Μαρτίου 28, 2018

Σερβία:Η Μογκερίνι εκτάκτως στο Βελιγράδι

Η Υπάτη για την Εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς γύρω στις 1900 μ.μ, και συζήτησαν σχετικά με το μέλλον του διαλόγου.
Οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν «να βρουν νέους τρόπους για να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με ειρηνικά μέσα».
Η Υπάτη εξέφρασε τη λύπη της για τα χθεσινά γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο. «Αυτό που συνέβηκε χθες, δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να επικρατήσει σύνεση και συγκρατημένη προσέγγιση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Το πρωί ο κ. Βούτσιτς μαζί με τον Μάρκο Τζούριτς, συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της Σερβικής Λίστας, που ανακοίνωσαν ότι κατά την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου τστην αίθουσα των δικαστηρίων της Κόσοφσκα Μιτροβίτσα τραυματίστηκαν 32 άτομα, από τα οποία 5 χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Λίστας Γκόραν Ράκιτς.
Ο κ. Ράκιτς μετά τη συνάντηση ανακοίνωσε ότι η «Σερβική Λίστα» αποσύρθηκε από τον Κυβερνητικό Συνασπισμό και ότι στις 20 Απριλίου, ημέρα υπογραφής της Συμφωνίας για την Ένωση των Σερβικών Δήμων το 2013, οι Σέρβοι θα συγκροτήσουν την Ένωση μόνοι τους.
Η κατάσταση στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ήταν ήρεμη, αλλά ακόμα τεταμένη. Ορισμένοι Σέρβοι είχαν στήσει έναν οδόφραγμα στο δρόμο Ράσκα-Πρίστινα , ενώ περίπου 50 φορτηγά είχαν αποκλειστεί στη διοικητική διάβαση της Γιαρίνιε.
Ο επικεφαλής του Γραφείου της Σερβικης Κυβέρνησης για το Κόσοβο και το Μετόχι μίλησε στους δημοσιογράφους και τόνισε ότι δεν τον συνέλαβαν αστυνομικοί αλλά «τρομοκράτες που φορούσαν στολές αστυνομικών» και οι οποίοι «επιτέθηκαν σε άοπλους ανθρώπους». «Θα πρέπει να ντρέπονται όσοι συμφώνησαν σε αυτό και εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί» είπε υπονοώντας κυρίως τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία.
Τζούριτς είπε επίσης ότι τον «έσυραν σαν σκυλί» , για να «ταπεινώσουν την Σερβία και το σερβικό έθνος» ,ότι «στο βαν τον χτύπησαν με ένα τουφέκι στο στομάχι μου, και ένας τους φυλακές έβγαλε ένα μαχαίρι, και του το πέρασε στο πρόσωπο». «Στο δρόμο προς την Πρίστινα από τη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα τους φώναζαν « Αλλά Ακμπάρ» και έβγαζαν Σέλφις».

Στην Πρίστινα, «αλβανικές πηγές» αποκάλυψαν στην «gazeta express» ότι
ο Θάτσι διέταξε τη σύλληψη και την κακοποίηση του Τζούριτς.

Ο Θάστι πρώτα κάλεσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι, ο οποίος στη συνέχεια ανεβασε σρα κοινωικά δίκτυα τη δήλωση περί συλλήψεως παντός παράνομα εισερχομένου, και στη συνέχεια κλήθηκαν στο προεδρικό Μέγαρο , ο Υπουργός Εσωτερικών Φλαμούρ Σεφάι και ο διευθυντής της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου Σπέντ Ματζούνι στους οποίους ο Θάτσι έδωσε οδηγίες προσωπικά σχετικά με το πώς θα ενεργήσουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, και τους «διέταξε να φέρουν τον Τζούριτς στην Πρίστινα, να του βάλουν χειροπέδες και να του κρατούν το κεφάλι προς τα κάτω».

Ανώνυμες «διεθνείς πηγές» είπαν στην «gazeta express» ότι «η χθεσινή εκδήλωση ήταν ένα σενάριο , για την έναρξη ταραχών στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο με την εμπλοκή της Σερβίας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι , του οποίου η κυβέρνηση μετά την απόσυρση της Σερβικής Λίστας δεν έχει πλειοψηφία, «έμεινε μακριά».

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί, διότι «το Κοινοβούλιο αποτελείται από πολλές κοινοβουλευτικές ομάδες», και θα αναζητήσει πιθανούς νέους εταίρους. Σερβικό Ψηφοδέλτιο είναι εταίρος. Είχαμε μια ειλικρινή εταιρική σχέση. Ο Χαραντινάι είπε ότι , η «Χθεσινή δράση δεν στρεφόταν εναντίον των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου», και ότι , «ήταν μια τυπική διαδικασία που στόχευε όσους είχαν παραβιάσει το νόμο» και «ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται", είπε.

Ο Χαραντινάι είπε ότι η απόφαση της Σερβικής Λίστας να εγκαταλείψει την Συνασπισμό «δεν είναι προς το συμφέρον των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου».

Tο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο στόχος του περιστατικού στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα ήταν να εκφοβίσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπέδιου και κάλεσε όλους όσους μπορούν να επηρεάσουν την ηγεσία του Ψευδοκράτους να συγκρατήσουν αμέσως τους «προστατευόμενους» τους και να συμβάλλουν στη μείωση των εντάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου