Αυγούστου 06, 2017

Η 6η Αυγούστου στην Ιστορία

1005.Κατά τη διάρκεια εκστρατείας κατά των μουσουλμάνων, ο Ναύαρχος της Πίζας Παντόλφο Καρπονέζι κατέλαβε το Ρέτζιο της Καλαβρίας.

1135. Η Πίζα κατάκτησε το Αμάλφι
1284. Καταστρεπτική ήττα του στόλου της Πίζας που διοικούσε ο Αλμπέρτο Μοροζίνι από τους Γενουάτες στη ναυμαχία της Μελόρια, στην οποία σκοτώθηκε και ο μηχανικός του κεκλιμένου Πύργου, Τζοβάνι ντι Σιμόνε.

1566. Οι Τούρκοι άρχισαν την πολιορκία του Κάστρου της Ντέβα της Τρανσυλβανίας, επί του λόφου Σίγκετβαρ κατά την διάρκεια της οποία πέθανε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.


1644.Εληξε η τριήμερη μάχη του Φράιμπουργκ μια από τις πιο αιματηρές του τριακονταετούς πολέμου με νίκη των Γάλλων απέναντι στους Βαυαρούς και τους αυτοκρατορικούς.

1648. Στη Γαλλία ξεκίνησε η εξέγερση της Σφενδόνης (Fronde).

1661 . Η Πορτογαλία και η Ολλανδική Δημοκρατία υπέγραψαν τη Συνθήκη της Χάγης βάσει της οποίας η Πορτογαλία κράτησε τη Βραζιλία έναντι πληρωμής 63 τόνων χρυσού και η Ολλανδία πήρε την Κεϋλάνη.

 1684. Κατά τον έκτο Βενετο-Τουρκικό Πόλεμο, μετά από πολιορκία 16 ημερών, οι Τούρκοι παρέδωσαν στους Βενετούς του Μοροζίνι το φρούριο της Santa Maura στη Λευκάδα.

1796.Στην Τσέτινιε η Γεροντική του Μαυροβουνίου ψήφισε την πρώτη γραπτή νομική πράξη στο Μαυροβούνιο.

1806.Ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Β 'των Αψβούργων υποχρεώθηκε από τον Ναπολέοντα να παραιτηθεί από τον τίτλο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα δίνοντας τέλος στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Αυστρίας.

1807. Ο Σέρβος εκπαιδευτικός, γλωσσολόγος και διανοούμενος πέρασε από το Ζέμουν στο Βελιγράδι και έγινε ο πρώτος Σέρβος υπουργός Παιδείας στην Επαναστατική κυβέρνηση, και ήταν προσωπικός γραμματέας και πολιτικός σύμβουλος του Καραγιώργη. Ο Δωσίθεος Ομπράντοβιτς είχε γεννηθεί το 1744 Μπάνατ και βαπτίστηκε «Δημήτριος» αλλά το άλλαξε όταν έγινε μοναχός σε Δωσίθεος. Πήγε τσεχικό-σλοβακικό σχολείο στο δημοτικό και από νωρίς έδειξε κλίση προς την θρησκεία. Μετά το θάνατο του πατέρα του πήγε αρχικά στην Σμύρνη όπου σπούδασε για τρία χρόνια στην θεολογική σχολή του Ιερόθεου Δενδρινού, έπειτα πήγε στην Κέρκυρα όπου έμαθε τα ελληνικά. Παρακολούθησε τη φιλοσοφική σχολή του Χάλε και συνέχισε τις φιλοσοφικές σπουδές στη Ληψία. Η πρώτη σερβικη επανάσταση τον βρήκε στην Τεργέστη. Πέθανε το 1811 στο Βελιγράδι και θάφτηκε μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Βελιγραδίου.

1813. Ο Σιμόν Μπολιβάρ κατέλαβε την πόλη του Καράκας, από τους Ισπανούς.
1819.  Άρχισε το συνέδριο του Κάρλσμπαντ, ( τσέχικα: Κάρλοβυ Βάρυ) που διήρκεσε ως τις 31 Αυγούστου 1819, για την λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των Φιλελεύθερων και Εθνικιστικών τάσεων στην μετά Ναπολεόντεια Γερμανία. 

1825.Η Βολιβία μετά από σχεδόν τρεις αιώνες της ισπανικής κυριαρχίας. κήρυξε την ανεξαρτησία της.

1849. Με τη συνθήκη ειρήνης του Μιλάνου μεταξύ Αυστρίας και Σαρδηνίας, η Αυστρία επανέκτησε τον έλεγχο της Λομβαρδίας και της Βενετίας.

1914. Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και η Σερβία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία.

1918.Σταμάτησε η γερμανική επίθεση στον Μάρνη. Η τελευταία μεγάλη επίθεση του γερμανικού στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο τελείωσε με ήττα, και περίπου 100.000 Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

1919. Στρατεύματα της Αντάντ κατέλαβαν τη Βουδαπέστη τερματίζοντας την Εβραϊκή Σοβιετική Δημοκρατία του Μπέλα Κουν.

1940. Η Εσθονία προσαρτήθηκε στην Σοβιετική Ένωση, με την ονομασία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Εσθονίας.

1941. Η σφαγή του Πρεμπίλοβτσι στην Ερζεγοβίνη. Οι Ουστάσι σκότωσαν 600 περίπου Σέρβους κάτοικους του χωριού. Κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

1943. Ο ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο, επιτέθηκε και διέλυσε τμήματα του Ελληνικού Στρατού. Μάχες Γάρδιτσας και Νίβιτσας
1945.Το βομβαρδιστικό Β-29 που είχε βαφτιστεί «Enola Gay» έριξε στη Χιροσίμα την πρώτη ατομική βόμβα. (Το "Little Boy"). Περίπου 80.000 άνθρωποι εξαερωθήκαν και δεκάδες χιλιάδες πέθαναν τα επόμενα χρόνια από εγκαύματα και τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Μεχρι το τέλος του 1945 οι νεκροί τραυματίες ήσαν 65.000.

1960. Κουβανέζικη επανάσταση: Σε απάντηση στο εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Κάστρο εθνικοποίησε όλες τις αμερικανικές ιδιοκτησίες.

1961. Η σοβιετική Ένωση εκτόξευσε το δεύτερο επανδρωμένο διαστημόπλοιο το Vostok-2, και ο κοσμοναύτης Γκέρμαν Τίτοφ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έμεινε στο διάστημα, για περισσότερο από μία ημέρα.

1962. Η ΕΔΑ πρότεινε στην Ένωση Κέντρου «κοινή και ενιαία δράση των δημοκρατικών δυνάμεων εντός και εκτός Βουλής» και ανακοίνωσε ότι τη συμμετοχή οπαδών της Αριστεράς σε συγκεντρώσεις της Ένωσης Κέντρου.

1964.  Στην Κύπρο, με το πρώτο φως της ημέρας, η 31η Μοίρα Καταδρομών υπό τον ταγματάρχη Καρούσο επιτέθηκε για τν ανακατάληψη του Λωροβουνίου στην Τηλλυρία.

1965. Η Μαργαρίτα Παπανδρέου κατέθεσε τέσσερεις ώρες ενώπιον του εισηγητή του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών συνταγματάρχη Γ. Λαγάνη για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

1966 .Λύθηκε η πολυήμερη απεργία στις συγκοινωνίες, αλλά πραγματοποιήθηκε εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων με αφορμή το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο.

1968. Έφτασαν στην Ελλάδα για κρουαζιέρα στα νησιά με τη «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι και η Τζάκι Κένεντι. 1969 . Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έθεσε τον θεμέλιο λίθο της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου.

1974.Στην Κύπρο ο τουρκικός στρατός κατά στη διάρκεια της «εκεχειρίας» κατέλαβε τις κωμοπόλεις Καραβά και Λαπήθου.
1976.Βυθίσατε το Χόρα. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ» που προηγουμένως το έλεγαν ό«Χόρα» βγήκε από τα στενά του Βοσπόρου στις 23 Ιούλη του 1976 για να βρει πετρέλαιο στο Αιγαίο. Πίσω από το ενδιαφέρον της τουρκικής κυβέρνησης για το πετρέλαιο, υπήρχε η σαφής πρόθεση της Άγκυρας να ανατρέψει το υπάρχον καθεστώς στο Αιγαίο και να εγγράψει υποθήκες διεκδικήσεων, για το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης και την υφαλοκρηπίδα. Από τους χάρτες πορείας προέκυπτε ότι το τουρκικό σκάφος θα περνούσε, πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, βορειοδυτικά της Λέσβου.Το βράδυ της 6ης Αυγούστου 1976 το «Χόρα» παραβίασε για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

1980 .Στην Ιταλία η μαφία εκτέλεσε τον εισαγγελέα Γκαετάνο Κόστα.

1990 .Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε εμπορικό εμπάργκο κατά του Ιράκ, σε απάντηση στην εισβολή στο Κουβέιτ.

1991. Η Γιουγκοσλαβική Προεδρία υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση για την πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στο Κροατικό έδαφος.

1995. Κροατικά αεροπλάνα και το πυροβολικό προσέβαλαν φάλαγγες Σέρβων προσφύγων που εγκατέλειπαν τις εστίες τους στην Κράινα.

2008 .Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μαυριτανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου