουσουλμάνων, ενώ η Σερβική Δημοκρατία θα σέβεται πάντα την αρχή της στρατιωτικής ουδετερότητας.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ . Ο Μλάντεν Ιβάνιτς, που κατέχει με τις ψήφους των μουσουλμάνων και τις ευλογίες των αμερικανών τη θέση του σέρβου συμπροέδρου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δήλωσε ότι η άσκηση στρατιωτικής εκπαίδευσης στο όρος Μανιάτσα θα δεν γίνει με το ΝΑΤΟ αλλά με την εθνοφρουρά του Μέρυλαντ, και εγγυήθηκε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουράνιου.

Μπάνια Λούκα. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι ο ηγέτης του NDP Ντράγκαν Τσάβιτς ότι, αντί να προσπαθεί με ψέματα να στήσει μια ιστορία για να την εμπλέξει σε υποτιθέμενη υπόθεση διαφθοράς, θα έπρεπε να αναρωτιέται αν οι πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας μπορεί κάποτε να τον συγχωρέσουν για την ψευδή εκθεση για τη Σρεμπρένιτσα που υπέγραψε για να ευχαριστήσει τον Διεθνή παραγοντα.

Μπάνια Λούκα .Η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλιστών Δημοκρατών (SNSD), η Λαϊκή Συμμαχία (DNS) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέγραψαν την Παρασκευή στην Μπάνια Λούκα συμφωνία για τον εκλογικό συνασπισμός , παραχωρώντας τις υποψηφιότητες για την Προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας και την Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο SNSD. Ο αρχηγός της Λαϊκής Συμμαχίας Μάρκο Πάβιτς είπε οτι η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας SNSD, DNS και SP είναι το λογικό αποτέλεσμα των σχέσεων εντός του συνασπισμού, της ανταπόκρισής του στις εξελίξεις αλλά και στον ρόλο της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης των SNSD Μίλοραντ Ντόντικ ότι η συμφωνία συνασπισμού SNSD-DNAS-SP θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη Σερβική Δημοκρατία για την οποία ο συνασπισμός αγωνίζεται εδώ χρόνια.Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέταρ Ντζόκιτς τόνισε ότι ο συνασπισμός εγγυάται , την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη της Σερβικής Δημοκρατία .

Μπιέλινα. Ο ηγέτης της Κίνησης Πολιτών «Ανατολική Αλτερνατίβα» Βόιν Παύλοβιτς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για της Προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας λέγοντας ότι θα αγωνιστεί ενάντια στην ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ και εναντίον των κόμματων και των πολιτικών που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Η εφημερίδα «Dnevni Avaz» έγραψε οτι από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι το τελος Μαρτόυ, περίπου 500 Τούρκοι υπήκοοι εκδιώχθηκαν από την Βοσνίας Ερζεγοβίνης και κάποιοι από αυτούς χαρακτηρίστηκαν ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση υιοθέτησε τη στρατηγική διαχείρισης δημόσιου χρέους, μέχρι 2020. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Νταρμάνοβιτς δήλωσε ότι το χρέος ανέρχεται σήμερα σε 2,7 δις ευρώ ή στο 65,1% του ΑΕΠ, και ότι θα αυξηθεί στο 70% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο κ. Νταρμάνοβιτς είπε ότι το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε λόγω κυρίως του δανεισμού περίπου 180 εκ. και ότι οι πληρωμές του δανείου από την κινεζική Τράπεζα υα αρχίσουν το 2021. Η «στρατηγική της κυβέρνησης αφορά στην κατά προτεραιότητα μείωση του χρέους στο 59.3% του ΑΕΠ.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς έχει ευχήθηκε στον Πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας του Μαυροβουνίου, Γιασα Αλφαντάρι και σε όλους τους Εβραίους ευτυχισμένο Πάσχα, επισημαίνοντας ότι η ανεκτικότατα μεταξύ των λαών, συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ . Εγκαινιάστηκε χθες το πρώτο εξειδικευμένο ιΠαιδοψυχιατρικό. ίδρυμα στο Μαυροβούνιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αυτιστικών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Όπως έγραψε η εφημερίδα «Vecernje Novosti» οι εκπρόσωποι των πολιτών στους σερβικούς Δήμους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι θα ξεκινήσει την πρωτοβουλία για το σχηματισμό της Ένωσης των Σερβικών Δήμων στις 20 Απριλίου εάν η Πρίστινα δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα και ότι θα υποβάλουν το σχέδιο δράσης στην ΕΕ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε αναφορικά με τις τελευταίες δηλώσεις και απειλές από τους ηγέτες του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι , ότι οι Αλβανών και οι ισχυροί σπόνσορες θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, και η Σερβία θα συνεχίσει να κάνει τη δική της. Ο Πρόεδρος της Σερβίας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την κατάσταση στο Κόσσοβο και του είπε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει σε κανέναν να ταπεινώσει τον σερβικό λαό ή το σερβικό κράτος. Ο Πρόεδρος της Σερβίας δέχτηκε την πρόσκληση από τον Τούρκο ομόλογό του και θα επισκεφτεί την Τουρκία τον Μάιο. Ο κ. Βούτσιτς συναντήθηκε και με το Γερμανό Πρέσβη στο Βελιγράδι με τον οποίο συμφώνησε είναι ζωτικής σημασίας να μειωθεί η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα, στην περιοχή.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο διευθυντής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε απαντώντας στο Γραμματέα της νέας Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Πατσόλι , ότι εβδομάδα μετά το περιστατικό στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, τα ψέματα της Πρίστινα αποκαλύφθηκαν , και ότι ο Χασίμ Θάτσι σχεδίασε τη σύλληψή του από την Παρασκευή, 23 Μαρτίου. Ο Σέρβος Υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι η βάναυση επίθεση εναντίον των Σέρβων στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και η σύλληψη του Μάρκο Τζούριτς έγιναν με την έγκριση και κάποιου είδους υποστήριξη από τον διεθνή παράγοντα . Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αναπληρωτής η πρόκληση που επιχειρήθηκε από τις αρχές της Πρίστινα στις 26 Μαρτίου αποσκοπούσε στο να εκφοβίσει τους Σέρβους που ζουν στην επαρχία. Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς δήλωσε ότι ο πυρήνας των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσόβου (ROSU), είναι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου και ότι η επίδειξη βίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο , δεν θα είχε συμβεί χωρίς την έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου ότι τίποτα δεν συμβαίνει εκεί χωρίς τη γνώση των Αμερικανών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζήτησε με το γενικό διευθυντή των ρωσικών σιδηρόδρομων Ολέγκ Μπελοζέροφ προτάσεις για συνεργασία σε έργα σιδηροδρομικών υποδομών στη Σερβία.Ο κ.Μπελοζέροφ συναντήθηκε και με την υπουργό μεταφορών και υποδομών Ζοράνα Μιχαήλοβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος είπε ότι η Σερβία θα κάνει τας πάντα για να διατηρηθεί το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και ότι ελπίζει με την βοήθεια του θεού και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να επιτύχει την διασφάλιση της παρουσίας της σερβικής εκκλησίας στην επαρχία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η εναρκτήρια σύνοδος της Συνέλευσης του Βελιγραδίου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο σερβικός στρατός είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις και να προστατεύσει κάθε τμήμα του εδάφους της Σερβίας και κάθε πολίτη της Σερβίας, δήλωσε ο υπουργός της Αμυνας ο Αλεξάνταρ Βούλιν, που τόνισε  ότι δίνεται  ιδιαίτερη προσοχή  στη βελτίωση της κατάστασης όλων των μελών του Σερβικού Στρατού δεδομένου ότι ένας ευχαριστημένος  στρατός είναι εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας.

Φιλιππούπολη. Το Εφετείο του Πλόβντιβ, επιβεβαίωσε την απόφαση που έλαβε, το 2014, το Περιφερειακό Δικαστηρίο του Παζαρτζίκ για την καταδίκη του ιμάμη Αχμέτ Μουσά Αχμέτ, σε ένα χρόνο φυλάκιση για προπαγάνδα υπέρ του ριζοσπαστικού Ισλάμ. \

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου