Απριλίου 28, 2018

Η 28η Απριλίου στην Ιστορία

1192 . Δολοφονήθηκε από Ασασίνο στην Τύρο , ο βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, Κορράδος του Μομφερράτου.

1299. Έληξε η εξέγερση της Κρητικής αριστοκρατίας κατά των Βενετών, η λεγόμενη «Επανάσταση του Αλέξη Καλλέργη», με την παραχώρηση προνομίων στους ορθοδόξους ευγενείς.

1503. Η Μάχη της Τσερινιόλα στην Ιταλία μεταξύ Ισπανών και Γάλλων στην οποία για πρώτη φόρα έγινε χρήση πυρίτιδας στην Ευρώπη. Οι ισπανικές δυνάμεις νικησαν τις γαλλικές.
1772. Εκτελέστηκε δημόσια στην Κοπεγχάγη ο γιατρός και μεταρρυθμιστής Γιόχαν-Φρίντριχ Στρούενσε, που είχε συλληφθεί μετά από ανακτορικό πραξικόπημα των παραγκωνισμένων ευγενών υπό τη μητριά του φρενοβλαβούς βασιλιά Χριστιανού Ζ' Τζουλιάνα-Μαρία. Μαζί συνελήφθη και η βασίλισσα Καρολίνα-Ματίλντα της Βρετανίας, με την οποία ο Στρούενσε, είχε σχέση. Στην εκτέλεση, πρώτα εκαοψαν το δεξί χέρι του Στρούενσε, στη συνέχεια, έγιναν δύο αποτυχημένες προσπάθειες, αποκεφαλισμού του και την τρίτη φορά έκοψαν το κεφάλι και το επέδειξαν στους 30.000 θεατές. Το σώμα του το έριξαν στ θάλασσα. Η Καρολίνα πέρασε τα υπόλοιπα τρία χρόνια της ζωής εξόριστη στο κάστρο του Σέλλε στο Αννόβερο, που ανήκε στον αδελφό της. Απεβίωσε εκεί από οστρακιά στα 23 της έτη.

1794 . Ο Εσπερινός των Σάρδων. Η εξέγερση στη Σαρδηνία, εναντίον του Πεδεμόντιου. Έβαλαν με τη βία τον αντιβασιλέα Μπαμπιάνο στο πλοίο και τον έστειλαν στην Ιταλία.

1796 . Ο Ναπολέων Α΄ υπέγραψε την ανακωχή του Κεράσκο, με τους εκπροσώπους του βασιλιά της Σαρδηνίας Βίκτωρα Αμεδαίου Γ΄ χωρίς να ενημερώσει το Διευθυντήριο.

1804 . Κατά τη διάρκεια της πρώτης Σερβικής Επανάστασης οι Αυστριακοί κανόνισαν στο Ζέμουν του Καραγιώργη με τους Γιανιτσάρους του Βελιγραδίου χωρίς να επιτύχουν τη λύση της πολιορκίας.

1814. Ο Ναπολέων αποβιβάστηκε στην Έλβα.



1849. Ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Δ΄ Χοεντσόλερν της Πρωσίας, απέρριψε το Στέμμα του αυτοκράτορα των Γερμανών, που του προσέφερε το Κοινοβούλιο της Φρανκφούρτης λέγοντας ότι αυτό δεν ήταν στη δικαιοδοσία του Κοινοβουλίου. Έτσι, ο στόχος της επανάστασης του 1848, για μια ενοποιημένη Γερμανία και ένα γερμανικό Σύνταγμα, απέτυχε πολιτικά .

1855. Αποτυχημένη δολοφονική επίθεση κατά του Ναπολέοντα Γ στο δάσος της Βουλώνης.


1879. Μετά την απόσχιση από την Οθωμανική αυτοκρατορίας, η βουλγαρική Συντακτική Εθνοσυνέλευση στις 16/28 Απριλίου στο Βέλικο Τάρνοβο ψήφισε το Σύνταγμα της Βουλγαρίας., με βάση το Σύνταγμα του Βελγίου του 1831.

1893.Στη Γαλλία επεβλήθη ο φόρος ποδηλάτων. 1896. Κατά τη διάρκεια εργασιών στα θεμέλια ενός σπιτιού στους Δελφούς, βρέθηκε ο Ηνίοχος των Δελφών.

1918. Πέθανε στη φυλακή Τερεζίν στην Τσεχία ο πάσχων από φυματίωση Γκαβρίλο Πρίνσιπ. Ο εκτελεστής του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγιεβο.

1919. Άρχισε η μεταφορά των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη από το λιμένα της Καβάλας, υπό την γενική εποπτεία Άγγλου ναυάρχου. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με 18 πλοία.

1920 . Ο Κόκκινος στρατός εισέβαλε στο Αζερμπαϊτζάν και κατέπνιξε την ανεξαρτησία της χώρας επιβάλλοντας καθεστώτος κατοχής στο Μπακού. Το Αζερμπαϊτζάν προσαρτήθηκε στη Σοβιετική Ένωση.

1939. Μετά την προσάρτηση από τους Πολωνούς της ελεύθερης πόλης του Ντάντσιχ ο Αδόλφος Χίτλερ κατήγγειλε το Γερμανο-Πολωνικό Σύμφωνο Μη Επίθεσης που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 1934 και τη γερμανο-βρετανική συμφωνία του Ιουνίου του 1935 λόγω της εχθρικής στάσης του αντισυμβαλλομένου.

1941. Η μάχη της Καλαμάτας, μεταξύ των Γερμανών και των βρετανικών δυνάμεων που είχαν υποχωρήσει ελπίζοντας να φύγουν με τα πλοία. Οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν περίπου 7 με 8.000 στρατιώτες από την Κοινοπολιτεία καθώς και κάποιους Γιουγκοσλάβους. Οι Ιταλοί αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα.

1944. Στον Υμηττό, σε σπίτι που βρίσκονταν στην οδό Αγραίων, όπου φυλασσονταν τα όπλα του ΙΙ Τάγματος Βύρωνα-Γούβας του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκαν σε μάχη με τους γερμανούς οι ΕΠΟΝίτες Δημήτρης Αυγέρης, Κωνσταντίνος Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης. Η μάχη άρχισε περίπου στις 08.00 και έληξε στις 15.00.
1945. Ο Μπενίτο Μουσολίνι και η Κλάρα Πετάτσι εκτελέστηκαν μαζί με 16 ακόμη άτομα, τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης του Σαλό στις πύλες της Βίλα Μπελμόντε στη Μεζέγκρα, κοντά στη Λίμνη Κόμο, στις 16.10 μ.μ. Τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν και κρεμάστηκαν στην Πιατσάλε Λορέτο (Piazzale Loreto) του Μιλάνου. Τα αμερικανικά στρατεύματα χωρίς μάχη κατέλαβαν το Άουγκσμπουργκ. Κίνημα των «μαχητών της Ελευθερίας» στο Μόναχο κατερρευσε λόγω της αντίδραση του Φραντς φον Επ . Τα Ες-Ες εκτελεσαν 16 συνεργάτες των συμμάχων. Ο Κόκκινος Στρατός ξεκίνησε την έφοδο στο Ράιχσταγκ.

1947.Ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στο αρματαγωγό Αξιός στη Σκωτία.

1951. Στο Ιράν, ο Μοχάμεντ Μοσαντέκ εκλέχτηκε Πρόεδρος.

1953. Στην ΕΣΣΔ συνελήφθη ο αντιπτέραρχος Βασίλι Στάλιν επειδή επισκέφτηκε την κινέζικη πρεσβεία και κατήγγειλε ότι ο πατέρας του δολοφονήθηκε, και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή για «αντισοβιετική προπαγάνδα».

1963. Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης επισκέφτηκε μαζί με την Μπέτυ Αμπατιέλου το ξενοδοχείο Κλάριτζες, και ζήτησε ακρόαση από τη βασίλισσα η οποία δεν γίνεται δεκτή, όπως του ανακοινώσε ο υπασπιστής του διαδόχου, ταγματάρχης Αρναούτης. Ο Λαμπράκης έδωσε συνέντευξη στις βρετανικές εφημερίδες, λέγοντάς ότι στην Ελλάδα δεν κυβερνά η κυβέρνηση ή ο βασιλεύς, αλλά η βασίλισσα. Κατά το Δ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν 22 από τις 33 κλαδικές φοιτητικές ιδρύθηκε η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος, Ε.Φ.Ε.Ε. με πρώτο πρόεδρο το Γιάννη Τζανετάκο.

1965.Τέσσερεις ημέρες μετά το πραξικόπημα υπέρ του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Χουάν Εμίλιο Μπος στη Δομινικανή Δημοκρατία, έγινε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ για την επαναφορά της ανατραπείσης στρατιωτικής δικτατορίας. και την αποτροπή μιας «Νέας Κούβας» , με, «την εγκαθίδρυση μίας κομμουνιστικής δικτατορίας». Στην Αθήνα η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου ανακοίνωσε νομοσχέδιο για το κατώτατο ημερομίσθιο και την κατάργηση της υποχρεωτικής διοικητικής διαιτησίας στις εργατικές διαφορές.

1969. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μετά την εκλογική ήττα του, στο δημοψήφισμα ο Σαρλ ντε Γκολ, παραιτήθηκε από την προεδρία της Γαλλίας.



28 Απριλίου 1971. Η Εποποιία της Λεωφόρου. Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 3-0. Τα θηρία του Πούσκας ανέτρεψαν το 4-1 του Βελιγραδίου. Δυο γκολ ο Αντώνης και το τρίτο ο Καμάρας, που έπαιξε στα χαφ, στο 63. Η ενδεκάδα: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καψής, Βλάχος, Καμάρας, Δομάζος, Φυλακούρης, Χατζηανδρέου (90'), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Αθανασόπουλος (54').

1978. Στο Αφγανιστάν εκδηλώθηκε το αιματηρό πραξικόπημα των φιλοσοβιετικών αξιωματικών Νουρ Μωχάμαντ Ταράκι και Μπαμπράκ Καρμάλ που είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση του προέδρου κόκκινου πρίγκιπα Μοχάμεντ Νταούντ Χαν Νταούντ και της οικογένειάς του μαζί με περίπου 7.000 χιλιάδες μέλη του στρατού και πολίτες. Από τότε ο πόλεμος δεν σταμάτησε.

1986. Η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε με καθυστέρηση δυο ημερών την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

1988. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κατά τη συνάντηση στο Κρεμλίνου με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Ποιμένα ανακοίνωσε την επιστροφή στην εκκλησία των Ιερών Ναών.

1991. Στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιήθηκε η πρώτη νόμιμη συνεδρίαση της Τεκτονικής Στοάς «Βόρειος Αστέρας».

1993 .Το Αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, καταστράφηκε στον αερά, πάνω από την Γκαμπόν.

1998. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε ως Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλο, κατά κόσμο Χρήστο Παρασκευαΐδη.

1999. Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης κατά των χωρών του ΝΑΤΟ. Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, απολύθηκε από τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας . Η Βουλγαρία και το ΝΑΤΟ υπέγραψαν συμφωνία για τη διέλευση μέσω του εναέριου χώρου της χώρας αεροσκαφών του ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία.

2000. Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Μπακού -Τσειχάν, μέσα από τον Καύκασο για τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας, που παρακάμπτει τη Ρωσία.

2002.Σκοτώθηκε μετά από τη συντριβή του ελικοπτέρου του ο κυβερνήτης του Κρασνογιάρσκ, στρατηγός ε.α Αλέξανδρος Λέμπεντ.

2004. Ο «κομμουνιστής» Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εκλέχτηκε πρόεδρος της πΓΔΜ στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 62,7%, έναντι 37,3% για τον αντίπαλό του Σάσκο Κέντεφ. Ο νικητής απέρριψε τις κατηγορίες του αντιπάλου του περί νοθείας, λέγοντας : «Περάσαμε ένα τεράστιο τεστ δημοκρατίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου