Μαρτίου 30, 2018

H 30η Μαρτίου στην Ιστορία

1282. Ήταν Μεγάλη Δευτέρα, στις 30 Μαρτίου 1282, όταν οι οπαδοί του Φρειδερίκου Χοχενστάουφεν στη Σικελία επαναστάτησαν εναντίον του Φράγκου κατακτητή του βασιλιά Καρόλου του Ανδεγαυού και του Πάπα. Μαζί τους και οι Ορθόδοξοι. Βοήθησαν και οι Παλαιολόγοι. 

1492. Οι βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα υπέγραψαν το διάταγμα σύμφωνα, με το οποίο, όποιος Εβραίος στην Ισπανία δεν ασπαζόταν τον Καθολικισμό θα εξοριζόταν.

1684. Αποκεφαλίστηκε στην Κόρινθο, ο μητροπολίτης Κορίνθου Ζαχαρίας επειδή βρισκόταν σε επαφές με τους Ενετούς. Ήταν Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, Συνελήφθη και αφού βασανίστηκε σκληρά οδηγήθηκε στον κριτή, ο οποίος τον προέτρεψε να αρνηθεί τον Χριστό και να γίνει μουσουλμάνος.

1775.Το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγόρευε στις αποικίες της Βόρειας Αμερικής για το εμπόριο με οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Βρετανία.

1794 . Τη νύχτα της 10ης  προς την 11η  Ζερμινάλ στο Παρίσι  συνελήφθησαν ο Ζωρζ Νταντόν, και οι Νταντονιστές, Καμίγ Ντεμουλέν,  Ζαν Φρανσουά Ντελακρουά  Ερώ ντε Σεσέλ, κλπ, που εκτελέστηκαν στις 5 Απριλίου.

1814.Ο Ναπολέων έδωσε την τελευταία μάχη μπροστά στο Παρίσι.

1822. Ο Τουρκικός στόλος από 34 πλοία, υπό τον ναύαρχο Καρά Αλή, εμφανίστηκε στα βόρεια της Χίου.

1827. Στην Τροιζήνα η Γ' Εθνική Συνέλευση ψήφισε τον Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδος .

1841. Ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

1856.Υπογράφηκε από τη Ρωσία, την Αγγλία, την Γαλλία και την Τουρκία η Συνθήκη των Παρισίων, με την οποία τερματίστηκε ο Πόλεμος της Κριμαίας.

1863. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ Γεώργιος Σλίσγουϊκ - Χόλσταϊν - Σόντεμπουργκ - Γκλύξμπουργκ της Δανίας , ο νεότερος γιος του βασιλιά Χριστιανού IX της Δανίας ενθρονίστηκε ως βασιλιάς της Ελλάδας ως, Γεώργιος Α΄. 1866. Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στους Λάκκους του Πλατανιά 27 Λακκιώτες ορκίστηκαν για την Κρητική Επανάσταση.

1867. Στην Ουάσινγκτον υπογράφηκε η ρωσο-αμερικανική συνθήκη για την πώληση της Αλάσκας και των Αλεούτιεων νήσων από τη Ρωσία στις ΗΠΑ αντί 7.200.000 δολάριων. Η τιμή ήταν 4,19 δολάρια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

1872. Πέθαινε ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου Νικόλαος Μάντζαρος.


1880.Στη Γαλλία απαγορεύτηκε η λειτουργία του Τάγματος των Ιησουίτων.

1884.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή αντέδρασε στις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης να καταργηθούν τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

1896. Πέθαινε ο πράκτωρ Χαρυ ο Επτωχεύσαμε .Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας ο Αντώνιος Πέπανος ανακηρύσσεται πρώτος στην κολύμβηση 500 μέτρων.

1903. Εισβολή των Αμερικανών στον Αγιο Δομίνικο για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

1910. Πέθανε ο Ζαν Μορεάς, κατά κόσμον Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος


1912. Ο Σουλτάνος του Μαρόκου  ελ Χαφίντ υπέγραψε Φεζ συμφωνία με τη Γαλλία με την οποία το τέθηκε υπό την Γαλλική Προστασία.
1917. Η Προσωρινή Κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε την ανεξαρτησία από τη Ρωσία.

1919. Κατά την εκστρατεία στην Ουκρανία η Ελληνική 2α Μεραρχία ανέλαβε την άμυνα στον τομέα Σαγμίανι-Ολενέστι, επί του Δνείστερου ποταμού.

1921. Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης ζήτησε από τη Βουλή να εγκρίνει την επιστράτευση και άλλων εφέδρων την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, και τη λογοκρισία του Τύπου για τα θέματα που αφορούν στις πολεμικές επιχειρήσεις.

1922. Ο Δημήτριος Γούναρης έφτασε στη Ρώμη, όπου δήλωσε ότι,οι δυνάμεις του Κεμάλ είχαν εξαντληθεί.

1930. Στο Βερολίνο, έπεσε η Κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και αντικαταστάθηκε από συνασπισμό κομμάτων της Δεξιάς με επικεφαλής τον Χάινριχ Μπρούνιγκ.

1935. Η Βρετανία και η ΕΣΣΔ υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού λήψη μέτρων περιορισμού των επεκτατικών βλέψεων του Ράιχ.



1941. Σύμφωνα με το ημερολόγιο  του στρατηγού Φραντς Χάλντερ , ο Αδόλφος Χίτλερ ενημέρωσε 200 κορυφαία στελέχη της Βέρμαχτ  για την  συνολική άποψη του πολέμου εναντίον της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Χάλντερ,

ο Χίτλερ ανέφερε ότι ο πόλεμος είναι πάλη δύο ιδεολογιών... ότι ο κομμουνισμός αποτελεί τεράστιο μελλοντικό κίνδυνο... και ζήτησε εξολόθρευση των μπολσεβίκων κομισάριων και της κομμουνιστικής διανόησης.


1944. Συμπληρώθηκαν 74 χρόνια από το μεγαλύτερο και πιο καταστρεπτικό από τους βομβαρδισμούς της Σόφιας, που πραγματοποιήθηκαν από τις Συμμαχικές Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σαν σήμερα, το 1944 ρίχτηκαν περισσότερες από 30 χιλιάδες εμπρηστικές βόμβες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Ο αριθμός των νεκρών υπερέβη τις 4.200  και καταστράφηκαν περισσότερα από 12 χιλιάδες κτίρια.

Λουλούδια και στεφάνια κατατέθηκαν μπροστά στο μνημείο των θυμάτων και όσων υπέφεραν από τις βομβιστικές επιθέσεις.

1945.Τα σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αυστρία και κατέλαβαν τη Βιέννη. Την ίδια ημέρα ο σοβιετικός στρατός κατέλαβε το Ντάντσιχ της Πολωνίας στη Βαλτική.(Το σημερινό Γκντανσκ).


1949. Η ηγεσία του συριακού στρατού ανέλαβε την εξουσία της.

1950. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν κατήγγειλε τον γερουσιαστή Μακάρθι ως υπονομευτή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

1951. Ο Νικόλαος Πλαστήρας διέγραψε τον Στυλιανό Γονατά από την ΕΠΕΚ.

1952. Ο Νίκος Μπελογιάννης, ο «άνθρωπος με το γαρίφαλο» εκτελέστηκε διά τυφεκισμού στου Γούδη μαζί με τους Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη.

1961.Μονογράφηκε η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ. 1967. Μετά την απόφαση του Ντε Γκώλ να βγάλει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ έκλεισε το στρατιωτικό αρχηγείο της Συμμαχίας στο Παρίσι.

1968. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τη διαγραφή των χρεών των αγροτών και έριξε το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών».

1972. Ο τακτικός στρατός του Ανόι εξαπέλυσε την «επίθεση του Πάσχα», στην Χουέ και νίκησε στη μάχη του Κουάγκ Τρι.

1979. Στο Ιράν, με τη συντριπτική πλειοψηφία του 98% εγκρίθηκε σε Δημοψήφισμα η ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου