Απριλίου 23, 2018

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΓΙΑΣΕΝΟΒΑΤΣ. Η Κροατία τίμησε την Κυριακή τα θύματα των «Ουστάσι» στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γιασένοβατς με την κατάθεση στεφάνων. Πριν από το «εθνικό μνημόσυνο» για τα θύματα του Γιασένοβατς, δύο άνδρες ξεδίπλωσαν τη σημαία των Ενόπλων Δυνάμεων του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας και τραγούδησαν το χαιρετισμό των Ουστάσι «Έτοιμοι για την Πατρίδα»! Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς μετά την κατάθεση Στεφάνου είπε ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο με τη Σερβία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι το περιστατικό στο Γιασένοβατς με τη σημαία και τον ύμνο των Ουστάσι, αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο στη σύγχρονη Ευρώπη και αναμένει η Κροατική ηγεσία να το καταδικάσει κατηγορηματικά.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Το Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν είναι μέχρι νεωτέρας ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Κροατία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Σέρβος υπουργός άμυνας είπε ότι η Σερβία θα πρέπει να δώσει μια γρήγορη απάντηση στο μήνυμα του Ζάγκρεμπ. Η απαγόρευση εισόδου στο μέλος της σερβικής κυβέρνησης αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδέστερων δικαιωμάτων στα οποία στηρίζεται η Ευρώπη δήλωσε η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ζοράνα Μιχαήλοβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν ανακοίνωσε με την ευκαιρία της Ημέρας του Στρατού ότι Λευκορωσία δώρισε στη Σερβία τέσσερα «MIG-29», τα οποία θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν όπως και τα έξι που έλαβε η Σερβία από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στον Πρόεδρο Λουκασένκο, είπε ο Βούλιν. Οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας, της Σερβίας και της Λευκορωσίας συμφώνησαν το πλαίσιο της επικείμενης κοινής στρατιωτικής άσκησης «Σλαβική Αδελφότητα 2018» που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, στο Νοβοροσίσκ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με την ευκαιρία της Ημέρας του Στρατού της Δημοκρατίας της Σερβίας, θα καταθέσει αύριο στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Ήρωα στα Άβαλα.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας θα λάβει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας στις 24 Απριλίου κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας με επικεφαλής την Πρόεδρο Βαλεντίνα Ματβιένκα. Η πρόεδρος του Ρωσικού Συμβούλιου της Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκα, θα αρχίσει την επίσημη επίσκεψη της στην Βοσνία Ερζεγοβίνη σήμερα, 23 Απριλίου. Στις 24 Απριλίου θα πάει στην Μπάνια Λούκα και θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας.

ΣΚΟΠΙΑ. Πέσανε έξω οι υπολογισμοί και ο προϋπολογισμός. Ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει συμπληρωματικό προϋπολογισμό από τα μέσα του έτους για να ενισχύσει την ανάπτυξη και την μεταφορά μέρος από τα χρήματα των δημοσίων επιχειρήσεων σε επενδυτικά σχέδια. Παρά την πρόβλεψη της Παγκόσμιος Τράπεζας για ανάπτυξη 2,3% το 2018, ο Ζάεφ επέμενε στην πρόβλεψη της κυβέρνησης κατά 3,2% αυτό το έτος, επί της οποίας έχει στηριχτεί ο προϋπολογισμός. Ο Ζάεφ είπε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί με τα Έργα στην Έκθεση των Σκοπίων όπου θα επενδυθούν 150 εκ και με τις επενδύσεις στον τομέα των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Αλβανός πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ συνέχισε την επίσκεψη του στη Τουρκία και δήλωσε στους Τούρκους επενδυτές ότι η « Μακεδονία είναι μία χώρα ανταγωνιστική που προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες για τους ξένους επενδυτές». Ο Τζαφέρι παρέθεσε δείπνο στην πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας –Μακεδονίας Μπιλάλ Καρά .Στο δείπνο προσκλήθηκαν εκπρόσωποι των εταιρειών που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη «Μακεδονία» και την ευρύτερη περιοχή. Ο Τζαφερι είπε ότι το Μακεδονικό Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να διευκολυνθεί η οικονομική συνεργασία. Η Μπιλάλ Καρά είπε ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των άριστων πολιτικών σχέσεων. Η Τουρκία έκτη από τις 20 πρώτες χώρες σε επενδύσεις στη Μακεδονία. Το εμπόριο ήταν 462 εκατομμύρια δολάρια, αλλά Καρά σημείωσε ότι η πρόκληση είναι να φθάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Κοσσυφοπέδιο έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την υποβολή αίτησης ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE), ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη δεν προσδιόρισαν ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Η Μελίζα Χαραντινάι πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι. είπε στην Γκαζετα Εξπρέςς , ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, «περιμένει την κατάλληλη στιγμή», και τόνισε ότι «η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής». Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσόβου Μπετζέτ Πατσόλι επισκέφτηκε τη Σόφια. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχάριεβα μετά από συνάντηση, είπε ότι, «Κανείς δεν κερδίζει από την ένταση μεταξύ του Κοσσόβου και της Σερβίας», ότι «αυτοί που χάνουν είναι οι πολίτες των Βαλκανίων», και οτι «οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη λύση των προβλημάτων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας». Κατά τις συζητήσεις με τον κύριο Πατσόλι οι Βούλγαροι έθεσαν και το ζήτημα για την «βουλγάρικη μειονότητα στο Κόσσοβο».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Εάν το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου υιοθετήσει την πλατφόρμα της κυβέρνησης που ορίζει ότι οι συνομιλίες με τη Σερβία στοχεύουν στην αναγνώριση από τη Σερβία της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου , η σερβική πλευρά θα εξετάσει να μια τέτοια πράξη συνιστά μονομερή διακοπή του διαλόγου.
Ο αρχηγός του Κόμματος «Ενωμένη Σερβία» Ντράγκαν Μάρκοβιτς –Πάλμα, δήλωσε ότι η Σερβία, θα «διακόψει τις συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ εάν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην Ε.Ε η παράδοση στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου».

ΚΟΣΟΦΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Ο επικεφαλής του γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μιτροβίτσα, δήλωσε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να κτίζει διαμερίσματα, για τη στέγαση των Σέρβων στη Βόρεια Μιτροβίτσα.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι η πΓΔΜ , «ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά σε μια επίλυση της διένεξής της με την Ελλάδα», αλλά πρόσθεσε: , ωστόσο, μια αποτυχία δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου». «Πιστεύω ότι ποτέ δεν είχαμε καλύτερες συνθήκες για να πετύχουμε μια συνολική και διαρκή λύση…», είπε ο Ζάεφ και πρόσθεσε: «Εάν τελικά η διαφορά δεν επιλυθεί, δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου. Θα ακολουθήσουμε το ευρωατλαντικό μας πρόγραμμα με τον έναν ή άλλο τρόπο».

ΤΙΡΑΝΑ. Η Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στον κόσμο επισήμανε ότι υφίσταται διαφθορά σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης στην Αλβανία , και εκτός από την εκτεταμένη διαφθορά σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης, επισημαίνονται περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης.

ΛΕΤΣΕ. Η Ιταλική αστυνομία κατέσχεσε έναν τόνο αλβανικό χασίσι, που εξακολκουθεί να παράγεται παρά τις επιτυχίες της κυβέρνησης Ράμα.

ΤΙΡΑΝΑ. Οι διαγραφέντες και απομακρυθέντες από το Δημοκρατικό Κόμμα, απέρριψαν την πρόσκληση του κ. Μπάσα να επιστρέψουν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των χθεσινών εφημερίδων μια μεγάλη ξένη υπηρεσία πληροφοριών, με τη συμμετοχή ενός μέρους των υπηρεσιών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και άτομα από τον χώρο της αντιπολίτευση της Σερβικής Δημοκρατίας ετοιμάζουν μια άγρια επίθεση στη Σερβική Δημοκρατία με στόχο την συνολική αποσταθεροποίηση της σημερινής κυβέρνησης και του Προέδρου Μίλοραντ Ντόντικ πριν από τις επερχόμενες γενικές εκλογές Οκτωβρίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η ακρόαση για την έφεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς ενώπιον του Διεθνούς Επιπρόσθετου Μηχανισμού θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη, 23 Απριλίου και 24 Απριλίου και οι δικηγόροι του ελπίζουν να αποδείξουν ότι ο Κάρατζιτς δεν συνδέονταν με τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .Περισσότερες από 100 προσφυγές κατά των αποφάσεων των δικαστηρίων του Μαυροβουνίου σχετικά με τους Κροάτες κρατουμένους των πολέμων στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατατέθηκαν στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

 ΤΕΣΛΙΤΣ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε οτι προκειμένου να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη θα ήταν καλό να σχηματιστεί μια κοινή επιτροπή των κυβερνήσεων των οντοτήτων που θα διαπιστώσει την κατάσταση σχετικά με την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών στην Ομοσπονδία ,που είναι εκτός του ελέγχου των κοινών Κρατικών θεσμών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο Πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε την Κυριακή ότι η αντιπολίτευση κάνει κινήσεις για να αξιοποιήσει ορισμένα θλιβερά περιστατικά για να θέσει υπό αμφισβήτηση τις ενέργειες των αστυνομικών της οντότητας

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νέναντ Στέβαντιτς δήλωσε την Κυριακή ότι το πρόβλημα της φυγής των νέων που εγκαταλείπουν τον τόπο τους θα αυξηθεί και ότι η Σερβική Δημοκρατία θα πρέπει να δημιουργήσει προγράμματα εγκαίρως ώστε οι νέοι να απασχολούνται στον τόπο τους.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Οι τελωνιακοί της Βοσνίας Ερζεγοβίνης σε συνεργασία με τα μέλη της Αστυνομίας Συνόρων ανακάλυψαν 22 κιλά μαριχουάνας τα οποία ένας Αλβανός πολίτης προσπαθούσε να περάσει λαθραία κατά τη διέλευση της συνοριακής διάβασης με το Μαυροβούνιο, στη Ντελούσα .

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ . Η έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία παίρνει υπόψη της , το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, την κοινωνική στήριξη, την ελευθερία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, την «γενναιοδωρία», και την «απουσία διαφθοράς». Σε ότι μας αφορά μετράνε την ευτυχία σε 156 χώρες, εκ των οποίων οι δυο είναι δεν είναι μέλη του ΟΗΕ. Η μία εκ των δυο λέγεται «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» . Τέλος πάντων, εκεί οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι. Πιο ευτυχισμένοι από εμάς. Βρίσκονται στην 58η θέση. Οι άλλοι, οι Κύπριοι, είναι στην 61η. Φέτος , ο ΟΗΕ μέτρησε και την ευτυχία των Μεταναστών σε 117 χώρες. Οι Έλληνες είμαστε στην 79η θέση πίσω από τους Σέρβους που είναι στην 78η. Οι Αλβανοί στο Κόσσοβο αλλά και οι «αιχμάλωτοι» Σέρβοι στο βορρά του Κοσσυφοπεδίου είναι πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους Σέρβους ,και βρίσκονται στην 66η θέση. Από τα Βαλκάνια και την Τουρκία, στην καλύτερη θέση είναι οι Ρουμάνοι, (52η ) και στην χειρότερη οι Αλβανοί.(112η). Λίγο πιο πάνω οι Βούλγαροι, (100). Ο Γιουγκοσλαβικός Παράδεισος του ΝΑΤΟ και του Τζουκάνοβιτς είναι στην 81η θέση, οι Κροάτες στην 82η, οι Γκορνομακεντόνσκοι στην 89η, και οι λαοί της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην 93η. Από τους παλιούς Γιουγκοσλάβους οι πιο ευτυχισμένοι είναι οι Σλοβένοι. Στην 51η θέση. Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι το 2017 ζούσαν στην Φιλανδία, που ανέβηκε από την πέμπτη θέση που ήταν πέρυσι και ξεπέρασε τους ευτυχισμένους Νορβηγούς που έμειναν φέτος στην δεύτερη θέση. Ακολουθούν η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Αυστραλία. Οι πιο δυστυχισμένοι ζουν στην Συρία (150), την Ρουάντα (151) , την Υεμένη (152), την Τανζανία (153) , το Νότιο Σουδάν, (154), την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (155) και το Μπουρούντι (156).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου