Απριλίου 06, 2018

Η 6η Απριλίου στην Ιστορία

402. Ο Στιλίχων νίκησε στην μάχη της Πολλεντίας στη Βόρεια Ιταλία. τους Βησιγότθους του Αλάριχου Α'.

885. Ο αρχιεπίσκοπος του Σιρμίου Μεθόδιος, με δικαιοδοσία επί της Μεγάλης Μοραβίας και της Παννονίας, κοιμήθηκε στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Μοραβίας και τάφηκε στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Μεγάλης Μοραβίας. 
Μέχρι σήμερα παραμένει απροσδιόριστο το ποιά πόλη ήταν και ως εκ τούτου είναι ακόμα άγνωστος ο τόπος της αιώνιας ανάπαυσης του Άγίου Μεθόδιου.

1250 . Κατά την Ζ΄ Σταυροφορία, έγινε στην Αίγυπτο η μάχη του Αλ Μανσούρα κατά την οποία οι Σταυροφόροι γνώρισαν την συντριβή από τους μουσουλμάνους Αγιουβίδες . Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος Θ' ο «Άγιος», συνελήφθη αιχμάλωτος.


1326. Ο Ορχάν, ο γιος του Σουλτάνου Οσμάν, κατέλαβε την Προύσα στην Μικρα Ασία την οποία έκανε  προσωρινή πρωτεύουσα του Οθωμανικού Βασιλείου. 


1340. Το πραξικόπημα της Ειρήνης Παλαιολογίνας στην Τραπεζούντα. Η Ειρήνη που ήταν νόθα κόρη του Ανδρόνικου Γ Παλαιολόγου, είχε παντρευτεί τον Αυτοκράτορα Βασιλείου Α ' τον Μέγα Κομνηνό το 1335, ο οποίος την χώρησε και ξαναπαντρεύτηκε . Η Ειρήνη Παλαιολογίνα, οργάνωσε την δολοφονία του Βασίλειου, (πιθανότατα τον δηλητηρίασαν και κατέλαβε το θρόνο για τον εαυτό της και έστειλε τη δεύτερη γυναίκα του νεκρού συζύγου της με το παιδί της στην Κωνσταντινούπολη.


1631. Οι πληρεξούσιοι του αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β , του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΓ΄ Louis XIII., και του Βίκτωρα Αμεδαίου της Σαβοΐας, της Σικελίας και της Σαρδηνίας. υπέγραψαν την Ειρήνη του Τσεράσκο με την οποία έληξε ο πόλεμος τριετής πόλεμος μεταξύ Ισπανίας , Γαλλίας, και Σαβοΐας για τη διαδοχή της Μάντοβα. Ο Δούκας της Σαβοΐας παραιτήθηκε από τις αξιώσεις του στη Μάντοβα και το Μομφερά, και ως Δούκας αναγνωρίστηκε ο Κάρολος Γκοντζάγκα-Νεβέρ, απόγονος της Μαργαρίτας Παλαιολογίνας που απεβίωσε στις 30 Αυγούστου 1631 σε ηλικία 22 ετών.

1667 . Το Ντουμπρόβνικ ισοπεδώθηκε από καταστροφικό σεισμό. Σκοτώθηκαν περίπου 5.000 κάτοικοι της πόλης και των γύρω περιοχών. Η ανοικοδόμηση του Ντουμπρόβνικ διήρκεσε περισσότερο από 50 χρόνια.

1690 . Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου κατά των Οθωμανών, ο αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α των Αψβούργων κάλεσε τους Ορθοδόξους των Βαλκανίων να υποστηρίξουν το στρατό των Αψβούργων κατά των Τούρκων, με την υπόσχεση παραχώρησης προνομίων.

1749. Ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος , ως ηγεμόνας της Μολδαβίας κατάργησε τη δουλοπαροικία των χωρικών, καθορίζοντας εκ νέου το καθεστώς τους ,
ως ελεύθερους αλλά ακτήμονες.

1793. Στο Παρίσι μετά την πρόταση του Δαντόν συγκροτήθηκε η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας, που θα είχε 9 μέλη που θα ανανεώνονταν κάθε μήνα. Την ιδια ημέρα ‘έγινε η πρώτη συνάντηση του επαναστατικού δικαστηρίου.

1814. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης υπέγραψε στο Φοντενεμπλώ την πράξη παραίτησης του ιδίου και των μελών της οικογενείας του από τους θρόνους της Γαλλίας και της Ιταλίας. . Ο Ναπολέων αποχαιρέτισε τους στρατάρχες του, ενώ η γαλλική Γερουσία «ελεύθερα» κάλεσε στον θρόνο τον Λουδοβίκο ΙΗ.

1867. Ο Κνεζ Μιχαήλο Ομπρενοβιτς παρέλαβε τα κλειδιά της πόλης του Βελιγραδίου, από τον Αλί Ριζά Πασάς. 



1896. Στις 25 Μαρτίου /6 Απριλίου έγινε στην Αθήνα  η τελετή  έναρξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

1897. Κατά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο οι Ελληνικές δυνάμεις της Θεσσαλίας, αντιμετωπίζοντας υπέρτερες τουρκικές, εγκαταλείψαν την Μελούνα και το Γκριτζόβαλι.

1909. Υπογράφηκε το πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με το οποίο η Τουρκία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας.

1914. Στις 6/19 Απριλίου 1914 οι Νεότουρκοι ξεκίνησαν τον διωγμό των Ελλήων της Ανατολικής Θράκης, που κορυφώθηκε με την γενοκτονία του Ποντιακού και του Μικρασιάτικου Ελληνισμού και με την καταστροφή της Σμύρνης.
Στις 6η Απριλίου 1914, 200 ελληνικές οικογένειες από την Στράντζα, βόρεια της Κωνσταντινούπολης, (που σήμερα λέγεται Μπινκιλί), υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μετά από δίωρη πορεία οδηγήθηκαν στην Ηράκλεια ,όπου τους επιβίβασαν στο ατμόπλοιο «Μαρκέλλα» και τους απέλασαν.

1917. Οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία και βγήκαν στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Ο Ουκρανός αναρχικός Νέστωρ Μάχνο, που είχε απελευθερωθεί από τους φύλακες στις Μόσχας από τους εξεγερμένους προλετάριους στις 2 Μαρτίου, επέστρεψε στο Γκιουλάι Πόλε 

1924 .Στην Ιταλία έγιναν γενικές εκλογές με πλειοψηφικό για την 27η ο νομοθετική περίοδο. Ο Μουσολίνι  πήρε το 64,9% των ψήφων  και εξέλεξε 356  βουλευτές έναντι  161 της αντιπολίτευσης. 

1935.Μετά από απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ξανάνοιξαν τα Ελληνικά σχολεία στην Βόρειο Ήπειρο.

1941. Τα Γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Γιουγκοσλαβία χωρίς προηγούμενη κήρυξη πολέμου. Η Λουφτβάφε βομβάρδισε το Βελιγραδι.
Τα θύματα , δεν τα μέτρησε κανείς . Υπολογίζονται από 2.271 που ανέσυραν οι «αρχές» από τα χαλάσματα, μέχρι τις 4.000 ή και τις 12.000.

Σε απάντηση για τη γερμανική εισβολή, η Γιουγκοσλαβική αεροπορία βομβάρδισε τη βιομηχανική συνοικία της Σόφιας και το Κουστεντίλ .Στη Σόφια σκοτώθηκαν

8 και στο Κουστεντίλ 67.
Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα πρίγκηψ Έρμπαχ επέδωσε στον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή διακοίνωση περί παραβιάσεως της Ελληνικής ουδετερότητας από την Αγγλία και ανήγγειλε ότι τα γερμανικά στρατεύματα έχουν εισβάλλει στο Ελληνικό έδαφος. H γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 05.15 της 6ης Απριλίου κατά των Ελληνικών Φυλακίων στα υψώματα Καλέ Μπαιρ και Ντεμίρ Καπού του Μπέλες. Η γερμανική επίθεση κατά των Ελληνικών προφυλακών επεκτάθηκε σε όλο το μέτωπο, από το Τριεθνές μέχρι βόρεια της Κομοτηνής. Η Λουφτβάφε βομβάρδισε το λιμάνι του Πειραιά. Βυθίστηκαν 73 πλοία και 25 αλιευτικά.

1943.  400 αεροσκάφη της ΡΑΦ βομβάρδισαν  εργοστάσια  στο Έσεν και το  Ρουρ της Γερμανίας. 
 

1945. Οι  Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές  μπήκαν στο Σεράγεβο.


1947. 30μελής Κ]Σ συνεπλάκη εις θέσιν Μαυροκορδάτον Πλατανιάς  Δράμας, μετά τμήματος Χωροφυλακής καί ΜΑΥ  με άποτέλεσμα τον φόνον 3 συμμοριτών.


Δύναμη 200 περίπου Κ]Σ επιτέθηκε  κατά τοΰ Χωρίου Φύκη Τρικάλων ύπερασπιζομένου υπό δυνάμεως του ομωνύμου Σταθμού Χωρ]κής, μιας διμοιρίας Στρατού καί δυνάμεως άνδρών ΜΑΥ. Μετά 5ωρον μάχην οί Κ]Σ υποχώρησαν. Απώλειες συμμιριτών 6 νεκροί. Περί ώραν 06,ΟΟ' Τμήματα Χωρ ]κής ενεργούντα εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εις Πάρνωνα συγκρούστηκαν μετά 80μελούς συμμορίας. Κατά την επακολουθήσασα  συμπλοκή  φονεύθηκαν πέντε συμμορίτες  και αιχμαλωτίσθηκαν δύο. Εκ των ημετέρων εφονεύθη ο Χωροφύλαξ Παπαθανασίου Σωκράτης,  και αιχμαλωτίσθηκαν υπό των συμμοριτών οι Χωροφύλακες Φλιντζανάκης Εμμανουήλ, Νικολάου Αναστάσιος, Κωστόβουλος Ιωάννης, Φιγκουράκης Μιχαήλ και Πασωνίδης Ιωάννης.




1948 . Κ]Σ  δρώντες στην περιοχή Ροδόπης επετέθησαν τη νύκτα  κατά του Σ. Χ. Άριανών .Συνήφθη  σκληρά μάχη διαρκέσασα μέχρι τών πρωινών ωρών της επομένης.

1953.Ο πρωθυπουργός του Ιράν Μοσαντέκ ζήτησε να περιορισθούν οι εξουσίες του Σάχη και παράλληλα είπε ότι, η ζωή του κινδύνευε.

1957 . Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, από τις στάχτες της ΤΑΕ ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία.



1960 .Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της ΕΔΑ κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, συνεπλάκησαν Κυβερνητικοί βουλευτές με τους κομμουνιστές της ΕΔΑ. Επενέβηκε  η Φρουρά της Βουλής
1972. Η Αίγυπτος διέκοψε τις σχέσεις της με την Ιορδανία, λόγω του σχεδίου του Χουσεΐν να δημιουργήσει Ομοσπονδία με την Παλαιστίνη.

1985. Στην Ελλάδα, η Βουλή ενέκρινε με 182 ψήφους την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρησης του Συντάγματος.Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν εκτόπισε τον Τζαφάρ Νιμέιρι που κυβερνούσε από το 1969.

1992. Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ αναγνώρισε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως ανεξάρτητο κράτος.

1994. Καταρρίφθηκε το αεροσκάφους του Προέδρου της Ρουάντα, Χουβενάλ Χαμπιαρινάμα, και άρχισε η γενοκτονία της φυλής των Τούτσι. Η Κομισιόν παραπέμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το εμπάργκο κατά της πΓΔΜ. 


1999. Κατά την 14η ημέρα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ , στις 03.00 το πρωί βομβάρδισαν την τελευταία γέφυρα του Δούναβη στο Νόβι Σαντ.  Γύρω 11:00  το πρωί  5 πύραυλοι έπεσαν  βομβάρδισε τη Βράνιε. Καταστράφηκε  ένα αρτοποιείο και το Κέντρο Υγείας  της πόλης. Στην Σουρντουλίτσα,  από τον  βομβαρδισμό καταστράφηκε το δημοτικό σχολείο.  Στις 12:30 βομβάρδισε σφοδρά η αεροπορική βάση Σλάτινα στο Κόσσοβο. Χτυπήθηκε και το χωριό Βιτάνοβατς.


Στο Πρίζρεν βομβαρδίστηκε κατοικημένη περιοχή.Τα περισσότερα από τα σπίτια καταστράφηκανκατεδαφίστηκαν. Βομβαρδίστηκε και μέρος γραμμές που τροφοδοτούν την πόλη με πόσιμο νερό. Χτυπήθηκε ακόμα η  σιδηροδρομική γραμμή Κραγκουίεβατς-Κράλιεβο και καταστράφηκε  μια γέφυρα  στο δρόμο Νις-Πρίστινα.


Στη Λοζνίτσα βομβαρδίστηκαν  σπίτια, μια σιδηροδρομική γέφυρα και ένα μοτέλ. Δεν υπήρξαν θύματα. Σε Πάντσεβο  βομβάρδιζαν χωράφια διότι νόμιζαν ότι εκέι κρύβονταν ο Γιουγκοσλαβικός στρατός.


Στο  Τσατσακ βομβαρδίστηκαν σπίτια και ένα νηπιαγωγείο.


Στις 20:35 βομβαρδίστηκε  ξανά η χημική βιομηχανία «Μίλαν Μπλαγκόγιεβιτς».


Στο Μαυροβούνιο στις  23:15 βομβάρδισαν το αεροδρόμιο Γκολούμποβτσι.
2000.Πέθανε ο Πρόεδρος της Τυνησίας Χαμπίμπ Μπουργκουίμπα.

2003.Οι Δυνάμεις του αμερικανικού στρατού επιτέθηκαν στη Βαγδάτη .


2007 .Στις 4 τα ξημερώματα βυθίστηκε στον όρμο Αθηνιού της Σαντορίνης το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond».

2009.Στην Ιταλία, έγινε ο καταστρεπτικός σεισμός στην λ ' Άκουιλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου