Απριλίου 14, 2018

Η 14η Απριλίου στην Ιστορία

H 14η Απριλίου είναι η 104η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 261 ημέρες.
754. Ο βασιλιάς των Φράγκων Πιπίνος Γ΄, ο Βραχύς, συναντήθηκε με τον Πάπα Στέφανο Β΄ στο Κερσί της Βόρειας Γαλλίας και του υποσχέθηκε βοήθεια κατά του Λομβαρδού βασιλιά Αϊστούλφου, που είχε καταλάβει παπικές εκτάσεις, και αναγνώρισε την παπική κυριαρχία στο Εξαρχάτο της Ραβέννας. Σε αντάλλαγμα ο Πάπας τον έχρισε πατρίκιο των Ρωμαίων αναγνωρίζοντας τον αυτόν και τα παιδιά του. ως νόμιμο διάδοχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

966. Ο παγανιστής βασιλιάς των Πολωνών, Μιέσκο Α΄, ασπάστηκε τον Καθολικισμό.

971. Μετά από πολιορκία που διήρκεσε δύο ημέρες, ο Βυζαντινός στρατός υπό τον Ιωάννη Τσιμισκή κατέλαβε τη Μεγάλη Πρέσλαβα και συνέλαβε τον Βούλγαρο τσάρο Μπόρις Β και την οικογένεια του.


972 . Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ο δεκαεπτάχρονος συναυτοκράτορας της Αγίας
Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Όθων Β΄ ,
παντρεύτηκε με την πριγκίπισσα Θεοφανώ Σκλήραινα.
Πολιτικά, αυτός ο γάμος σήμαινε την αναγνώριση της «Οθωνικής Αυτοκρατορίας» από τον Ιωάννη Τσιμισκή.

1028 .Ο Ερρίκος Γ΄, γιος του Κορράδου Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έγινε βασιλιάς των Γερμανών. 1205. Η μάχη της Αδριανούπολης .Ο βούλγαρος Τσάρος Καλογιάν Ασσάν νίκησε τους ιππότες της Λατινικής Αυτοκρατορίας την Κωνσταντινουπόλεως τους οποίος διοικούσε ο Βαλδουίνος της Φλάνδρας.
1471. Κατά τον πόλεμο των Ρόδων στην Αγγλία, έγινε η μάχη του Μπαρνέτ μεταξύ του Οίκου του Γιόρκ του βασιλιά Εδουάρδου Δ και των Λάνκαστερ υπό τις διαταγές του Ριχάρδου του Βάρβικ.

1561. Το ουράνιο φαινόμενο της Νυρεμβέργης. Χιλιάδες αντικείμενα αγνώστου ταυτότητας ήσαν ορατά πάνω από τον ουρανό της Νυρεμβέργης και τρομοκράτησαν τον πληθυσμό
1632. Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, άρχισε η διήμερη μάχη στον ποταμό Λεχ μεταξύ των Σουηδών υπό τον Γουσταύο Β' Αδόλφο και του στρατού της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που διοικούσε ο Κόμης Γιόχαν Τσερκλάες φον Τίλλυ.

1639. Κατά τον τριακονταετή Πόλεμο οι Σουηδοί υπό τον Γιόχαν Μπάνερ νίκησαν τα αυτοκρατορικά καθολικά στρατεύματα των Αψβούργων που διοικούσε ο Ματίας Γκάλας στη μάχη του Κέμνιτς, και εισέβαλαν στη Βοημία.

 1793. Κατά τον πρώτο Συνασπισμό κατά της Γαλλικής Επανάστασης άρχισε η πολιορκία των Δημοκρατικών στην πόλη του Μάιντς.


1796. Κ ατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Ιταλία, υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και τον Αντρέ Μασσενά οι Γάλλοι νίκησαν τον στρατό της Σαρδηνίας και των Αψβούργων στην Μάχη του Ντέγκο.

1814. Δημιουργήθηκε το Πριγκιπάτο της Έλβα με μονάρχη τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

1816. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Μονάχου, μεταξύ του Βασιλείου της Βαυαρίας και της Αυστριακής Αυτοκρατορίας με την οποία η Αυστρία ανέκτησε τα εδάφη που είχε χάσει με την ειρήνη του Σένμπρουν.

1821 .Η Μάχη στο Λεβίδι, με πρωταγωνιστές τους Αναγνώστη Στριφτόμπολα Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο.

1849. Κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων του 1848-1849, ο Λάγιος Κόσουθ. κήρυξε στην μεγάλη εκκλησία στο Ντέμπρετσεν την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας από την Αυστριακή Αυτοκρατορία. Έτσι ξεκίνησε ο ουγγρικός πόλεμος της ανεξαρτησίας.

1864. Ο Μαξιμιλιανός των Αψβούργων με την σύζυγό του Σαρλότ του Βελγίου αναχώρησαν για το Μεξικό.

1865. Ο Τζων Ουίλκες Μπουθ πυροβόλησε στο κεφάλι τον πρόεδρο των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν φωνάζοντας «Sic semper tyrannis! » . Ο Λίνκολν, πέθανε την επόμενη στις 07.22 το πρωί.

1877. Στο πλαίσιο των τουρκικών αντιποίνων κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο εκδόθηκε φιρμάνι του Βεζύρη για την εξορία στη Μικρά Ασία του Έξαρχου της Βουλγαρικής Εκκλησίας Αντίμ (Άνθιμος Α΄ (Αντίμ, κατά κόσμο Ατανάς Σακαλόφ).

1879. 14/26 Απριλίου. Απόπειρα δολοφονίας του Τσάρου Αλεξάνδρου Β στην Αγία Πετρούπολη. Ο δολοφόνος πυροβόλησε 5 φορές αλλά αστόχησε.

1900. Ξέσπασε ένοπλη εξέγερση αγροτών εναντίον της δεκάτης στο Νεγκότινο.

1909. Στο Λονδίνο ιδρύθηκε η αγγλο-περσική εταιρεία πετρελαίου.(τώρα λέγεται BP). Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκίνησε η σφαγή των Αρμενίων της Κιλικίας. Εξαλείφθηκαν 40.000 Αρμένιοι που κατοικούσαν στα Άδανα. Η πόλη ήταν το κέντρο του βασιλείου της Μικρής Αρμενίας το 14ο αιώνα.

1912. Ο Τιτανικός άρχισε να βάζει νερά στις 11.40 της 14ης Απριλίου και βυθίστηκε μετά από μερικές ώρες, τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου, παρασύροντας στον θάνατο 1503 επιβάτες.

1916. Στη Βουλγαρία ήταν η πρώτη ημέρα του Γρηγοριανού Ημερολόγιου.1η Απριλίου έγινε 14 Απριλίου.

1927. Στο Γκέτεμποργκ βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης, το πρώτο αυτοκίνητο της σουηδικής Βόλβο.

 1931. Στην Ισπανία το Κορτές εκθρόνισε τον βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ και προκήρυξε τη Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία με επικεφαλής το γαιοκτήμονα Νιθέτο Αλκαλά Θαμόρα .Ο Αλφόνσος κατέφυγε στην εξορία στο Παρίσι.

1939. Η κατεχόμενη από τους Ιταλούς Αλβανία αποχώρησε από την Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ).

1940. Οι Άγγλοι αποβιβάστηκαν στη Νορβηγία

1941. Κατελήφθη η Κοζάνη από τους Γερμανούς. Ο νεαρός Βασιλιάς Πέτρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και δραπέτευσε με αεροπλάνο από το Νικσιτς του Μαυροβουνίου και αφού προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο της Παραμυθιάς, το βράδυ προσγειώθηκε στο Τατόι. Βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τη δεύτερη αεροπορική επιδρομή κατα της Σόφιας χωρίς να υπάρξουν απώλειες. Ο Τσώρτσιλ έδωσε μυστική διαταγή για να μην αναφέρονται οι απώλειες του Βρετανικού Ναυτικού για να προστατευθεί το ηθικό του πληθυσμού. Στη Λευκωσία ιδρύθηκε από τους Άγγλους και την Ιντέλιζνες Σέρβις με μπροστινούς δοσίλογους προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές, το Πρακτορείο, Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), που καλούσε τους Κυπρίους να πολεμήσουν στο πλευρό των Αγγλων κατακτητών.

1942. Μετά το λιμό του χειμώνα του 41, από το Κεντρικό Ταχυδρομείο (στην άλλοτε πλατεία Κοτζιά), ξεκίνησε η απεργία των «τριατατικών» (τηλεφωνία, τηλεγραφία, ταχυδρομείο), με κύριο και βασικό αίτημα την επιβίωση, που επεκτάθηκε και στις άλλες τριατατικές υπηρεσίες και στους άλλους δημοσιοϋπαλληλικούς χώρους. Και έληξε στις 22 Απριλίου.Το αντιτορπιλικό «Roper» του αμερικανικού ναυτικού βύθισε το γερμανικό υποβρύχιο U-85 στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Ιαπωνικά υδροπλάνα βομβάρδισαν το Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

1944. Στο Κάιρο, παραιτήθηκε η εξόριστη κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού που εκτός από πρωθυπουργός, ήταν υπουργός Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας. Στην βασιλική κυβέρνηση μετείχαν ο Στυλιανός Δημητρακάκης ως υπουργός Δικαιοσύνης και Εργασίας, ο Βύρων Καραπαναγιώτης ως υπουργός Στρατιωτικών, ο Σοφοκλής Βενιζέλος ως υπουργός Ναυτικών, ο Πέτρος Βούλγαρης ως υπουργός Αεροπορίας, ο Εμμανουήλ Σοφούλης ως υπουργός Προνοίας και Κρατικής Αντιλήψεως, ο Σταύρος Θεοφανίδης ως υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ο Γεώργιος Μαντζαβίνος ως υφυπουργός Οικονομικών.. Μετά την παραίτηση Τσουδερού ανέλαβε την ίδια ημέρα, στις 14 Απριλίου 1944, η τετραμελής εξόριστη κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου που την αποτελούσαν οι: Σοφοκλής Βενιζέλος, πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, Στρατιωτικών, Ναυτικών, Αεροπορίας και Δικαιοσύνης Γεώργιος Μαντζαβίνος, υφυπουργός Οικονομικών Ε. Τζανακάκης, υπουργός Προνοίας και Κρατικής Αντιλήψεως και Εργασίας Ιωάννης Δεμέστιχας, υπουργός Εσωτερικών, Παιδείας και Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Η Μεγάλη Παρασκευή του Αγρινίου. Οι Γερμανοί σε αντίποινα για το σαμποτάζ της αμαξοστοιχίας που μετέφερε καύσιμα προς το Αγρίνιο στις 9 Απριλίου κρέμασαν τρείς στην πλατεία Μπέλλου, (τη σημερινή πλατεία Δημοκρατίας), και εκτέλεσαν δια τυφεκισμού 117 στην Αγία Τριάδα.

1945. Στις 14/15 Απριλίου 1945, τρεις εβδομάδες πριν την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βρετανικός βομβαρδισμός από περισσότερα από πεντακόσια βομβαρδιστικά κατέστρεψε το ιστορικό κέντρο του Πότσνταμ με κτίρια μοναδικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, όπως το βασιλικό ανάκτορο. Από τους αμάχους υπήρξαν 5000 θύματα. Η πόλη κατελήφθη από τα σοβιετικά στρατεύματα στις τις 30 Απριλίου 1945. Οι συμμαχικές δυνάμεις στην Ιταλία, κατέλαβαν την Ίμολα και οι αμερικανοί συνέλαβαν τον Ιππότη του τάγματος της Μάλτας Φραντς φον Πάπεν.

1947. Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ ίδρυσε το «Συναγερμό του Γαλλικού Λαού».(RPF).

1961. Ξεκίνησαν από τη Νικαράγουα οι αμεριακνο-κουβανέζοι που αποβιβάστηκαν στον κόλπο των Χοίρων στην Κούβα.

1962. Ο πρόεδρος Ντε Γκωλ ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Ζωρζ Πομπιντού.

1966 . Η κυβέρνηση των Αποστατών του Στεφ-Στεφ, εξασφάλισε την δεδηλωμένη με την αποσκίρτηση από την Ένωση Κέντρου του βουλευτή Ημαθίας Ιωάννη Γιαμά. Ο Γεώργιος Παπανδρέου κατήγγειλε απόπειρα χρηματισμού δύο ακόμα βουλευτών της Ένωσης Κέντρου για να αποστατήσουν.

1976. Ο Πόλποτ έγινε πρωθυπουργός της Καμπότζης. 1986.Σε απάντηση βομβιστικής επίθεση στο Δυτικό Βερολίνο, ο Πρόεδρος Ρήγκαν διέταξε τον βομβαρδισμό της Λιβύης.

1988. Η ΕΣΣΔ υπόγραψε στη Γενεύη τη διεθνή συμφωνία για έναν πολιτικό διακανονισμό στο Αφγανιστάν.

1999. Στο Κοσσυφοπέδιο αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, έπληξαν στο δρόμο Τζακιβίτσα-Πρίζρεν, δυο φάλαγγες αλβανών προσφύγων, που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το Κοσσυφοπέδιο. Τουλάχιστον 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

2003. Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Κεμπέκ κέρδισε στις Γενικές εκλογές του Κεμπέκ.

2008. Ιταλικές γενικές εκλογές. Κέρδισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για 3η φορά.
Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε επικεφαλής τον Βάλτερ Βελτρόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου